گروه اقتصادي:شهر دندي با وجود معدن سرب و روي انگوران بايد شاهد تحول، توسعه و اشتغالزايي باشد اما آنچه که از همه دستاوردها و ثروت اين معدن نصيب اين شهر مي شود آلودگي، تخريب محيط زيست و محروميت است.
معدن و کارخانه سرب و روي انگوران يکي از بزرگترين توليدکنندگان سرب و روي ايران و يکي از بزرگترين معادن خاورميانه بوده که در نزديکي شهر دندي واقع شده است.
معدن انگوران در نوع خود از بزرگترين معادن خاورميانه و از پرعيارترين کانسارهاي روي و سرب جهان به شمار ميآيد. و بنا به اعلام مديران شرکت بيش از 80 واحد توليدي از مواد معدني اين معدن استفاده ميکنند.
استقرار صنايع و بهره برداري از منابع براي منطقه، شهر و حتي استان ميزبان داراي دستاوردها و ثمراتي است، آنچه امروز شاهد آن در شهر دندي با وجود معدن سرب روي انگوران هستيم بي توجهي به توسعه منطقه باوجود بهره برداري کلان از ذخاير است.
محروميت زير سايه ثروت
عضو شوراي اسلامي شهر دندي، با انتقاد از وضعيت نامطلوب زيرساختي و رفاهي اين شهر اظهار کرد: در حاليکه معدن انگوران سالانه بيش از 1500 ميليارد تومان حقوق دولتي به خزانه کشور واريز ميکند، شهر دندي همچنان از حداقل امکانات توسعهاي، خدماتي و رفاهي بيبهره مانده است.عليرضا شعباني افزود: اين در حالي است که بر اساس ماده 14 قانون معادن، 15 درصد از حقوق دولتي بايد به استان محل معدن بازگردد و همچنين طبق ماده 43 قانون برنامه ششم توسعه، يک درصد از فروش معادن بايد صرف توسعه همان منطقه شود.
گلايه از بيتوجهي به زيرساختهاي دندي در سايه درآمدهاي ميلياردي
وي افزود: در سال گذشته تنها حدود 100 ميليارد تومان از محل اين درآمدها به شهرستان اختصاص يافته، در حاليکه طبق برآوردها، سهم واقعي منطقه بايد سالانه دستکم 400 ميليارد تومان باشد. بررسي عملکرد سه سال گذشته نشان ميدهد که مجموعاً تنها 103 ميليارد تومان به منطقه تخصيص يافته است که فاصله زيادي با سهم قانوني مردم دارد.
عضو شوراي شهر دندي گفت: با وجود ظرفيتهاي بالاي انساني در شهر دندي، يکي از دغدغهها و مطالبات جدي مردم اين منطقه، بهرهگيري از نيروهاي بومي متخصص در معدن بزرگ انگوران است.
شعباني افزود: در حال حاضر در معدن انگوران عمدتاً از مهندسين و کارشناسان غير بومي استفاده ميشود، در حالي که نيروهاي بومي بيشتر در ردههاي کارگري مشغول به فعاليت هستند.وي ادامه داد: اين موضوع باعث گلايه و نارضايتي در ميان شهروندان دندي شده است؛ چرا که اين شهر داراي جوانان توانمندي است که در رشتههاي مرتبط با معدن داراي تخصص، دانش فني و مدارک دانشگاهي هستند، اما به دليل نبود فرصت شغلي مناسب، با بيکاري دستوپنجه نرم ميکنند.
عضو شوراي شهر دندي گفت: مردم دندي خواستار آن هستند که در جذب نيرو در معدن انگوران، بهويژه در بخشهاي تخصصي و مهندسي، اولويت با نيروهاي بومي باشد تا ضمن ايجاد اشتغال پايدار، از مهاجرت نيروهاي جوان جلوگيري شده و توسعه منطقهاي به شکل متوازنتري پيش رود.شعباني افزود: اين مطالبه در کنار ساير خواستههاي مردم منطقه، نشاندهنده ضرورت بازنگري در سياستهاي جذب نيروي انساني در صنايع مستقر در مناطق محروم و کمتر برخوردار است؛ سياستي که ميتواند به تقويت سرمايه اجتماعي، ايجاد انگيزه در ميان جوانان و بهرهگيري بهينه از ظرفيتهاي انساني بينجامد.
