گروه اجتماعي: فعاليت گروههاي جهادي در استان زنجان منشأ ارائه خدمات و فعاليتهاي ارزشمند در حوزههاي مختلف عمراني، فرهنگي و اجتماعي به مردم شده است. گروههاي جهادي و جهادگران به واسطه فعاليتهاي مستمر و ارتباط با مردم، بخشي اثرگذار و مهم از بدنه بسيج هستند.
اين گروه ها معمولا وابسته به مساجد، پايگاه هاي بسيج و بسيج دانشجويي هستند، يعني يک يا چند نفر با محوريت اين نهادها براي تشکيل گروه هاي جهادي در زمينه هاي مختلف عمراني، فرهنگي و اجتماعي اقدام مي کنند.
طي چند سال اخير به واسطه عملکرد درخور تحسين اين گروهها در اجراي طرح هاي مختلف، تعداد کمي و وضعيت کيفي آنها در استان زنجان رو به رشد بوده است و تقريبا در همه اين سال اين گروهها فعاليت متنوعي را در خدمات رساني به جامعه هدف خود انجام مي دهند.
اين گروهها متشکل از داوطلبان و فعالان پرشور با انگيزهاي والا و مبتني بر آموزههاي ديني و تأکيد بر همياري و کمک به نيازمندان به صورت خودجوش در مناطق محروم و کم برخوردار فعاليت ميکنند.
فلسفه وجودي آنها نه تنها رفع محروميتهاي مادي بلکه ايجاد اميد و انگيزه در دل مردمان اين مناطق و تقويت روحيه همبستگي ملي است.
فعاليتهاي گروههاي جهادي، گستره وسيعي از اقدامات عمراني، فرهنگي، آموزشي و بهداشتي را در بر ميگيرد.
ساخت مدرسه، مسجد، خانههاي مقاوم در برابر بلاياي طبيعي، احداث جادهها و تأمين زيرساختهاي اوليه تا ارائه خدمات درماني، آموزشهاي تخصصي، برگزاري کلاسهاي آموزشي و سوادآموزي و حمايت از کشاورزان و ايجاد اشتغال، همگي بخشي از فعاليتهاي گسترده اين گروههاست.
آنان با شناخت دقيق نيازهاي محلي و درک عميق از شرايط موجود به سرعت و با رويکردي کارآمد به رفع مشکلات ميپردازند.
حفر چاههاي آب، احداث کانالهاي آبياري، ارائه مشاورههاي کشاورزي و فني و آموزش مهارتهاي فني و حرفهاي، نمونههايي از اين خدمات مؤثر و حياتي است.جوانان زيادي با پيوستن به اين گروهها علاوه بر خدمت به همنوعان خود، تجربيات ارزشمندي کسب کرده و در مسير رشد و توسعه فردي و اجتماعي خود گام بر ميدارند.گروههاي جهادي بسيج استان زنجان نيز مبارزه با فقر و محروميت را در روستاها و مناطق کم برخوردار استان در دستور کار قرار داده و با بيش از پنج هزار جهادگر در قالب حدود هزار و 400 گروه براي ايجاد اشتغال و فضاي نشاط آور در مناطق هدف تلاش ميکنند.شهرستان کم برخوردار ماهنشان نيز از اين گروه هاي ارزشمند بينصيب نمانده است و در اين شهرستان، 116 گروه جهادي مسئوليتپذير و فعال مشغول به خدمترساني هستند.اين گروهها با تلاشهاي مستمر خود در حوزههاي عمراني، فرهنگي و ساير زمينههاي مورد نياز مردم، خدمات فراواني ارائه ميدهند و نقش مهمي در توسعه و پيشرفت شهرستان ايفا ميکنند.فعاليتهاي آنها نمونه بارزي از همبستگي ملي و مشارکت اجتماعي است و الگويي براي ساير مناطق کشور به شمار ميرود.
مناطق روستايي هدف عمده خدمات محروميت زدايي
حافظ سعيديپور، مسئول گروه جهادي شهيد ذوقي روستاي ياستيقلعه ماهنشان در اين باره گفت: گروه جهادي شهيد ذوقي در روستاي ياستيقلعه اقدامهاي گستردهاي را در زمينه کمک به خانوادههاي نيازمند انجام داده است.
وي با بيان اينکه يکي از مهمترين اين اقدامات راهاندازي طرح پوشش مهر است، افزود: در اين پويش 150بسته انواع نوشت افزار ميان خانوادههاي نيازمند توزيع شده است.
مسئول گروه جهادي شهيد ذوقي روستاي ياستيقلعه عنوان کرد: همچنين، گروه جهادي ما پويش دلگرمي خانه را آغاز کرد که در آن براي خانوادههايي که بخاري نداشتند و همچنين در روستاهايي که به تازگي گازرساني شده بود، با مشارکت ستاد فرمان امام، بخاري تهيه و توزيع شد.وي با تاکيد بر اينکه در راستاي پويش تکريم علوي که به مناسبت ماه مبارک رمضان در سطح کشور اجرا شد، گروه ما با مشارکت بنياد علوي اقدام به توزيع کارت هديه 20 ميليون ريالي براي هر خانواده نيازمند کرد تا اين خانوادهها بتوانند از فروشگاهها خريد کنند.سعيديپور با بيان اينکه اين اقدام نشاندهنده اهتمام گروه جهادي ما به حمايت از اقشار آسيبپذير جامعه است.
وي با اشاره به تاکيد مقام معظم رهبري بر کمک به جبهه مقاومت، گفت: گروه جهادي شهيد ذوقي در اين راستا به جمعآوري 350 ميليون ريال اقدام و اين مبلغ را به حسابهاي متمرکز واريز کرد تا به دست خانوادههاي محروم برسد.مسئول گروه جهادي شهيد ذوقي روستاي ياستيقلعه خاطرنشان کرد: همچنين توزيع پنج دستگاه آبگرمکن ديواري از ديگر فعاليتهاي ما در اين راستا بوده است.وي بيان کرد: در زمينه اشتغالزايي، با تشکيل صندوقهاي محلي و ارائه وام به 40 نفر از اعضاي جامعه که داراي استعداد و توانايي کار بودند اما شرايط مالي مساعدي نداشتند، توانستهايم شرايط ايجاد اشتغال را براي آنها فراهم کنيم.سعيديپور تاکيد کرد: همچنين، با مشارکت فني و حرفهاي شهرستان ماهنشان، مربياني براي آموزش خانوادهها در روستاها در نظر گرفتهايم.وي ادامه داد: در حوزه فرهنگي، اين گروه جهادي اقداماتي نظير تهيه رحل و امکانات براي مساجد فاقد اين امکان را انجام دادهايم.
تنوع خدمات محروميت زدايي گروههاي جهادي
صمد تقوينيا، مسئول گروه جهادي شهيد عربعلي يزداني از فعاليتهاي گسترده اين گروه در ارائه آموزشهاي رايگان کسب و کار در شهرستان دندي خبر داد.
وي افزود: اين طرح که با همکاري ارزشمند مربيان خير و سازمان فني و حرفهاي اجرا ميشود، به آحاد مردم شهرستان دندي و روستاهاي اطراف، فرصت يادگيري مهارتهاي فني و حرفهاي را ارائه ميدهد.
مسئول گروه جهادي شهيد عربعلي يزداني با تاکيد بر اينکه اين طرح در يک فضاي پايگاهي مناسب و مجهز اجرا ميشود، به تشريح گستره آموزشها پرداخت.وي افزود: آموزشها طيف وسيعي از مهارتهاي کاربردي را پوشش ميدهد، از جمله عيبيابي و تعمير خودرو، انواع لولهکشي آب و گاز، برقکشي و ديگر رشتههاي مرتبط که اين تنوع در ارائه مهارتها، نشان از برنامهريزي دقيق و هدفمند گروه جهادي براي پاسخگويي به نيازهاي مختلف بازار کار منطقه دارد.تقوينيا با بيان اينکه هدف اصلي اين پروژه سوق دادن افراد به سمت مهارتمحوري و در نتيجه کاهش نرخ بيکاري در منطقه است، اظهار داشت: در طول سه سال فعاليت مستمر اين گروه، بيش از 500 نفر از اهالي دندي و روستاهاي اطراف از اين آموزشهاي ارزشمند بهرهمند شدهاند و گامي مؤثر در جهت خودکفايي و استقلال اقتصادي برداشتهاند.وي خاطرنشان کرد: اين رقم قابل توجه، نشان از موفقيت چشمگير اين طرح و تاثير مثبت آن بر زندگي مردم منطقه دارد.مسئول گروه جهادي شهيد عربعلي يزداني با تاکيد بر اينکه فعاليتهاي گروه جهادي شهيد عربعلي يزداني محدود به شهر دندي نميشود، عنوان کرد: با برنامهريزي دقيق و شناخت نيازهاي خاص هر روستا، اين آموزشها به روستاهاي انگوران، حسنآباد چايکند و ينگجه نيز گسترش يافته است.وي تاکيد کرد: آموزشهاي ارائه شده در هر روستا، متناسب با شرايط و امکانات محلي و نيازهاي خاص آن منطقه طراحي شده است که اين رويکرد، ضمن افزايش بهرهوري، تضمين ميکند افراد بتوانند مهارتهاي کسب شده را در محيط زندگي خود به کار گيرند و از مزاياي اقتصادي آن بهرهمند شوند.تقوينيا بيان کرد: موفقيت اين طرح، حاصل همکاري تنگاتنگ مربيان خير و متخصصان سازمان فني و حرفهاي است.
