ARAZAZARBAIJAN

چالش‌هاي مذاکراتي در واشنگتن رقم مي‌خورد نه در تهران


چالش‌هاي مذاکراتي در واشنگتن رقم مي‌خورد نه در تهران

گروه سياسي: کارشناس ارشد سياست بين‌الملل گفت: مشکل اين است که آنچه ما به عنوان توافق مي‌گوييم، با آنچه آمريکايي‌ها به عنوان توافق مي‌گويند، متفاوت است.


وگرنه هيچ‌کس مخالف توافق نيست و هيچ‌کس نمي‌آيد بگويد من توافق نمي‌خواهم.

آمريکايي‌ها مي‌گويند توافق ما با اين شرايط است و ايراني‌ها مي‌گويند توافق ما با اين شرايط است. شرايط به هم نمي‌خورد. مخالفين نيز در اين زمينه وجود دارند؛ اين مسأله مخالفت هم در ايران دارد و هم در آمريکا، ولي در آمريکا مؤثرتر و قدرتمندتر است.
اميرعلي ابوالفتح کارشناس ارشد سياست خارجي ، در رابطه با ارزيابي خود از دلايل تعويق مذاکرات ايران و آمريکا و همچنين ايران و اروپا، تصريح کرد: بر اساس آنچه که در رسانه‌ها گفته مي‌شود، برخي معتقدند که اين صحبت‌ها از سوي آقاي گروسي اطلاعات غيرواقعي را در اختيار يک‌سري قرار داده که باعث شده نشست به هم بخورد. شواهد و قرائن نشان مي‌دهد که طرف آمريکايي مذاکرات را به حالت تعليق درآورده و ايران مشکلي در ادامه مذاکرات ندارد. اما حرف‌هاي ضد و نقيضي که از طرف دولت آمريکا زده مي‌شود، نشان مي‌دهد که در داخل دولت ترامپ اختلافاتي وجود دارد. خروجي اين اختلافات، اظهارات ضد و نقيض است و سخنگوي وزارت خارجه آمريکا گفت که ما زمان و مکان چهارمين جلسه را تعيين نکرده بوديم، در حالي که آقاي عراقچي گفته بود که دوره چهارم در رم برگزار مي‌شود. حالا بحث در مورد صحت اين گزارش گروسي است؛ من نمي‌دانم که چقدر اين گزارش درست است يا نه، اما به هر حال آژانس و همين‌طور سه کشور اروپايي هم طرف‌هايي هستند که بر روند مذاکرات بين ايران و آمريکا تأثير مي‌گذارند. شايد آمريکايي‌ها بخواهند بازرسي‌ها را به موازات آژانس انجام دهند
اين تحليل‌گر مسائل بين‌المللي با اشاره به اين موضوع که حضور اروپا در مذاکرات، فعلاً مورد پذيرش آمريکايي‌ها قرار نگرفته است، عنوان کرد: علاوه بر اروپايي‌ها، آژانس هم علاقه‌مند است که در صورت حصول توافق، در قضيه راستي‌آزمايي حضور داشته باشد که خب طبيعي است و وظيفه ذاتي‌اش هم هست. اما برخي اظهارات در آمريکا نشان مي‌دهد که شايد آمريکايي‌ها خواسته‌شان اين باشد که بازرسي‌ها به موازات فعاليت‌هاي آژانس انجام شود، يعني آمريکايي‌ها خودشان بخواهند بازرسي‌ها را انجام دهند که البته ايران اين را نمي‌پذيرد و آژانس هم مايل نيست اين اتفاق بيفتد و موازي‌کاري صورت بگيرد که نقشش به حاشيه رانده شود. شايد هم آقاي گروسي از اين جهت اقداماتي انجام داده که سازنده نبوده است.
اين که سرتيم آمريکا در مذاکرات فني چه کسي بوده اهميتي ندارد
ابوالفتح درباره تغيير و تحولات در کاخ سفيد و انتخاب مايکل آنتون به عنوان سرتيم مذاکرات فني از سوي آمريکا، اظهار کرد: ترکيب تيم بخش کارشناسي خيلي حائز اهميت است و در سطوح سياسي مهم است. طرف ايراني که وزير خارجه است و در مقابل هم نماينده رئيس‌جمهور است. اگر هم افراد بخواهند اثرگذار باشند، در آن سطوح مؤثر هستند وگرنه، تيم مذاکرات کارشناسي بر اساس سياست‌هاي کلاني که دو کشور تنظيم مي‌کنند، عمل مي‌کند. در ايران شوراي عالي امنيت ملي و در آمريکا شوراي امنيت ملي و رئيس‌جمهور دستورالعمل‌ها و سياست‌هاي کلان را مشخص مي‌کنند. در سطح کارشناسي، افراد مجري آن تصميمات هستند. آقاي آنتون ديدگاهش چه بوده و چه نبوده، خيلي حائز اهميت نيست، آن‌ هم وقتي که خود ويتکاف و روبيو و دونالد ترامپ نيز در صحنه هستند.
رفتن يک جنگ‌طلب و آمدن يک جنگ‌طلب‌تر در سمت دبير شوراي امنيت ملي آمريکا تأثيري در مذاکرات ندارد