عضو شوراي شهر دندي با اشاره به ضعف شديد زيرساختهاي بهداشتي و درماني منطقه گفت: شهر دندي هنوز از داشتن يک بيمارستان استاندارد و مجهز به امکانات حياتي مانند سيتياسکن، ICU و آزمايشگاههاي تخصصي محروم است. اين کمبود، مردم را براي ابتداييترين خدمات درماني مجبور به مراجعه به زنجان يا ساير شهرهاي اطراف ميکند و در مواقع بحراني، تهديدي جدي براي سلامت و جان بيماران بهشمار ميرود.
تخريب جاده دندي-زنجان به علت تردد کاميونهاي حامل خاک سرب و روي انگوران
شعباني با هشدار درباره وضعيت راههاي ارتباطي دندي اظهار داشت: محور دندي-زنجان و مسيرهاي منتهي به معدن انگوران، بهدليل تردد سنگين روزانه صدها کاميون، سالهاست به مسيرهايي پرخطر و فرسوده تبديل شدهاند.
وي ادامه داد: آسفالت تخريبشده، عرض نامناسب جاده، نبود علائم ايمني و فقدان روشنايي شبانه، اين مسيرها را به کانون تصادفات تبديل کرده است. با وجود مکاتبات متعدد، اقدام عملي مؤثري براي بهسازي آنها انجام نشده است.
اختصاص تنها 10 درصد حقوق دولتي معدن سرب و روي انگوران به شهرستان
نماينده مردم ايجرود و ماهنشان در مجلس شوراي اسلامي گفت: سهم شهر دندي و شهرستان ماهنشان از حقوق دولتي معادن بسيار ناچيز است و از مجموع حدود 700 تا 800 ميليارد تومان حقوق دولتي، تنها 10 درصد آن محقق ميشود.سيدجمال موسوي در نشست با وزير صنعت، معدن و تجارت در سفر هفته گذشته به استان زنجان، افزود: متأسفانه درصد بالايي از کارگران معدن از شهرستانهاي مجاور هستند و انتظار داريم با صدور بخشنامهاي از سوي وزير، اولويت استخدام با روستاهاي مجاور، سپس منطقه انگوران و در نهايت ديگر نقاط استان زنجان باشد.
وي ادامه داد: معدن انگوران داراي ظرفيت منحصربه فرد و بالايي است و اهميت راهبردي در توسعه استان و کشور دارد لذا نيازمند ويژه دولت به مطالبات مردم منطقه بهويژه در حوزه مسئوليت اجتماعي و بهکارگيري نيروهاي بومي است.
وي با بيان اينکه معدن انگوران يکي از معادن استراتژيک کشور و خاورميانه است، افزود: با وجود ارزش بالاي اين معدن، متأسفانه اقدامات لازم در حوزه مسئوليتهاي اجتماعي بهدرستي انجام نشده و روستاهاي اطراف همچنان با مشکلات زيرساختي جدي مواجهند.
بي شک منطقه انگوران، شهر دندي و شهرستان ماهنشان ظرفيت بالايي در زمينه توسعه دارند و قرار داشتن معدن سرب و روي انگوران ميتواند نقش مهم و تأثيرگذاري در توسعه اين منطقه داشته باشد، ولي آنچه به عينه مشخص است محروميتي است که زير سايه ثروت عظيم معدن سرب و روي انگوران براي منطقه رقم خورده است.
به گزارش عصرآذربايجان به نقل از مهر،مردم استان زنجان، شهرستان ماهنشان و بخصوص شهر دندي مطالبه حقوق برحق و قانوني سهم خود از ثروتي است که معدن انگوران حاصل شده؛ خاک معدن سرب و روي انگوران بيش از پنج دهه مورد بهره برداري قرار گرفته است و مديران معدن انگوران حتي مانع حضور رسانهها در جلسات مرتبط با با مسائل اين معدن با حضور وزير صنعت، معدن و تجارت ميشوند. واقعيتهاي معدن سرب و روي انگوران چيست؟ و سهم مسئوليتهاي اجتماعي حاصل از ثروت و درآمدهاي کسب شده از معدن انگوران به جاي هزينه کرد در منطقه در کجا هزينه ميشود؟ و چرا مديران معدن سرب و روي از پاسخگويي به مطالبات مردم و رسانهها خودداري ميکنند؟