گروه اقتصادي:آذربايجان غربي با توجه به همسايگي با سه کشور و همچنين دارا بودن 967 کيلومتر مرز، 15 گمرک و بازارچه مرزي نقش اول تجارت و ترانزيت کشورمان با کشورهاي همسايه را ايفا مي کند.
سکينه اسمي
استان آذربايجان غربي با داشتن بزرگترين مرز زميني کشور و داراي رتبههاي يک تا سوم در زمينه صادرات، واردات و ترانزيت، تردد سالانه ميليونها مسافر از پايانههاي مرزي اين استان، سهم 60 درصدي از صنايع تبديلي کشور تنها بخشي از شاخصههايي است که استان را به قطب ترانزيت و هاب اقتصادي منطقه تبديل کرده است.
وجود ظرفيتهاي زيرساختي، روان بودن و تسهيل در رويههاي مرزي و گمرکي، ارائه تسهيلات ويژه براي توسعه صادرات به بازرگانان و همچنين تلاشهاي ديپلماتيک براي ارتقاي مراودات از جمله برنامههاي کشورهاي مختلف به ويژه ايران اسلامي براي توسعه تجارت به ويژه بخش صادرات به شمار ميرود.
در سالهاي اخير، با وجود تحريمهاي ناجوانمردانه در خصوص کشورمان، روند رو به رشدي را در توسعه تجارت با کشورهاي همسايه و حتي بسياري از کشورهاي دور داشتهايم که اين امر، در آمارهاي مربوط به سال جاري نيز به خوبي عيان است.
آذربايجان غربي نزديک به يک چهارم گمرکات کشور و پايانههاي مرزي را در اختيار دارد و در منتهي اليه کريدورهاي مهمي نظير شرق – غرب و شمال – جنوب قرار داشته و همچنين در مسير ترانزيتي شرق آسيا با اروپا حضور دارد، ظرفيتهاي بسيار بيشتري نسبت به آمارهاي امروزي تجارت، صادرات، واردات هدفمند و ترانزيت دارد.همچنين اين استان با دارا بودن ? پايانه مرزي جادهاي از مجموع 23 پايانه مرزي رسمي فعال کشور، يک مرز ريلي و يک مرز هوايي جز استانهاي مهم در حوزه ترانزيت کشور است و همچنين قرار گيري مرزهاي زميني مشترک ايران و ترکيه به صورت انحصاري در آذربايجان غربي باعث شده است تا اين استان به مهمترين مسير دسترسي به اروپا تبديل شود که اين امر اهميت آذربايجان غربي در زمينه پايانههاي مرزي و ترانزيت را چندين برابر کرده و اين استان به عنوان مرکز ثقل ترانزيت کشور مطرح است.
450 هزار تن کالا فروردين ماه از آذربايجان غربي صادر شد
ناظر گمرکات آذربايجان غربي از صدور 450 هزار تن کالا طي فروردين ماه سال جاري از استان به خارج کشور خبر داد و گفت: در مجموع طي فروردين ماه سال جاري 449 هزار و 965 تن کالا به ارزش 318 ميليون دلار از گمرکات استان به خارج کشور صادر شده است.
خالد جنگجو در خصوص صادرات و واردات از گمرکات استان با بيان اينکه از نظر وزن 20 درصد و از نظر ارزش 53 درصد صادرات افزايش داشته است، افزود: از اين ميزان 278 هزار تن کالا به ارزش 157 ميليون دلار با رشد 26 درصدي از نظر وزن و 56 درصدي از نظر ارزش از طريق گمرکات استان بوده است.ناظر گمرکات آذربايجان غربي اضافه کرد: خروجي صادرات ساير گمرکات کشور از گمرکات استان 171 هزار و 156 تن کالا به ارزش 161 ميليون دلار بوده است که از نظر وزن 10 و از نظر ارزش 50 درصد در مقايسه با مدت زمان مشابه پارسال افزايش نشان ميدهد.
جنگجو با اشاره به کاهش 21 درصدي واردات از گمرکات آذربايجان غربي اضافه کرد: در فروردين ماه سال جاري 18 هزار و 687 تن کالا به ارزش 61 ميليون دلار از طريق گمرکات آذربايجان غربي وارد کشور شده است.
ترانزيت بيش از 213 هزار تن کالا از گمرکات آذربايجان غربي
ناظر گمرکات آذربايجان غربي همچنين از ترانزيت بيش از 213 هزار تن کالا به ارزش 977 ميليون دلار طي فروردين ماه سال جاري از استان خبر داد و گفت: از اين ميزان 123 هزار و 741 تن کالاي ترانزيت خارجي از مقصد و 130 هزار و 123 تن ترانزيت از مبدا است.جنگجو در خصوص ترانزيت داخلي از گمرکات استان نيز گفت: در فروردين ماه سال جاري بيش از 83 هزار تن کالا ترانزيت داخلي از گمرکات استان صورت گرفته است.
وي جمع کل مسافران متردد از گمرکات استان را طي فروردين ماه سال جاري را 451 هزار و 320 نفر عنوان کرد و گفت: اين تعداد در مدت زمان مشابه پارسال 417 هزار و 15 نفر بود که 8 درصد افزايش نشان ميدهد.ناظر گمرکات آذربايجان غربي ميانگين تردد روزانه از گمرکات استان در فروردين ماه سال جاري با رشد 8 درصد 14 هزار و 559 نفر اعلام کرد و افزود: براي توسعه فعاليتهاي حوزه گمرک نياز است زمينه ارتقاي لجستيکي، نيروي انساني و همچنين تفويض اختيارات به استان فراهم شود.
