نيلوفر مولايي
گروه سياسي: يک نماينده ادوار مجلس درباره شکست شعار وفاق ملي گفت: »بيش از 75 درصد کابينه آقاي پزشکيان از افراد و نيروهاي سياسي مخالف دولت هستند اما اصولگرايان هنوز به اين درک نرسيدند. دولت اگر در شعار خود تجديدنظر نکند بايد منتظر شعارهاي سخت باشد.«
»وفاق ملي« شکست خورد. اين تحليلي است که برخي از سياسيون بعد از استيضاح عبدالناصر همتي، وزير اقتصاد و استعفاي محمدجواد ظريف، معاون راهبردي رئيس جمهوري بر آن تاکيد مي کنند. چنانچه غلامحسين کرباسچي، فعال سياسي اصلاح طلب ، بيان کرده بود: » ما آقاي پزشکيان را آدم صادق، خوشقلب و پاکي مي دانيم که دلش ميخواهد خدمت کند. منتها تجربيات سياسي نشان داده که شعارهايي مثل وفاق در کشور آنقدر تاثير متقابل ندارد. يعني يک نفر هرچقدر کوتاه بيايد، طرف مقابل آن جريتر شود.«
جلال محمودزاده، نماينده ادوار مجلس و از حاميان انتخاباتي مسعود پزشکيان نيز گفت: »به نظرم اين استيضاح ميتواند در به پايان رسيون ماهعسل ميان دو قوه مقننه و مجريه موثر باشد. قبل از آنکه دولت اقاي پزشکيان شکل بگيرد و ايشان در انتخابات پيروز شد، با شعار ايشان براي استفاده از نيروهاي سياسي مخالف در دولت مخالف بودم. اين کار اشتباهي است و هر دولتي که بخواهد موفق باشد، بايد نيروهاي خودش را در مسئوليت قرار بدهد.«وي تاکيد کرد که؛ »بيش از 75 درصد کابينه آقاي پزشکيان از افراد و نيروهاي سياسي مخالف دولت هستند اما اصولگرايان هنوز به اين درک نرسيدند. دولت اگر در شعار خود تجديدنظر نکند بايد منتظر شعارهاي سخت باشد.«
مشروح گفت و گوي جلال محمودزاده، نماينده ادوار مجلس را در در ادامه مي خوانيد؛
********
* آقاي محمودزاده! آقاي همتي توسط نمايندگان استيضاح شدند، آيا مي توان گفت که وفاقي که آقاي پزشکيان بر آن تاکيد کردند، شکست خورد؟
به نظر من، آن رويکردي که آقاي پزشکيان درباره وفاق مدنظر داشت، باعث شد که تعدادي از مسئولين مخالف دولت که در ايام انتخابات هم کارشکني کردند، با همين شعار باقي بمانند. اين موضوع جوابگو نيست و هنوز 6 ماه نشده، مجلس دوازدهم يکي از وزراي اقتصادي را استيضاح کند. بايد به وزرا حداقل يک سال فرصت داد تا برنامههايشان را ارائه کنند. نميتوانيم در عرض 5 يا 6 ماه عملکرد وزرا را ارزيابي کنيم. بايد فرصت داد اما روز گذشته ديديم که شعار وفاق ملي جوابگو نيست.
آقاي پزشکيان در اين باره اشتباه کردند و اين موضوع باعث شده که در استان هاي مختلف، استانداران کاملا مخالف روي کار بيايند. فرمانداران و بخشداران بر اساس شعار وفاق ملي، مجددا به کارگرفته شدند. اما زماني که مجلس بايد اين شعار را در نظر ميگرفت، اما اينکار را نکرد و يکي از وزراي اقتصادي را زد. آقاي پزشکيان در پيشبرد شعار وفاق ملي موفق نبوده است.
شعار وفاق ملي اشتباه است
* يعني ماهعسل ميان دولت و مجلس به پايان رسيد؟
به نظرم اين استيضاح ميتواند در به پايان رسيدن ماهعسل ميان دو قوه مقننه و مجريه موثر باشد. قبل از آنکه دولت اقاي پزشکيان شکل بگيرد و ايشان در انتخابات پيروز شود، با شعار ايشان براي استفاده از نيروهاي سياسي مخالف در دولت مخالف بودم. اين کار اشتباهي است و هر دولتي که بخواهد موفق باشد، بايد نيروهاي خودش را در مسئوليت قرار بدهد.
دولت يک موتور محرک ماشين است که اين اعضاب اين موتور بايد هماهنگ با هم حرکت کنند و نميشود هر قطعه اي را از کشوري آورده و بگوييم موتور خوبي است. اگر بدنه دولت هماهنگ نباشد، در مسائل اجرايي حتما دچار مشکل خواهد شد و در 2 سال آينده تنش ها شدت بيشتري پيدا ميکند. شعار وفاق ملي اشتباه است و بايد دولت از نيروهاي سياسي همراه استفاده کند تا کشور را رو به جلو ببرند.
