گروه سياسي: مراسم سوگواري نخستين سالگرد سانحه سقوط بالگرد حامل رئيس جمهوري فقيد و همراهانش، حاوي پيام هاي سياسي روشني بود.
سيما پروانه گهر
پيام هايي دال بر ائتلاف بين تيم زاکاني و حلقه دولت سيزدهم با هدف انتخاباتهاي آتي. ائتلافي بر مبناي تلاش زاکاني براي تکرار الگوي آبادگران براي رسيدن به ساختمان پاستور و البته شکست پيوند بين حلقه دولت سيزدهم و سعيد جليلي.
در سالگرد سانحه سقوط بالگرد رييس دولت سيزدهم مراسم و ايام سوگواري براي او به صحنه نمايش ائتلاف هاي جديد سياسي در بين نيروهاي انقلابي تبديل شد.به نظر مي رسد اين مراسم بيش از آنکه پاسداشت ابراهيم رئيسي باشد، تنفس مصنوعي جريان شکست خورده و ادامه ماراتن برنامه ريزي جريان زاکاني براي انتخابات شوراها ، مجلس و رياست جمهوري آينده بود.شايد بتوان نخستين مراسم بزرگداشت سانحه هليکوپتر رييس دولت سابق و همراهان او را فاز دوم عمليات انتخاباتي دو جريان زاکاني و نيروهاي دولت سيزدهم دانست. کما اين که فاز نخست اين عمليات در تبليغات محيطي و شهري در تهران مشهود بود؛ از بيلبوردها و بنرهاي تهران محبوب من تا پوشش وسيع در تهران براي سالگرد ابراهيم رييسي.
اين در حالي است که بنا بر شنيده ها ، بنياد حفظ و نشر آثار رئيسي در اين مراسم ها که طيفي از تيم جليلي ، حلقه دولت سيزدهم و جريان زاکاني برگزار کردند دخيل نبوده و اساسا به جز چند سخنراني و ساخت چند مستند درباره رئيس جمهور فقيد، هزينه اي نکرده اند و در واقع ائتلاف بين دولت سيزدهمي ها و ورشکستگان انتخاباتي - جليلي و زاکاني - با دسترسي به منابع بودجه اي مختلف به خصوص اعتبارات شهرداري تهران، از اين مراسم استفاده ابزاري کردند. مراسمي که به نام بزرگداشت رئيسي بود اما تمامي محتواي آن با هدف تخريب دولت و تاکيد بر ريزش محبوبيت پزشکيان چه در موضوع مذاکرات و چه قيمت کالاها، دلار، طلا، ناترازي ها و ....تهيه و تدوين شده بود گويي يک ستاد انتخاباتي در يک مراسم بزرگداشت طراحي شده بود.
علاوه بر اين اخبار رسيده حکايت از رايزني گسترده زاکاني با طيف هاي سياسي همسوبا خودش براي انتخابات شوراهاي شهر دارد. به موازات اين موضوع ،جلسات دولت رئيسي همچنان برگزار مي شود و يکي از اهداف اين جلسات نيز انتخابات شوراهاست.
از مانور تبليغاتي در منزل رئيس جمهور فقيد تا رويگرداني از جليلي
مانور تبليغاتي که زاکاني در منزل رييس دولت فقيد داد و حتي پيشنهاد تبديل منزل او را به موزه طرح کرد و گفت که اين مساله را پيگيري ميکند در کنار اظهارات محسن منصوري رييس ستاد انتخاباتي سعيد جليلي و البته معاون اجرايي دولت سيزدهم نشان از اتمام و تولد ائتلاف ها در دل جريان انقلابي دارد.حلقه دولت سيزدهم سرخورده از سعيد جليلي و امکان راي آوري او ، کاسه چه کنم چه کنم در دست گرفته و حتي مدعي شده است که از ابتدا »پرويز فتاح« گزينه اصلي آن ها بوده است. منصوري تلويحا به راي منفي سعيد جليلي البته بدون نام بردن از وي اشاره کرده و اين پيام را ارسال کرده است که حمايت از جليلي از سر ناچاري بوده است.
