گروه سيري در استانها: شهرداري مراغه با آغاز محوطهسازي و بهسازي گنبد غفاريه طي روزهاي اخير، آن هم بدون توجه به برودت هوا و ديگر محدوديتها، گام ديگري را براي ايجاد 10 پاتوق گردشگري در اين کهنشهر برداشت.
اين گنبد آجري که با وجود برخورداري از يک معماري فاخر و قرار گرفتن در ساحل رودخانه دايمي صوفيچاي، جذابيت لازم براي بازديد گردشگران را از دست داده است، به گفته مسئولان در طرح جديد شهرداري به مکاني جذاب و گردشگرپسند تبديل ميشود.
رييس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مراغه با استقبال از طرح بهسازي اين اثر تاريخي، بيان کرد: اين بناي زيبا در دوره ايلخانان و بين سالهاي 725 تا 728 هجري توسط حاکم وقت مراغه به نام»امير شمسالدين« بنا شد و به احيا نياز داشت.
به گفته »جواد محرمپور«، گنبد تاريخي غفاريه داراي بناي چهارگوش و آجري ميباشد و زواياي آن با ستونهاي داراي نقش لوزي ساخته شده است.
وي ادامه داد: بخشهايي از اين بنا نيز با نقوش زيباي هندسي و کتيبههايي با خط ريحان تزئين شده و تنوع رنگ فيروزهاي کاشيهاي به کار رفته در آن، جلوه زيبايي به اين اثر تاريخي بخشيده است.
»محرمپور« اين را هم بيان کرد: گنبدهاي تاريخي مراغه با برخورداري از معماري منحصربه فرد و زيباي خود از دوران سلجوقيان و ايلخانان به يادگار مانده است.
به گفته شهردار مراغه نيز اين اثر ارزشمند متاسفانه به دليل تراکم درختچهها و کفپوش نامناسب و نداشتن محدوده مشخص، به فضايي ناکارآمد براي گردشگران تبديل شده بود و به احيا و بازآفريني نياز داشت.
»شهرام مروتي« به نبود نورپردازي گنبد و روشنايي کافي در محوطه آن اشاره کرد و افزود: محوطه اين گنبد به محلي براي تردد موتورسيکلتها تبديل شده بود و فضاي امن و آرام مورد نياز براي گردشگران را نداشت.
وي اضافه کرد: در راستاي بازآفريني و سرزندهسازي اين اثر فاخر و با هماهنگي اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، در مرحله اول اطراف گنبد به شعاع 15 متر آزادسازي، و خاکهاي اضافه به خارج از سايت منتقل شد.
»مروتي« ادامه داد: در حال حاضر با طرحي مبتني بر گرهچيني گنبد، عمليات محوطهسازي و ايجاد باغچههاي محوطه در حال اجراست و براي کفسازي اين محوطه طبق ضوابط ميراث فرهنگي از سنگ گندمک شيراز استفاده ميشود.
وي اظهار کرد: تاسيسات مکانيکال و الکتريکال زيرزميني مورد نياز سايت اجرا شده و کفپوش آن هم طي هفته جاري اجرا ميشود؛ صمن توجه به اينکه در ادامه طرح نورپردازي هم متناسب با اين بناي تاريخي روي گنبد اجرا ميشود.
شهردار مراغه بيان کرد: همچنين محدوده گنبد با نردهگذاري از محيط عمومي پارک و معابر جدا شده و در محل اين گنبد يک موزه غيرحفاظتي مثل موزه مشاغل قديمي، موزه تاريخ موضوعي و مناسب ايجاد ميشود.
به گفته وي داير کردن سرويس بهداشتي، برپايي ايستگاه عکاسي و ايجاد نمايشگاه دائمي صنايع دستي و عرضه سوغات مراغه از ديگر اقداماتي است که در راستاي گردشگرپسندسازي گنبد غفاريه انجام ميشود.
»مروتي«افزود: همچنين بعد از تکميل طرح، بازديد گردشگران با پرداخت مبلغ ورودي امکانپذير ميشود و در مرحله دوم اين طرح، پل موجود در ضلع غربي گنبد معروف به»سينيخ کورپو« که پل جاده قديمي تبريز است هم بازسازي و احيا ميشود.
شهردار مراغه اين را هم بيان کرد: طرح اوليه بازسازي گنبد غفاريه تهيه شده و پس از اخذ مجوزهاي لازم، عمليات اجرايي آن آغاز ميشود.
شهردار مراغه با بيان اينکه برنامه مشخصي براي توسعه گردشگري مراغه وجود دارد، بيان کرد: ايجاد 10 پاتوق گردشگري مراغه که در دستور کار شهردار قرار دارد، رصدخانه، گنبد غفاريه، گنبد کبود، گنبد سرخ، مجموعه فرهنگي و هنري اوحديه و حمام خواجهنصير را شامل ميشود.
به گفته »مروتي«کريدور تفريحي و گردشگري صوفيچاي، بازار تاريخي مراغه، کليساي هوانس و موزه فسيل نيز از ديگر مراکز گردشگري اين کهنشهر است که گردشگرپسند کردن آنها در دستور کار قرار دارد.
به گزارش عصرآذربايجان به نقل از ايرنا، مراغه با وجود برخورداري از آثار تاريخي و طبيعي ارزشمند، هنوز نتوانسته جايگاه خود را در صنعت گردشگري ايران تثبيت کند و تعداد مسافران ورودي به مراغه در مقايسه با ساير شهرهاي تاريخي ايران چندان چشمگير نيست.
بر همين اساس شهرداري مراغه ضمن بهرهگيري از نظر کارشناسان در راستاي توسعه گردشگري اين کهنشهر از طريق سرمايهگذاري گام برداشته است.