وي با بيان اينکه در مورد جابجايي آقاي والتز، واشنگتن پست گزارشي منتشر کرده که نمي‌دانم چقدر با واقعيت‌ها مطابقت دارد، گفت: گويا والتز بدون هماهنگي در حال رايزني با نتانياهو بوده‌ است که مثلاً به ايران حمله شود و ترامپ ناراحت شده و او را برکنار کرده است. اما آنچه که مهم است، اين است که جاي آن مشاور امنيت ملي، شخصي عهده‌دار شده که نمي‌دانم موقت است يا دائم ولي خود روبيو هم مواضع ضد ايران و ضد برجام و ضد توافق دارد، يا اگر هم مخالف توافق نباشد، شرايط بسيار سختي را مطرح مي‌کند. اينکه ايران غني‌سازي نداشته باشد و از بيرون وارد کند، اينکه موشک‌هاي بالستيک ايران کنار گذاشته شود و ايران کمکش به حوثي‌ها را قطع کند، مسائلي است که پيش از اين هم افرادي مانند والتز مطرح مي‌کردند. بنابراين، حالا رفتن آن فرد خيلي اثرگذار نيست، مگر اينکه در ادامه، دونالد ترامپ سمت مهم مشاور امنيت ملي را به کسي بدهد که متفاوت از ديدگاه‌هاي روبيو باشد، مثلا گمانه‌زني مي‌شد ويتکاف جايگزين شود البته هنوز هم اين اتفاق نيفتاده است.
اگر به چنين فردي با چنين ايده‌ها و ديدگاه‌هايي، چنين سمتي واگذار شود، مي‌توان گفت که شايد مؤثر باشد، وگرنه رفتن يک جنگ‌طلب و آمدن يک جنگ‌طلب‌تر، تأثيري نخواهد داشت. موضوع انتقال اورانيوم غني‌شده با خلوص بالا به روسيه هنوز تاييد نشده است
اين تحليل‌گر مسائل بين‌الملل در پاسخ به اين سوال که گفته شده ذخاير اورانيوم قرار بوده براي روسيه فرستاده شود، اما گويا پوتين نپذيرفته است، علت آن چيست، بيان کرد: اصلا چنين چيزي مطرح نبوده و کار به آن‌جا نرسيده است، رويترز يک موضوعي را بر اساس منابع آگاه نوشته است که اسم و رسم آن مشخص نيست. اين منابع آگاه ايراني که سنديت ندارد و اصلاً به آن مرحله نرسيده که بگويند پوتين قبول کرده يا قبول نکرده است. اخبار حداقل منابع رسمي اين را نگفته‌اند. هنوز به آن مرحله نرسيده‌اند که ببينند اصلاً ايران قبول مي‌کند خارج کند يا نه، يا اينکه روسيه قبول مي‌کند يا نه. گمانه‌زني‌هايي وجود دارد که من نمي‌دانم واقعاً منشأ آن از کجاست و نمي‌توانم آن را تأييد يا تکذيب کنم. اين گزارش يک رسانه است.
آنچه ما به عنوان توافق مي‌گوييم با آنچه آمريکايي‌ها به عنوان توافق مي‌گويند، متفاوت است
کارشناس حوزه سياست بين‌الملل با تاکيد بر اين موضوع که حتي با وجود به تعليق در آمدن دور چهارم طرفين مصمم هستند که به توافق برسند، اظهار کرد: مشکل اين است که آنچه ما به عنوان توافق مي‌گوييم، با آنچه آمريکايي‌ها به عنوان توافق مي‌گويند، متفاوت است. وگرنه هيچ‌کس مخالف توافق نيست و هيچ‌کس نمي‌آيد بگويد من توافق نمي‌خواهم. آمريکايي‌ها مي‌گويند توافق ما با اين شرايط است و ايراني‌ها مي‌گويند توافق ما با اين شرايط است. شرايط به هم نمي‌خورد. مخالفين هم در اين زمينه وجود دارند؛ اين مسأله مخالفت‌هايي هم در ايران دارد و هم در آمريکا، ولي در آمريکا مؤثرتر و قدرتمندتر است. آنچه مي‌تواند مذاکرات توافق را به خطر بيندازد، مخالفت در درون ايران نيست، بلکه در درون ايالات متحده است. همان‌طور که مخالفت‌ها با برجام در داخل کشور ايران هيچ‌گاه منجر به خروج ايران از برجام نشد، با تمام مواضع تندي که اتخاذ شد و در مجلس گفته شد آتش مي‌زنيم اما در نهايت جمهوري اسلامي از برجام خارج نشد، بلکه آمريکا آن کشوري بود که خارج شد.
چالش‌ها در واشنگتن رقم مي‌خورد نه در تهران
وي خاطرنشان کرد: مخالفت با توافق در آمريکا جنبه عملي پيدا مي‌کند، اما در کشور ما در حد حرف مي‌ماند تا وقتي که نظام تصميم بگيرد. ايران تصميمش بر خروج از برجام نبود و همين الان جزيي از برجام است. تصميم نظام رسيدن به توافق است و اين علي‌رغم تمام حرف‌هايي است که در داخل کشور زده مي‌شود، ولي آنچه مي‌تواند چالش‌برانگيز باشد، اتفاقاتي است که در واشنگتن رقم مي‌خورد، نه در تهران. الان هم که مي‌بينيم، حرف‌هايي که دارند مي‌زنند و تهديدهايي که دارند مي‌کنند، به مراتب بيشتر از آن چيزي است که در ايران اتفاق مي‌افتد.
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از ايلنا،خط و نشان کشيدن‌هايي که ايران انجام مي‌دهد، اصلاً قابل مقايسه با آن طرف نيست، زيرا طرف مقابل، آمريکايي‌ها، هم در داخل خودشان مشکل دارند و هم بعد از نتانياهو با مشکلاتي مواجه هستند. اما اگر تصميم بگيرند که بخواهند توافق کنند، توافق هيچ مشکلي خارجي ندارد و کشورهاي خارجي روي ايران تأثير نمي‌گذارند که ايران توافق نکند.


برچسب ها:

تاریخ: 1404/02/21 10:06 ق.ظ | دفعات بازدید: 1831 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot