گروه گزارش: انشعابات غيرمجاز سد راه توزيع عادلانه آب بوده و همواره سهم مهمي از هدررفت و مصرف آب خارج شبکه را به خود اختصاص داده است و باعث شده تنش آبي در استان زنجان تشديد شود.
مديريت مصرف آب يکي از راهکارهاي حفظ اين مايع ارزشمند و ضروري براي ادامه بقا در عصري است که علاوه بر رشد جمعيت و افزايش مصرف، کاهش نزولات آسماني و خشکساليهاي متوالي ذخاير آبهاي زيرزميني را نيز کاهش داده و ادامه اين روند تبعات جبران ناپذيري را بر زندگي انسانها و همه موجودات زنده دارد.
در سالهاي اخير با توجه به کمبود بارشها و تغيير وضعيت بارندگيها شاهد افزايش تنش آبي در سطح استان زنجان هستيم و هم اکنون هشت شهر و 330 روستاي استان با اين تنش مواجه است.
دستگاههاي اجرايي و متولي امر براي رفع اين مشکل، اقدامات و برنامههايي را در کوتاه و بلندمدت از جمله حفر چاه در دستور کار قرار دادهاند اما مهمتر از همه آنها اصلاح نحوه مصرف شهروندان است که بايد با فرهنگسازي در ميان مردم نهادينه شود.
هرچند در زمان حاضر اغلب کشورهاي جهان با بحران کمبود و گاه نبود آب مواجه هستند اما اين معضل در مناطقي که در اقليم گرم و خشک با بارندگيها محدود قرار دارند، داراي عوارض و پيامدهاي منفي بيشتري است.
در اين شرايط به خصوص در روزهاي گرم سال و فصل تابستان برنامهريزي جاي لازم براي مديريت مصرف، مهمترين و اولويتدارترين دغدغه مسئولان و متوليان امر است تا براي گذر از اين برهه با کمترين آسيب به بخشهاي مختلف، تدابيري بينديشند تا از بروز مشکلات غيرقابل جبران و معضلات تأمين آب مورد نياز عموم مردم پيشگيري کنند.
مديريت تقاضا به جاي مديريت تأمين
مديرعامل شرکت آب و فاضلاب استان زنجان گفت: يکي از سياستهاي مهم شرکت آبفا، مديريت تقاضا به جاي مديريت تأمين است که بتوان با مديريت تقاضا نسبت به تأمين آب، نياز جديد آبي به دليل افزايش جمعيت اقدام کرد.
علي محمد نادرخاني افزود: يکي از اولويتهاي مهم بحث مديريت تقاضا، زونبندي و مديريت فشار شبکه توزيع در راستاي تأمين آب پايدار مردم استان و کاهش هدر رفت بوده که در اين راستا نسبت به نصب 190 دستگاه شير فشارشکن دوزمانه در شبکه توزيع شهرها و روستاهاي استان اقدام شده است.
وي با بيان اينکه علاوه بر آن نصب 100 دستگاه فشارسنج آنلاين جهت جهت کنترل فشار آنلاين شبکه توزيع شهرهاي استان از ديگر اقدامات شرکت آبفا است، ادامه داد: اين اقدامات باعث کاهش هدر رفت، کاهش حوادث و اتفاقات شبکه توزيع و به تبع اين باعث کاهش قطعي آب شده است.
نادرخاني افزود: يکي ديگر از بحثهاي مهم مديريت تقاضا، مقابله با انشعابات غير مجاز بوده که شرکت در راستاي حفظ تأمين آب پايدار بخصوص در روستاها نسبت به برنامهريزي جهت مقابله با انشعابات غيرمجاز اقدام کرده است که همکاري مردم در اين خصوص نيز موجب تسريع در انجام اقدامات خواهد شد.
مديرعامل شرکت آب و فاضلاب استان زنجان گفت: يکي از عوامل اصلي مشکل تأمين آب پايدار در برخي از روستاها وجود انشعاب غير مجاز ميباشد که فردي که از انشعاب غيرمجاز استفاده ميکند موجب تضييع حقوق مشترکين قانوني در آن روستا ميشود.
نادرخاني افزود: مصرف بهينه آب نيز از موارد ديگر در بحث مديريت تقاضا ميباشد و راههاي مختلفي جهت مصرف بهينه آب وجود دارد. کاهش زمان استحمام و عدم استفاده از آب شرب براي شستشوي معابر، حياط منازل، خودرو، فرش و پتو از مهمترين راههاي کاهش مصرف ميباشد.
اصلاحات رفتاري در مصرف بهينه آب
مديرعامل شرکت آب و فاضلاب استان زنجان گفت: اصلاحات رفتاري در مصرف بهينه آب از جمله روشهاي بدون هزينه و داراي اثربخشي فوري است در اصلاحات رفتاري فرد تصميم ميگيرد هرزمان که آب نياز ندارد بلافاصله شير آب را ببندد که اين روش باعث 50 درصد صرفهجويي در مصرف آب ميگردد که رسانهها نقش مهمي در فرهنگ سازي موضوع دارند.
نادرخاني افزود: علاوه بر اقدامات مربوط به مديريت تقاضا، رفع تنش آبي در روستاهاي استان از ديگر اقدامات آبفا استان بوده که تعداد 247 پروژه در روستاها جهت رفع تنش آبي پيش بيني شده است که 143 روستا در طي سال 1404 انجام و به اتمام خواهد رسيد.
مديرعامل شرکت آب و فاضلاب استان زنجان گفت: يکسري مصارف جديد آب مانند آبياري باغچه و انشعابات غيرمجاز در روستاها وجود دارد که براي حل اين مشکل روستاييها بايد احساس وظيفه کنند و متخلفان را معرفي کنند که اگر اين کار در روستاها انجام شود، در رفع تنش آبي بسيار مؤثر خواهد بود.
وي ادامه داد: در شهرها نيز پروژههاي بسيار مهمي در راستاي رفع تنش آبي در مرحله اجرا است که حفر و تجهيز 39 حلقه چاه در شهرهاي استان از جمله اين اقدامات بوده که 22 حلقه تا کنون حفاري شده و احداث خطوط انتقال و مخازن در شهرهاي زنجان، ابهر، خرمدره و قيدار از ديگر اقدامات شرکت است.
به گزارش عصرآذربايجان به نقل از مهر،مديرعامل شرکت آب و فاضلاب استان زنجان گفت: احداث مخزن 15 هزار متر مکعبي شمال شرقي زنجان جهت ارتقاي سرانه ذخيره شهروندان زنجان و احداث خط انتقال به طول 8 کيلومتر در منطقه شرق زنجان جهت تأمين آب شرب پايدار شهرک گلشهر کاظميه و مساکن ملي شرق زنجان از اقدامات مهم شرکت آبفا است که بالاي 80 درصد پيشرفت فيزيکي دارد.
بي شک يکي از چالشهاي اساسي شرکتهاي آب و فاضلاب براي ارائه خدمات بهتر و کيفيتر به مشترکان، وجود انشعابهاي غيرمجاز آب است که رفع اين مشکل نيازمند همکاري مردم و برنامهريزي مسئولان است.