گروه فرهنگي: »روستاي حسنلو« در شهرستان نقده با داشتن تپه حسنلو با تاريخي به قدمت هشتهزار سال در مسير جهاني شدن قرار دارد.
حسن شيري
به گزارش عصرآذربايجان،دهکده گردشگري حسنلو نقده، به عنوان يکي از روستاهاي هدف گردشگري آذربايجان غربي، در ?? 85کيلومتري اروميه و 9 کيلومتري نقده واقع است و در حال حاضر اين روستاي بهعنوان يکي از هشت روستاي نماينده ايران براي ثبت جهاني انتخاب شده است.
روستاي حسنلو نقده به واسطه وجود آثار طبيعي و تاريخي ملي و جهاني از قبيل تپه باستاني حسنلو، تالاب بينالمللي شورگل، سد حسنلو و نزديکي به درياچه بينالمللي اروميه يکي از مقاصد اصلي گردشگري در آذربايجانغربي محسوب ميشود.
پايگاه ملي حسنلو که از مهمترين محوطههاي باستاني کشور است در اين روستا قرار دارد که در حدود 8 هزار سال قدمت دارد و بر اثر کاوشهاي انجام شده در اين محوطه که به سرپرستي رابرت دايسون صورت گرفت، حدود 14 هزار اشياي نفيس فرهنگي و تاريخي بهدست آمده که مهمترين آن جام طلاي حسنلو با 950 گرم وزن است و اين جام هماکنون در موزه ملي ايران باستان نگهداري ميشود.
راه اندازي کارگاه توليد و فروش تنديسهاي جام طلاي حسنلو
هر روستا سوغات خاص خود را دارد که شامل صنايعدستي، محصولات صنعتي و مواد غذايي ساخته شده در نواحي جغرافيايي هستند، در روستاي تاريخي و گردشگري حسنلو نيز توليد و عرضه تنديسهاي جام طلاي حسنلو به شکلها و اندازههاي مختلف توسط رامين عباسنژاد که داراي خانه هنر در حسنلو بوده به يکي از سوغاتيهاي مهم حسنلو تبديل شده است.
اکثر اهالي روستاي حسنلو در حوزههاي کشاورزي و دامداري اشتغال دارند که در سالهاي اخير کارگاههاي توليدي نيز توسط اهالي روستا ايجاد شده که نقش بهسزايي در اشتغالزايي و درآمد پايدار براي ساکنان روستا داشته است.
از مهمترين اين کارگاهها ميتوان به کارگاههاي توليد محصولات صنايعدستي، محصولات لبني مانند انواع شير، پنير، ماست، خامه و پنير پيتزا، توليد لامپ کممصرف، پرورش ماهي قزل آلا، توليد قارچ، ارائه خدمات گردشگري، پخت نان سنتي، محصولات گلخانهاي و … اشاره کرد که هر کدام نقش بهسزايي در پايداري اقتصادي منطقه دارند.
طعم دلپذير غذاهاي سنتي حسنلو
غذا نيز يکي از ميراث باارزش روستاي حسنلو است که تجربه لذت بخش امتحان يکي غذاي سنتي را براي گردشگران حسنلو به ارمغان ميآورد آش ميوه، قيقاناخ، چحمجه، رشته محلي (اريشته) و نان سنتي از جمله غذاهاي سنتي اين روستاي زيبا هستند.در کنار آثار تاريخي و صنايعدستي طبيعت بکر و تالابهاي زيبا نيز يکي ديگر از جاذبههاي حسنلو هستند که از آن جمله ميتوان به تالاب بينالمللي حسنلو (شور گل)، عضو کنوانسيون بين المللي رامسر اشاره کرد که در آن بيش از 56 نوع گونه گياهي شناسايي شده است، عمده گياهان شاخص در اين تالاب بيشتر در قسمت شمال تا جنوب غربي اين زيستگاه به فراواني به چشم ميخورد که از مهمترين آنها ميتوان به انواع ني لوئي، بوريا، گز، خارشتر، توق، گياه گوشتخوار توبره واش و بارآنگ آبي اشاره کرد.
اردک سر سبز، اردک سر حنايي، اردک بلوطي، اردک اردهاي، کشيم کوچک، کشيم گردن سياه، کشيم بزرگ، چنگر، يلوه آبي، کاکايي کوچک، پرستوي دريايي نوک کلفت، پرستوي دريايي گونه سفيد، پرستوي دريايي بال سفيد، حواصيل شب، حواصيل ارغواني، حواصيل خاکستري، اگرت کوچک، حواصيل زرد، بوتيمار کوچک، سنقر تالابي، خروس کولي معمولي، خروس کولي سينه سياه، سليم طوقي کوچک، سسک نيزار و نيز ساير جانداران پستاندار مانند انواع روباه، گرگ، راسو و شغال شناسايي شده است، انواع خزندگان هم از قبيل مار، قورباغه، لاک پشت نيز از گونههاي مهم جانوري تالاب شورگل هستند، يک نوع موجود بسيار نادر به نام »فسيل زنده ميگوي سروزغي« نيز از ميليونها سال قبل در اين تالاب به حيات خود ادامه ميدهد.
روستاي حسنلو روستاي گردشگري در کشور
روستاي حسنلو از جمله روستاهاي آذربايجان غربي است که در آنجا بومگرديها از رونق زيادي برخوردار بوده و با استقبال خوبي از سوي اهال و مسافران همراه هستند، اقامتگاههاي بومگردي در اصل خانههايي هستند که در مناطقي طبيعي و بکر بنا ميشوند و مردم بومي با بنا کردن آنها در ميان خانههاي خود، به مسافران و گردشگران اجازه ميدهند که در کنارشان اقامتي دلنشين را سپري کنند.اهالي روستاي تاريخي و گردشگري حسنلو بهعنوان يکي از مهمترين روستاهاي گردشگري کشور همواره در امورات اجتماعي و توسعه روستا نقش بهسزايي داشتهاند، مشارکت داوطلبانه در حفاظت، نگهداري و مرمت محوطه تاريخي حسنلو، نظافت و پاکسازي معابر روستا، شرکت در برنامههاي مختلف آموزشي مانند کارگاههاي صنايعدستي، اکوتوريسم، باستانشناسي و …، برپايي نمايشگاههاي صنايع دستي، برگزاري جشن پرچم، برگزاري مراسم مذهبي، اشتغال جوانان و بانوان در کارگاههاي توليدي و کمک به اقتصاد خانوادهها و…از مهمترين برنامههاي مشارکتي مردم در روستاي حسنلو هستند.