پيش از اين سعيد جليلي بخشي از نيروهاي حامي خود در جبهه پايداري را نيز از دست داده بود و حالا با شکست ائتلاف بين حلقه دولت سيزدهم و جليلي فضاي جديدي مهيا شده است. فضايي که عليرضا زاکاني به خوبي مي تواند از آن استفاده کند و مشخصا اين فرصت را نيز دريافته است.رويکردها و شعارهاي انقلابي، تقابل با دولت وقت و البته ضديت با قاليباف پيوندهاي بين زاکاني و تيم او با حلقه دولت سيزدهم را مستحکم کرده است. ائتلافي با هدف انتخابات دور بعدي شوراهاي اسلامي شهر و روستا، مجلس سيزدهم و البته رياست جمهوري پانزدهم. در اين شرايط انتقاد از وضعيت مجلس و البته تخريب هر روزه دولت دستور کار مشترک تعريف شده در اين ائتلاف است. حلقه دولت سيزدهم که حالا از منصوري تا اسماعيلي تاکيد دارند بگويند هرگز جليلي گزينه دولت مستقر در انتخابات تيرماه سال گذشته نبوده مي خواهند ضمن حفظ جريان سياسي خود گزينه هاي جديدي را مطرح کرنند، از جمله پرويز فتاح و البته عليرضا زاکاني. گزينه هايي که هم امکان عبور از فيلترهاي صلاحيت شوراي نگهبان را داشته باشند هم بتواند ادبيات دولت سيزدهم و شعارهاي انقلابي و برنامه هاي پوپوليستي آن ها را دنبال کنند.
در اين بين زاکاني شاي بهترين گزينه آن ها براي تخريب دولت فعلي باشد و بتوانند براي برخي برنامه هاي انتخاباتي آينده بر روي او حساب و کتاب کنند. همان طور که اسماعيلي ، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي دولت سيزدهم هم در ديدار زاکاني با خانواده ابراهيم رييسي به اين مساله اشاره کرده و با تأکيد بر ضرورت تداوم گفتمان آيتالله شهيد رئيسي و ادامه راه ايشان، شهردار تهران را از شخصيتهايي دانست که در زمان حيات رئيسجمهور فقيد، همواره همراه و در تعامل با دولت عمل ميکرد.
با انتشار خبر اين ديدار همچنين گزارش داده است که »جميله علمالهدي همسر شهيد، از حمايتهاي شهردار تهران در دوران مسئوليت رئيسجمهور فقيد مرحوم آيتالله رئيسي، قدرداني و تشکر کرد.«
دشمنان مشترک و ائتلاف هاي جديد
تيم زاکاني در شهرداري تهران به شدت مورد انتقاد نيروهاي نزديک به قاليباف است. پايگاه خبري رجانيوز- تحت مديريت نيلي برادر داماد رييس سابق دولت و البته زبان رسانه اي حلقه دولت سيزدهم- در ماه هاي اخير در گزارشي به شدت از اعضا شوراي شهر تهران که از زاکاني انتقاد مي کنند، انتقاد کرده و انها را نمادي از جريان قاليباف که سعي در تخريب و ضديت با شهردار تهران دارند معرفي کرده است.
