ARAZAZARBAIJAN

انقراض ميش مرغ‌ها با گسترش ساخت و سازها


انقراض ميش مرغ‌ها با گسترش ساخت و سازها

گروه اجتماعي: هيئت مديره انجمن »ژين بانان سروشتي بوکان« گفت: با صدور مجوز ساخت و سازها و رشد قارچ گونه خانوار‌ها، زيستگاه اين پرنده بومي ايران با شن و ماسه يکسان شده و زيستگاه اين پرنده نادر حال نابودي است.



حرف از انقراض گروه‌هاي جانوري به ميان مي‌آيد و کسي از»ميش مرغ« يادي نمي‌کند؛ در معرض انقراض‌ترين گونه جانوري ايران که مربوط به 1500 سال گذشته است و حالا تصوير اين پرنده بر آثار هنري و صنايع دستي انجمن »ژين بانان سروشتي بوکان« نقش بسته است.
با اقدامات حمايتي انجمن محيط زيستي »ژين بانان سروشتي بوکان« که دغدغه احياي ميش مرغ را دارد؛ توام با همراهي مردم محلي و اداره کل حفاظت از محيط زيست کردستان باعث شد ميش مرغ از 16 عدد به 30 الي 40 عدد افزايش پيدا کند.
کمتر از هزار »ميش مرغ« در جهان وجود دارد
جعفر شيخ جليلي هيئت مديره اين انجمن درباره نقش مرغ ميش روي صنايع دستي مي‌گويد: تصوير اين پرنده با هنر دست هنرمندان روي بشقاب، ظروف، پلاک گردنبند و ساير محصولات بازآفريني شده است.شيخ جليلي با اشاره به ثبت انجمن از سال 99 ادامه مي‌دهد: با توجه به اين که فعاليت انجمن ژين بانان به صورت محافظت مشارکتي 150 هنرمند از ميش مرغ است؛ نمي‌توان اسم احيا روي اين افزايش جمعيت گذاشت چرا که هنوز زير هزار عدد از اين پرنده وجود دارد.
حيات »ميش مرغ« در تهديد مجوزهاي وزارت صمت
شيخ جليلي عوامل انساني را بزرگترين تهديد براي ميش مرغ مي‌داند و ادامه مي‌دهد: با توجه به اينکه کوچک‌تر شدن زيستگاه از جمله تهديدات اين گونه جانوري به شمار مي‌آيد؛ در حال حاضر زيستگاه اين پرنده در معرض انقراض تنها به دو شهر بوکان و سقز محدود مي‌شود. از سوي ديگر با صدور مجوز از سوي وزارت صمت براي رشد قارچ گونه خانوار‌ها، زيستگاه اين پرنده بومي ايران با شن و ماسه يکسان شده و ميش مرغ‌ها نيز از زيستگاه خود مي‌گريزند.
شيخ جليلي انتقال جريان برق در زيستگاه ميش مرغ را گامي براي انقراض اين پرنده عنوان مي‌کند و ادامه مي‌دهد: پيش از اين ميش مرغ ميان زمين‌هاي وسيع که به جاي درخت، علفزار‌ها و گندم‌هاي بلند داشتند مستقر مي‌شد؛ چرا که تا پيش از کشاورزي مدرن، برداشت گندم نيز زماني طولاني مي‌طلبيد که امنيت جوجه‌هاي ميش مرغ تامين مي‌شد. به عبارت ديگر جوجه ميش مرغ از اواسط مرداد توانايي پرواز کردن خود را پيدا مي‌کند که همزمان با فصل برداشت گندم است. در حالي که در کشاورزي مدرن، برداشت گندم از اواخر خرداد ماه شروع و تا تيرماه به پايان مي‌رسد؛ يعني زماني به پايان مي‌رسد که هنوز موعود پرواز اين جوجه‌هاي کوچک فرا نرسيده است.
دروگرهاي غول پيکر، جوجه‌هاي ميش مرغ را مي‌بلعند
شيخ جليلي با اشاره به دعوت انجمن از هنرمندان منطقه بوکان ادامه مي‌دهد: از سوي ديگر جوجه ميش مرغ در موقعيتي که ميش مرغ والد حضور نداشته باشد؛ در هر شرايط و وضعيتي که باشد منتظر والد خود مي‌ماند و حتي اگر خطري احساس کند هم جاي خود را تغيير نخواهد داد. از همين رو دروگر‌هاي غول پيکر، اين جوجه‌ها را مي‌بلعند.هيئت مديره انجمن «ژين بانان سروشتي بوکان» درباره اقدامات پيشگيري از اتلاف جوجه‌ها مي‌گويد: يکي از اقدامات، آگاه سازي و اطلاع رساني به کشاورز‌ها بود؛ در فصل درو گندم به کشاورز توصيه مي‌شد که بخشي از زمين که احتمال وجود جوجه ميش مرغ است را درو نکند تا جوجه توانايي پرواز را پيدا کند. با صاحبان کمباين‌ها نيز مبني بر منع درو در شب گفت و شنود انجام مي‌شد.
انجمن، اجازه ورود و آموزش در مدارس را ندارد
هيئت مديره انجمن »ژين بانان سروشتي بوکان« با اشاره به فعاليت کميته آموزش در حوزه توليد کتاب و آموزش تشريح مي‌کند: پيش از اين نيز کميته آموزش انجمن از پايه پيش دبستاني تا متوسطه و در بستر کلاس‌هاي درس اقدام به آموزش مي‌کرد؛ اين روند تا جايي ادامه داشت که با ممانعت حراست آموزش و پرورش مواجه شد و انجمن، اجازه ورود به مدارس را از دست داد.
شيخ جليلي با اشاره به جلب مشارکت و حمايت مردم خاطر نشان مي‌کند: علاوه بر اين که هنرمندان حوزه بوکان با توليد آثار دستي به شناسايي ميش مرغ به مردم، پيشگام شدند؛ هر ضلع از اين مثلث حمايتي از کار خود دست بکشد، احياي ميش مرغ نيز محقق نخواهد شد.
راه اندازي مرکز تکثير در اسارت «ميش‌مرغ« در دستور کار سازمان محيط زيست
پيش از اين غلامرضا ابدالي مديرکل دفتر حفاظت و مديريت حيات وحش سازمان حفاظت محيط زيست گفت: به منظور حمايت از بقاي گونه و تقويت جمعيت‌ ميش مرغ در ايران تدوين برنامه عمل مديريت و حفاظت گونه انجام شد و به دنبال آن با مشارکت اداره‌ کل حفاظت محيط زيست استان آذربايجان غربي اقدام‌هايي درحال انجام است.به گزارش عصرآذربايجان به نقل از برنا،وي ادامه ادامه داد: محور دوم اقدام‌هاي درحال پيگيري، راه‌اندازي برنامه و مرکز تکثير در اسارت گونه است که پس از بررسي ضرورت آن با برگزاري جلسات و همفکري با برخي کارشناسان داخلي و بين‌المللي در دستورکار قرار دارد.


برچسب ها:

تاریخ: 1404/03/04 12:05 ب.ظ | دفعات بازدید: 1833 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot