گروه تندرستي: محققان برخي از سبکهاي زندگي را شناسايي کردهاند که ميتواند خطر سرطان را تا 30 درصد کاهش دهد.
رعايت بيشتر توصيههاي پيشگيري از سرطان که سبک زندگي سالم را تشويق ميکند، خطر ابتلا به انواع سرطانها و برخي سرطانهاي خاص را کاهش ميدهد.
رفتارهاي سالم ميتوانند به بهبود سلامت شما و کاهش خطر ابتلا به بسياري از سرطانها همچنين بيماريهاي قلبي، سکته، ديابت و پوکي استخوان کمک کنند و حتي تغييرات کوچک ميتواند تاثير زيادي داشته باشد؛ بنابراين کنترل سلامتي خود را به دست بگيريد و دوستان و خانواده خود را نيز تشويق کنيد که اين کار را انجام دهند.
براي شروع يک يا دو رفتار را انتخاب کنيد. هنگامي که آنها را حذف کرديد، به سراغ بقيه برويد. هر روز فعاليت بدني و حرکت را وارد زندگي خود کنيد. زمان حضور در مقابل تلويزيون و رايانه را محدود و سعي کنيد بيشتر بايستيد.از رژيم غذايي غني از ميوهها، سبزيجات و غلات کامل استفاده کنيد. وعدههاي کوچکتر را انتخاب، آهستهتر غذا بخوريد و نوشيدنيهاي شيرين را محدود کنيد.نتايج تحقيق جديد برخي از گزينههاي کليدي در سبک زندگي را شناسايي کرده است که ميتواند خطر ابتلا به سرطانهاي خاص را تا 30 درصد کاهش دهد. اين موارد شامل محدود کردن مصرف گوشت قرمز به سه وعده در هفته، پرهيز از نوشيدنيهاي شيرين و حفظ رژيمغذايي غني از فيبر است.فعاليت بدني منظم، دستيابي به وزن مناسب و به حداقل رساندن مصرف فست فود نيز نقش مهمي ايفا ميکند. نکته قابل توجه، پرهيز کامل از مصرف الکل بهعنوان يکي ديگر از مراحل مهم در پيشگيري از سرطان خواهد بود.
اين تحقيق با هدف ارزيابي اثربخشي دستورالعملهاي قبلي ايجاد شده توسط صندوق تحقيقات سرطان جهاني (WCRF) و موسسه آمريکايي تحقيقات سرطان (AICR)، توسط دانشمندان دانشگاه نيوکاسل بريتانيا انجام شد.اين مطالعه شامل تجزيهوتحليل دادههاي 94 هزار و 778 بزرگسال بريتانيايي با ميانگين سني 56 سال، با استفاده از اطلاعات گزارششده در مورد رژيم غذايي و ورزش، همراه با شاخص توده بدن (BMI) و اندازهگيري دور کمر بود.
شرکتکنندگان بر اساس پايبندي آنان به هفت توصيه از 10 توصيه اصلي ارزيابي شدند. به دليل محدوديت دادهها، برخي از توصيهها مانند اجتناب از مکملهاي ضد سرطان و رعايت دستورالعملهاي پزشکي تشخيص پس از سرطان از مطالعه حذف شدند.
محققان تشخيصهاي سرطان را در دورهاي هشت ساله با استفاده از دادههاي ثبت سرطان، تنظيم براي عواملي مانند سن، جنس، وضعيت اجتماعي اقتصادي، قوميت و عادتهاي سيگار کشيدن دنبال کردند.در طول اين مطالعه، 7296 شرکتکننده (8 درصد) مبتلا به سرطان تشخيص داده شدند. اين يافتهها ارتباط واضحي را بين پايبندي به اين توصيههاي سبک زندگي و کاهش خطر ابتلا به سرطان نشان داد.به ازاي هر دستورالعمل پيروي شده، خطر ابتلا به سرطان 7درصد کاهش يافت. شرکتکنندگاني که نمرات پايبندي 4.5 يا بالاتر را داشتند، 16 درصد کاهش خطر ابتلا به همه سرطانها را در مقايسه با افرادي که امتياز 3.5 يا کمتر داشتند، نشان دادند.ارتباط مصرف فست فود با سرطان به نقش آن در چاقي نسبت داده شد که ميتواند باعث تغييرات هورموني شود و رشد تومور را تقويت کند. گوشت قرمز و فرآوري شده به دليل داشتن ترکيبات بالقوه مضر مورد توجه قرار گرفتند، در حالي که الکل مرتبط با آسيب دي ان اي و سرطانهاي مختلف مورد توجه قرار گرفت.
محققان برخي از غذاهايي که ممکن است به دليل خواص آنتياکسيداني، ضد التهابي و غني از مواد مغذي، خطر سرطان را کاهش دهند را در ذيل معرفي کردند:
سبزيجات با برگ سبز مانند اسفناج و کلم که مملو از ويتامينها، مواد معدني و آنتياکسيدانها هستند.توتها، به ويژه زغال اخته، توت فرنگي و شاه توت، سرشار از آنتي اکسيدانها و ويتامينها هستند.سبزيجات چليپايي مانند کلم بروکلي، گل کلم و کلم بروکسل حاوي سولفورافان هستند که تصور ميشود خواص ضد سرطاني دارد.
غلات کامل مانند برنج قهوهاي و جو دوسر فيبر رژيمي دارند که با کاهش خطر سرطان روده بزرگ مرتبط است.گوجه فرنگي منبع خوبي از ليکوپن، آنتياکسيداني با کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات است.سير و پياز ترکيبات گوگردي دارند که ممکن است اثرات ضد سرطاني داشته باشد. آجيل، به ويژه گردو و بادام، سرشار از مواد مغذي مفيد و چربيهاي سالم هستند. زردچوبه، ادويهاي حاوي کورکومين، به دليل خواص ضد التهابي آن شناخته شده است.
ماهيهاي چرب مانند سالمون و ساردين سرشار از اسيدهاي چرب امگا 3 هستند که اثرات ضد التهابي دارند.چاي سبز سرشار از آنتياکسيدانهايي است که ممکن است از آسيب سلولي جلوگيري کرده و خطر سرطان را کاهش دهد.
گنجاندن اين غذاها در رژيم غذايي متعادل، همراه با فعاليت بدني منظم، ميتواند به سلامت کلي کمک کند و بهطور بالقوه خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد.خطر ابتلا به سرطان را ميتوان بهطور قابلتوجهي تحت تأثير عوامل مختلف سبک زندگي قرار داد. سيگار کشيدن شايد شناختهشدهترين و مهمترين عامل خطر براي بسياري از انواع سرطان ازجمله سرطان ريه، گلو، دهان و مثانه باشد. بهطور مشابه، مصرف بيش از حد الکل با افزايش خطر ابتلا به سرطانهايي مانند سرطان کبد، سينه و مري مرتبط است.
رژيم غذايي
رژيم غذايي نيز نقش مهمي دارد. رژيمهاي غذايي سرشار از گوشتهاي فرآوري شده و ميوهها و سبزيجات کم ميتوانند خطر ابتلا به سرطان را افزايش دهند. به ويژه، گوشتهاي فرآوري شده و قرمز با سرطان روده بزرگ مرتبط هستند. چاقي يکي ديگر از عوامل خطر مهم است که خطر ابتلا به چندين سرطان ازجمله سرطان سينه، روده بزرگ و کليه را افزايش ميدهد.
فعاليت بدني
عدم تحرک بدني بهطور غيرمستقيم با افزايش احتمال چاقي در خطر ابتلا به سرطان نقش دارد اما ممکن است تأثير مستقيمي نيز داشته باشد. فعاليت بدني منظم براي کاهش خطر برخي سرطانها ازجمله سرطان سينه و روده بزرگ شناخته شده است.
ترکيبات مضر؛ اشعه ماوراء بنفش
قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش از خورشيد يا برنزه بهطور قابل توجهي خطر ابتلا به سرطانهاي پوست ازجمله ملانوم را افزايش ميدهد. اقدامات ايمن در برابر آفتاب، مانند استفاده از کرم ضد آفتاب و پوشيدن لباسهاي محافظ، اقدامات پيشگيرانه مهمي هستند.
آلايندهها و مواد شيميايي
ساير عوامل سبک زندگي شامل قرار گرفتن در معرض آلايندههاي محيطي و مواد شيميايي است که ميتواند خطر ابتلا به سرطان را افزايش دهد. اين شامل قرار گرفتن در معرض آزبست، مواد شيميايي خاص در محل کار و آلودگي هواست.
عفونتها
علاوه بر اين، برخي عفونتها مانند ويروس پاپيلوماي انساني (HPV) و هپاتيت (B) و (C) با سرطان مرتبط هستند. واکسيناسيون و ساير اقدامات پيشگيرانه ميتواند خطر ابتلا به سرطانهاي مرتبط با اين ويروسها را کاهش دهد.
به گزارش امانت به نقل از ايسنا،نتايج بررسي نشان ميدهد که پيروي از توصيههاي پيشگيري از سرطان مبتني بر سبک زندگي با کاهش خطر ابتلا به سرطان مرتبط است.