رجانيوز سي و يکم فروردين ماه سال جاري در گزارشي با عنوان »تسويهحساب سياسي حاميان قاليباف با زاکاني تمامي ندارد«و با طرح اين سوال که » آياآرامش تهران گروگان شکستهاي انتخاباتي است؟« نوشته است:» رفتار و مواضع چهرههايي همچون مهدي اقراريان، عضو نزديک به قاليباف، بهخوبي نشان ميدهد شوراي شهر هنوز ميدان اصلي رقابتهاي جناحي است. اقراريان، با وجود مصوبه مجلس براي تمديد شورا، دوباره بر اتمام دوره چهار ساله زاکاني تأکيد کرده و بحث تغيير شهردار را پيش کشيده است؛ موضوعي که مطرح شدنش براي تنها ده ماه آينده مديريت شهري، چيزي جز اغراض سياسي ندارد و از نگاه کارشناسان مضحک جلوه ميکند.البته ريشه اين تحرکات را بايد در حوادث تير سال گذشته جستوجو کرد؛ زماني که پس از سانحه بالگرد شهيد رئيسي و انتخابات زودهنگام رياستجمهوري، توقع تيم قاليباف بر کنار رفتن همه نامزدها به نفع او بود. با کنارهگيري زاکاني به نفع جبهه انقلاب و نه به نفع قاليباف، اين اختلافات به مرور به فشار براي حذف زاکاني از شهرداري انجاميد. براي مثال تنها ده روز از انتخابات دور دوم گذشته بود که پروژهي تلاش براي کنارزدن شهردار توسط تيم قاليباف در شوراي شهر کليد خورد ولي ناکام ماند«.
تقابل با قاليباف مي تواند يکي از محورهاي اين ائتلاف تازه شکل گرفته باشد. در کنار اين موضوع که تيم دولت سيزدهم به دنبال گزينه اي به جز سعيد جليلي است که هم بتواند در قالب کانديداي انقلابي گفتمان آن ها را راهبري کند و هم به روايت منصوري بدنه راي منفي نداشته باشد. با توجه به اين زاکاني تا به امروز بيش از اين که کانديداي واقعي باشد همواره کانديداي پوششي بوده است بنابراين از اين نقطه گزينه مطلوب دولت سيزدهم محسوب مي شود.
در اين شرايط ترديدي نيست که ممکن است بخشي از حلقه سعيد جليلي نيز به سمت زاکاني بروند . زاکاني هم گفتمان انقلابي مدنظر ان ها را دارد و هم در رويکرد»نه به قاليباف« و »نه به دولت پزشکيان« مي تواند امتيازهاي لازم را کسب کند.
شهرداري و آرزوي پرش به پاستور
در طي دو دهه گذشته بسياري از چهره ها و جريان هاي سياسي سعي کردند تا با تکرار الگوي احمدي نژاد و آبادگران با استراتژي فتح سنگر به سنگر از شوراي شهر و شهرداري تهران به رياست جمهوري برسند. حالا که ابر و باد و خورشيد و فلک براي عليرضا زاکاني ساخت و خواست و او به مدد نيروهاي خود در مجلس توانست عمر دوره فعاليت شوراها را تمديد کند، زماني کافي و وافي براي مانورهاي تبليغاتي در شهرداري تهران و ساختمان بهشت دارد.
ائتلاف زاکاني با حلقه دولت سيزدهم براي او نيز امتيازاتي دارد. با توجه به اين که هنوز بسياري از نيروهاي دولت سيزدهم زير سايه انفعال دولت پزشکيان در بخش هاي مخلتف دولت از استانداري ها تا نهادها حضور دارند زاکاني مي تواند يک قدم براي رسيدن به رياست جمهوري را زودتر از موعد زمان انتخابات بردارد.
امتياز دوم براي زاکاني اين است که او در دوگانه دو دوقطبي محتوم قاليباف و جليلي نکات مورد نقد جليلي را ندارد . او به کارنامه اجرايي خود در شهرداري مي بالد، شعارهاي تندو تيز ضد سياست خارجي جليلي را نداده است. با اين وجود زاکاني رويکردهاي خود در قبال برجام و مساله حجاب را بارها اثبات کرده که او ميتواند مطالبات مورد نظر طيفي که در دو دهه گذشته دل در گرو سعيد جليلي داشتند را پاسخگو باشد.
به گزارش عصرآذربايجان به نقل از خبرآنلاين،ائتلاف بين حلقه دولت سيزدهم و عليرضا زاکاني اگرچه در ابتداي راه قرار دارد اما مشخصا با برنامه ريزي نقطه به نقطه از شوراي شهر تا رياست جمهوري صورت گرفته است. ائتلافي بر اساس تجربه آبادگران از شهرداري تا رياست جمهوري.