دولت بايد منتظر روزهاي سخت باشد اگر...
برخي از مسئولان اجرايي فعلي برخلاف دولت حرکت ميکنند و کارشکني ميکنند. به طور مثال، تدريس زبان مادري يکي از شعارهاي آقاي پزشکيان بود اما در پي مخالفت يکي از نمايندگان دولت که از طيف مخالف دولت بود، اين طرح راي نياورد.
اين موضوع در رسانه ها و در ميان مردم براي دولت گران تمام شد. اقاي همتي هم با راي بالايي استيضاح شد و بي سابقه بوده است. شعار وفاق ملي يکطرفه از سوي دولت است اما مجلس اصولگرا اين شعار را درک نکرده است. بيش از 75 درصد کابينه آقاي پزشکيان از افراد و نيروهاي سياسي مخالف دولت هستند اما اصولگرايان هنوز به اين درک نرسيدند. دولت اگر در شعار خود تجديدنظر نکند بايد منتظر روزهاي سخت باشد. پزشکيان يکي از دوستان کاربلد و صميمي خود را از دست مي دهد
* آقاي ظريف هم به علت توصيه هاي رئيس قوه قضائيه، از سمت خود استعفا دادند، شما چه ارزيابي از اين اتفاق داريد؟
رفتن آقاي ظريف مي تواند دولت آقاي پزشکيان را دچار چالش کند. در حال حاضر، بيشتر افرادي که در دولت هستند، با دولت قبل همکاري مي کردند. با خروج آقاي ظريف، آقاي پزشکيان يکي از دوستان کاربلد و صميمي خود را از دست مي دهد و مي تواند در ? سال آينده مشکلاتي را براي دولت ايجاد کند.ايشان در بحث سياست خارجي و مذاکرات مشورت هايي خوبي را به دولت مي دادند اما رفتن ايشان باعث ايجاد چالش در پيگيري مذاکرات مي شود. يعني اگر دولت بخواهد با اروپا مذاکره کند و نشست هايي را با شوراي اروپا داشته باشد، دچار چالش شده و حضور آقاي ظريف در دولت ضروري بود. آقاي اژه اي هم با استناد به قانون مشاغل حساس به آقاي ظريف توصيه کردند که کنار برود. از نظر اين قانون حضور آقاي ظريف در دولت قانوني نبود. البته تعداد ديگري هم هستند که اين شرايط را دارند. پتروشيميها و شرکت هاي فروش نفتي ارز را وارد بازار نميکردند
* آقاي محمودزاده، زماني که خبر کليدخوردن استيضاح آقاي همتي آمد، قيمت ارز و سکه کاهش پيدا کرد. بعد از استيضاح ايشان هم قيمت بازار پايين آمد. به نظر شما عجيب نيست که بازار بخواهد به يک نفر واکنش نشان بدهد؟
بحث بالا رفتن ارز و نوسانات شديد آن، دست وزارت اقتصاد نيست. ما در شرايط بسيار سخت اقتصادي و تحريم هستيم. تصميم سازي و تصميم گيري در کلان کشور در دست وزيراقتصاد نيست. از سوي ديگر، مسئوليت تعدادي از بنگاه هاي اقتصادي در دست اصولگرايان تندرو است. مثلا پتروشيميها، شرکت هاي کلاني که ارز را در دست دارند اما آن را وارد کشور نميکردند که دولت دچار چالش شود.ما ميبينيم در اين ماه هايي که دچار مشکل نوسانات ارزي بوديم، بسياري از پتروشيميها و شرکت هاي فروش نفتي ارز را وارد نميکردند و بعيد نيست که در اين يکي دو روزه ارز را وارد کرده باشند که اثر مقطعي داشته باشد. به نظر من بايد با توجه به شرايط کشور که بحث تورم در دست وزارت اقتصاد نيست و سياست هاي کلان کشور تعيين ميکند قيمت دلار چقدر باشد. احتمالا سياست هايي پشت پرده قرار دارد.
رئيس کل بانک مرکزي کنار گذاشته شود
* نقش آقاي فرزين را در اين مشکلات چطور ميبينيد؟
به گزارش عصرآذربايجان به نقل از خبرآنلاين،اگر بخواهيم دنبال مقصر نوسانات ارزي بگيريم، در درجه اول بانک مرکزي است. بانک مرکزي به همراه وزارت اقتصاد نميتوانند در شرايط تحريمي اثرگذار مستقيم باشند ولي اگر بخواهيم دنبال دليل بگرديم، بانک مرکزي اثر 2 برابري به وزارت اقتصاد دارد و بايد رئيس کل بانک مرکزي کنار گذاشته شود