تصويب طرحهاي جامع و ساماندهي 4 پايانه مرزي آذربايجانغربي
مديرکل راهداري و حمل و نقل جادهاي آذربايجان غربي از تصويب طرحهاي جامع و ساماندهي چهار پايانه مرزي استان خبر داد و اظهار کرد: روز گذشته در نشست شوراي ساماندهي مبادي ورودي و خروجي مجاز زميني کشور به رياست وزير راه و شهرسازي طرحهاي جامع و ساماندهي چهار پايانه مرزي آذربايجانغربي به تصويب رسيد.ارسلان شکري ادامه داد: طرح فاز يک جامع پايانه مرزي کوزهرش، بازنگري طرح جامع ساماندهي پايانههاي مرزي بازرگان و تمرچين و طراحي ايست اختياري پايانه مرزي رازي به تصويب رسيد که گام مهمي در جهت توسعه و تسهيل ترددهاي مرزي و تجارت از پايانههاي مرزي استان خواهد بود.
وي خاطرنشان کرد: اين مصوبات با هدف توسعه زيرساختهاي مرزي، بهبود روند ترددهاي بينالمللي، تسهيل مبادلات تجاري و ارتقاي سطح خدماترساني در پايانههاي مرزي استان انجام شد.شکري با بيان اينکه هم اکنون نزديک 700 خودرو در مرز بازرگان و 400 خودروي ترانزيتي در مرز تمرچين تردد ميکنند، اضافه کرد: با راه اندازي پايانه مرزي کوزه رش به عنوان چهارمين پايانه مرزي ايران با ترکيه شاهد تحولات اساسي در حوزه تجارت و ترددهاي مرزي در استان خواهيم بود.
مدير کل راهداري و حمل ونقل جادهاي آذربايجان غربي خاطرنشان کرد: در يک سال گذشته 6 ميليون نفر مسافر داخلي و خارجي، توسط 11 هزار و 915 دستگاه ناوگان مسافربري از پنج پايانه مرزي استان جابجا شدند.شکري به نقش مهم استان آذربايجانغربي در مبادلات مرزي ايران اشاره و خاطرنشان کرد: اين استان دروازه تجاري براي ورود و خروج کالاها به کشورهاي همسايه است که با تصويب اين پايانههاي مرزي با توجه به هدف تجاري مراودات 30 ميليارد دلاري ايران و ترکيه يک گام براي تحقق اين هدف نزديک تر ميشويم.
بسترهاي سرمايهگذاري در حوزههاي مختلف در اين استان فراهم است
استاندار آذربايجانغربي با اشاره به ظرفيتهاي راهبردي و امنيت بالاي استان، گفت: آذربايجانغربي از امنترين استانهاي کشور بوده و با توجه به مرزي بودن، همواره بستر مناسبي براي توسعه اقتصادي و جذب سرمايهگذاري فراهم کرده است.
رضا رحماني معتقد است: وجود گمرکات فعال، مسيرهاي ترانزيتي، بازارچههاي مرزي، منطقه آزاد ماکو و همچنين فعاليت گسترده کولبران در نقاط مرزي مانند پيرانشهر و سردشت، نشانگر پويايي و امنيت پايدار در اين استان است.
وي همچنين با بيان اينکه وجود امنيت در آذربايجانغربي موجب شده در سال گذشته حدود از ميليارد دلار ترانزيت کالا و ? ميليارد دلار صادرات از مرزهاي استان صورت گيرد، خاطرنشان کرد: کمترين ميزان قاچاق کالا از اين استان گزارش شده که آن نيز در قالب موارد جزئي و غير سازمانيافته بوده است.
استاندار آذربايجانغربي به عملکرد مطلوب در حوزه گمرکات استان نيز اشاره کرده و افزود: خوشبختانه امسال در اين بخش با چالش جدي مواجه نبوديم و فرآيند ترخيص کالاها با نظم و نظارت دقيق صورت گرفته است.رحماني همچنين اضافه کرد: برخي از کالاها طبق ضوابط، نيازمند بررسيهاي آزمايشگاهي و ارزيابي تخصصي پيش از ترخيص هستند که اين روند نيز بهدرستي در استان اجرا شده است.استاندار آذربايجانغربي به نامگذاري سال تحت عنوان »سرمايهگذاري براي توليد« از سوي مقام معظم رهبري نيز اشاره کرده و افزود: نياز اصلي آذربايجانغربي براي بهرهبرداري از پتانسيلهاي استان، سرمايهگذاري بوده و نامگذاري سال بستر را براي اين امر فراهم کرده است.
رحماني همچنين با اشاره به جمعبندي فرصتهاي سرمايهگذاري در حوزههاي مختلف استان از سوي دستگاههاي متولي، اضافه کرد: تاکنون 125 طرح در حوزه گردشگري، 120 طرح در حوزه کشاورزي و صنايع تبديلي، 220 طرح در حوزه صنعت و معدن و طرحهاي عمران شهري براي 20 شهرستان آذربايجانغربي تعريف شده است.به گزارش عصرآذربايجان به نقل از مهر،وي با بيان اينکه بهرهبرداري از برخي فرصتهاي استان نيازمند حمايت در سطح ملي است، افزود: سفر نوروزي دکتر پزشکيان به آذربايجانغربي پربرکت بوده و بسياري از برنامهها براي توسعه استان در اين سفر پيگيري و دستورات لازم اخذ شد.967 کيلومتر مرز مشترک با سه کشور ترکيه، عراق و جمهوري آذربايجان موجب شده تا آذربايجانغربي به يکي از استانهاي مهم جمهوري اسلامي ايران در توسعه تجارت بين المللي به شمار ميرود.