مسئول گروه جهادي شهيد عربعلي يزداني اين همکاري را عامل مهمي در تضمين کيفيت آموزشها و کاهش هزينهها دانست.
وي با تاکيد بر اينکه همکاري با مربيان داوطلب و با تجربه، به ارتقاي سطح کيفي آموزشها کمک شاياني کرده و اين امر به موفقيتهاي متعدد در جشنوارههاي استاني و کشوري منجر شده است، مطرح کرد: اخيرا اين گروه جهادي در جشنواره کشوري مالک اشتر، بهعنوان يکي از گروههاي موفق و تاثيرگذار معرفي شده است.
تقوينيا گفت: اين افتخار، نشان از کيفيت بالاي آموزشها، تلاش خستگيناپذير مربيان و داوطلبان و برنامهريزي دقيق و هدفمند اين گروه جهادي دارد.
مسئول گروه جهادي شهيد عربعلي يزداني ابراز اميدواري کرد: با تداوم اين فعاليتها و گسترش آن به ديگر نقاط شهرستان، شاهد رشد و توسعه مهارتهاي تخصصي در منطقه باشيم و شهرستان دندي را به منطقهاي متخصص و توانمند تبديل کنيم.
وي با بيان اينکه آموزشهاي کسب و کار در طول سال و حتي در ايام تعطيلات ادامه دارد، گفت: با وجود محدوديتهاي موجود، در هر دوره 25 نفر آموزش ميبينند تا سالانه در هر رشته 100 نفر آموزش داده شوند.
تقوينيا اظهار داشت: هدف نهايي، ارتقاي سطح مهارت افراد از کارگر ساده به سطح حرفهاي است که اين تلاشها، گامي بلند در جهت توسعه پايدار و توانمندسازي جامعه محلي برداشته است.
پيشتازي گروههاي جهادي در اجراي طرح هاي آبرساني زنجان
سرهنگ پاسدار اقبال جهانبخشي، مسئول بسيج سازندگي سپاه انصارالمهدي (ع) استان زنجان در اين باره گفت: ما در مجموعه بسيج سازندگي چهار قرارگاه شامل اقتصاد مقاومتي، محروميت زدايي، جهادي و خدمات رساني داريم و تقريبا در همه اين قرارگاهها عمده کارها توسط گروه هاي جهادي انجام مي شود.
وي ادامه داد: در قرارگاه محروميت زدايي با اينکه موضوعات و مسائل زيادي را دنبال مي کنيم ولي تمرکز عمده ما شامل فعاليت هايي مثل جهاد آبرساني به روستاهاست.
اين مسوول گفت: دومين مورد جهاد ساخت مسکن براي محرومان و سومين موضوع هم طرحي به نام از آبخيز تا جاليز است که در قالب آن اقداماتي مثل احياي قنات ها، آبخيزداري و لوله گذاري براي انتقال آب به مزارع انجام مي شود.به گزارش عصرآذربايجان به نقل از ايرنا، جهانبخشي گفت: ما جزو اولين استانهايي بوديم که با بهره گيري از ظرفيت قرارگاه محروميت زدايي امام حسن مجتبي(ع) عمليات آبرساني به 57 روستا را در استان انجام داديم و در ادامه هم عمليات آبرساني به 157 روستاي ديگر در حال اجراست که در سال آينده طرح هاي آبرساني در 90 روستا تکميل مي شود.