گروه گزارش: هفتمين نمايشگاه اکسپو که استان اردبيل در هفت غرفه در آن حضور يافت، فرصتي ارزشمند براي معرفي فرصتها و ظرفيتهاي اقتصادي استان اردبيل است و انتظار ميرود سرمايه گذاران از اين فرصت براي سرمايه گذاري در اردبيل استفاده کنند.
توليد به عنوان يکي از ارکان اصلي اقتصاد هر کشوري متاثر از مولفههاي متعددي است. در يک نگاه سيستمي هماهنگي و ارتباط بين اين مولفهها اعم از وجود نهاده ها و مواد اوليه ارزان و در دسترس، نيروي کار ماهي و توانمند، حمايت بانکي موثر و تامين سرمايه در گردش مورد نياز توليد کنندگان موفقيت واحدهاي صنعتي و توليدي را رقم ميزند.
در اين بين حلقه نهايي در بين اين عناصر بازاريابي و فروش محصولات و خدمات در بخشهاي مختلف اعم از صنعت، کشاورزي و گردشگري است که سرمايه گذاري در هر زمينه اي را داراي توجيه کرده و ظرفيتهاي هر منطقه اي را به فعليت درمي آورد. براي همين است که توليدکنندگان و کشورهاي موفق در عرصههاي توليد، نقش بسيار مهمي براي تبليغات و بازاريابي قائل هستند و هزينههاي بالايي را به اين بخش اختصاص ميدهند.
برگزاري نمايشگاههاي اکسپو که هفتمين دوره آن در تهران برگزار شد فرصت و فضاي بسيار خوبي براي معرفي ظرفيتها و توانمنديهاي توليدي و صادراتي استان اردبيل ايجاد کرد.
همه ساله در اين نمايشگاه واحدهاي اقتصادي توليدات و محصولات خود را درغرفههايي به نمايش ميگذارند و تجار و فعالان اقتصادي دنيا با حضور در اين نمايشگاه اين ظرفيتها را ببينند و زمينه براي گسترش ارتباطات و مراودات تجاري و اقتصادي بين توليد کنندگان و تجار استان با ساير استانها و بازرگانان کشورهاي ديگر فراهم ميشود. بديهي است افزايش مراودات با تجار و سرمايه گذاران ساير استانها و کشورها زمينه را براي فروش محصولات توليدي و رشد اقتصادي و اشتغالزايي به دنبال دارد.به گفته رضايي مديرکل امور سرمايهگذاري و اشتغال استانداري اردبيل در نمايشگاه اکسپو امسال هفت غرفه از استان اردبيل حضور مستقيم داشتند. در اين نمايشگاه استانداري يک غرفه برپا کرده و واحدهاي مختلف از بخش صنعت، خدمات گردشگري و کشاورزي در اين غرفه محصولات و خدمات خود را عرضه کرد.
وي افزود: همچنين اتاق بازرگاني اردبيل غرفهاي برپا کرده بود که واحدهايي که با اتاق بازرگاني مراوده دارند، ظرفيتهاي خود را در اين غرفه ارائه کردند. شرکتهاي بزرگ استان مثل کشت و صنعت پارس و کشت و صنعت مغان و يا واحدهاي زير مجموعه پارک علم و فناوري استان از ديگر مجموعههاي حاضر در هفتمين نمايشگاه اکسپو صادراتي امسال بودند.
مديرکل امور سرمايه گذاري و اشتغالزايي استانداري اردبيل در خصوص سازوکار ارتباط بين تجار و سرمايه گذاران در اين نمايشگاه گفت: در اين نمايشگاه به عنوان اولين قدم در قالب نشستهاي بي تو بي تفاهمنامه اوليه بين هياتها به امضا ميرسد.
رضايي يادآورشد: در ادامه يا هيات داخلي به ساير استانها مي رود يا هيات مقابل به استان دعوت ميشود و اين مراودات در نهايت منجر به عقد قرارداد بين دو طرف ميشود و هر دو طرف از آن منتفع ميشوند. اين مراودات و اين نمايشگاه در عين حال باعث ميشود ساير واحدهاي توليدي هم به حضور در اين نمايشگاه تشويق و ترغيب شده و از اين فرصت استفاده کنند.
درباره ظرفيتهاي اقتصادي استان اردبيل بيشتر بدانيم
استان اردبيل به عنوان يکي از قطبهاي مهم کشاورزي با توليد سالانه بيش از چهار ميلون تن انواع محصولات کشاورزي نقش غيرقبل انکاري در تامين امنيت غذايي کشور ايفا ميکند و انتظار ميرود با تکميل و بهره برداري از پروژههايي مانند شبکههاي پاياب سدهاي استان و همچنين شهرک گلخانه اي در شهرستان پارس آباد سالانه يک ميليون تن به ظرفيت توليد استان اضافه شود.
اين در حالي است که به علت فقدان صنايع مرتبط اعم از بسته بندي و توليد فراوردههاي کشاوزي، بخش زيادي از محصولات کشاورزي از بين ميرود سرمايه گذاري در اين بخش ميتواند هم مانع از هدررفت اين سرمايه ارزشمند شده و ثروت آفريني براي استان به همراه داشته و هم با راه اندازي واحدهاي توليدي و صنعتي مرتبط زمينه اشتغالزايي در استان فراهم ميشود.
علاوه بر اين در بخش صنعت هم طي سالهاي اخير ظرفيتهاي خوبي در استان اردبيل شکل گرفته است. توليد نزديک به ??درصد از آب معدني مورد نياز کشور، توليد بيش از20 درصد لاستيک مورد نياز کشور از جمله ظرفيتهايي است که در سالهاي اخير در استان اردبيل ظهور و بروز يافته است.
10 زنجيره ارزش استان اردبيل شناسايي شده است
به گفته مديرکل امور سرمايه گذاري و اشتغالزايي استانداري اردبيل تاکنون در استان 10 زنجيره ارزش اولويتدار شناسايي شده است که اين تعداد 2 زنجيره توليد پروتئين سفيد و مصنوعات چوبي و ام دي اف با توجه به تنوع حلقههاي زنجيره ارزش در اولويت اول قرار دارند.رضايي با بيان اينکه استان اردبيل هشت تا 10 درصد پروتئين سفيد کشور را تامين مي کند، گفت: اين زنجيره متشکل از کشت دانههاي روغني براي توليد خوراک دام و طيور، توليد مرغ مادر، جوجه کشي، مرغ اجداد مرغ، توليد تخم مرغ، مرغ گوشتي کشتار، بسته بندي، حمل و نقل، صادرات، واحدهاي دامپزشکي، توليد واکسن دام و طيور است که در استان اردبيل شکل گرفته است.
برنامههاي محوري براي تحقق شعار سال در استان اردبيل
سرمايه گذاري براي توليد شعاري است که امسال از سوي مقام معظم رهبري به آن مزين شده است. البته سال گذشته و از ابتداي فعاليت دولت محلي در استان اردبيل، برنامه ريزي اقتصادي در قالب اردبيل پايتخت سرمايه گذاري آسان در دستور کار مديريت ارشد و دستگاههاي اجرايي استان قرار گرفته بود براي همين آمادگي قبلي براي تحقق شعار سال در استان اردبيل وجود داشت.مديرکل امور سرمايه گذاري و اشتغالزايي استانداري اردبيل در اين زمينه گفت: در راستاي تحقق شعار سال 15 محور تعريف و تدوين شده است. از جمله اينها معرفي فرصتهاي سرمايه گذاري استان در بخشهاي گردشگري صنعت و کشاورزي و همچنين مشوقهايي است که به سرمايه گذاران ارائه ميشود.
رضايي ادامه داد: علاوه بر اين طرحهاي نيمه تمامي در استان وجود دارد که هنوز به بهرهبرداري نرسيده است و تلاش ميکنيم هم در صدور مجوزهاي مورد نياز، هم ارائه تسهيلات و معافيتهاي مقرر در قانون اين واحدها را در سريعترين فرصت به بهره برداري برسانيم.
وي افزود: اولويت و برنامه بعدي در استان به فعليت در آوردن ظرفيتهاي معطل ماندهاي است که در گذشته در آن سرمايهگذاري شده و در حال حاضر اين ظرفيتها اعم از سوله و تجهيزات مستقر در آن بلا استفاده مانده و ارزش افزوده اي براي استان ايجاد نکرده است.
رضايي يادآورشد: اولويت ديگر ما رفع مشکلات اين واحدها از جمله تامين نقدينگي، تخصيص ارز و رفع مشکلات حقوقي و قضايي با همکاري دستگاه قضايي در استان است.
اين مقام مسئول حمايت از واحدهاي دانش بنيان را از ايدگر برنامههاي دولت محلي در استان اردبيل ذکر کرد و گفت: ارزش افزوده اي که واحدهاي دانش بنيان ايجاد ميکنند بسيار بالاتر از ساير واحدهاست براي همين حمايت از اين واحدها در دستور کار مديريت استان است.
وي خاطرنشان کرد: در اين چهارچوب اگر يک واحد و مجموعه دانش بنيان محصولي توليد کرده باشد ما کمک ميکنيم اين محصول تجاريسازي شود. اين کار علاوه بر اينکه جلو ارزبري و و وابستي به خارج را ميگيرد باعث تشويق و ترغيب فعالان اين عرصه ميشود.
رضايي يادآورشد: در نهايت برنامه ما برقراري ارتباط بين اين واحدها به عنوان دارندگان دانش فني و واحدهاي توليدي و صنعتي به عنوان سرمايه گذار است که در صورت تحقق بسيار موثر خواهد بود.
همسايگي با بازار 400 ميليوني فرصتي ارزشمند براي سرمايه گذاران
استان اردبيل با وجود اينکه در شاخصهاي اقتصادي جزو استانهاي محروم کشور است اما ظرفيتهاي بسيار خوبي براي سرمايه گذاري دارد؛ همسايگي با قفقاز و اوراسيا با جمعيت 400 ميلون نفري، فرصتهاي بکر سرمايه گذاري در بخشهاي کشاورزي، گردشگري و صنعت فرصت خوبي براي سرمايه گذاران است. در عين حال در سالهاي اخير اقدامات خوبي هم براي توسعه زيرساختهاي ارتباطي اعم از شبکه ريلي و بزرگراهي،حمل و نقل هوايي، توليد و تامين زيرساختهاي انرژي، و آب در دست آغاز شده است که به تدريج اين زيرساختها تکميل و به بهره برداري ميرسد.علاوه بر اين منطقه آزاد اردبيل که اواخر سال گذشته فعاليت خود را از بيله سوار آغاز کرد و گمرک بيله سوار که دستگاه ايکس ري آن اخيرا راه اندازي شده است از ديگر فرصتهاي سرمايه گذاري در استان اردبيل به شمار ميرود در کنار آن توسعه و تجهيز پسکرانه پايانه مرزي بيله سوار چشم انداز خوبي براي توليدات صادرات محور در استان ايجاد کرده است.
در سفر اخير رئيس جمهور به جمهوري آذربايجان که با حضور استاندار و نمايندگاني از اتاق بازرگاني اردبيل انجام شد براي راهاندازي بارانداز ريلي در پارس آباد توافق شد و انتظار مي رود با توسعه مناسبات با کشور همسايه جمهوري آذربايجان فضا و فرصت براي شکوفايي ظرفيتهاي بالقوه استان اردبيل فراهم شود.
به گزارش عصرآذربايجان به نقل از ايرنا، در نهايت نمايشگاه اکسپو تهران فرصت خوبي براي معرفي اين ظرفيتهاست و چشم انداز روشني از اقتصاد استان اردبيل پيش روي سرمايه گذاران داخلي و خارجي ترسيم ميکند.