عصر آذربایجان

گزارش خبر

فلامينگوها طلاي زنده درياچه اروميه را مي خورند

1398/03/20

گروه گزارش: فلامينگوها اين روزها محل ورود آب شيرين به درياچه اروميه را به دليل کاهش غلظت شوري آب، افزايش تعدادآرتميا و کاهش پديده کريستاليزاسيون براي زندگي انتخاب مي‌کنند.

فلامينگو از ارتميا تغذيه مي‌کند، فلامينگو پرنده‌اي اجتماعي است و معمولاً در ارديبهشت ماه، زمان آماده شدن براي جوجه ريزي است. 24 روز پس از تخم گذاري جوجه به دنيا آمده و پس از 40 روز قدرت پرواز پيدا مي‌کند.
فلامينگوها معمولاً سواحل درياچه و رودخانه‌ها و محل ورود آب شيرين به درياچه اروميه را به دليل کاهش غلظت شوري آب، افزايش تعداد ارتميا و کاهش پديده کريستاليزاسيون براي زندگي انتخاب مي‌کنند.
 اين پرندگان در مکان هايي کاملا باتلاقي و در خارج از دسترس شغال و روباه تخم گذاري مي کنند. غذاي اين جانداران آرتميا و حشرات ريز موجود در آب درياچه اروميه است و اين جانداران به علت آبکش بودن شکل منقارشان مي توانند از حشرات ريز آب تغذيه کنند.
شمار فلامينگوهاي درياچه اروميه طبق آمار سال گذشته 35 هزار بال برآورد مي شود که با جوجه آوري امسال به 45 هزار بال افزايش مي يابد.  فلامينگو پرنده‌اي است از راسته‌اي بال‌آتشي‌سانان با پاهاي دراز و منقاري منحني و گردني بلند خميده، آبچر با بدني بسيار کشيده و پر و بالي به رنگهاي سفيد و صورتي است.
در پروازها، پاها و گردنش کشيده و قدري پائين‌تر از سطح بدن قرار مي‌گيرد و بالهايش ترکيب زيبايي از رنگهاي سرخ و سياه است.
 پرنده نابالغ قهوه‌اي مايل به خاکستري چرک است. فلامينگو به آرامي راه مي‌رود و در حالي‌که سر و منقار خود را در آب کم عمق فرو برده تغذيه مي‌کند.
فلامينگو از 90 سانتيمتر تا يک و نيم متر بلندي دارد. بيشتر فلامينگوها حلزون و گياهان آبي را مي‌خورند. اين پرندگان به صورت دست جمعي و در دسته‌هاي چند هزارتايي زندگي مي‌کنند.
معرفي طلاي زنده اروميه / آرتميا اورميانا در نبرد با کم‌آبي و مرگ
آرتميا اورميانا يکي از هفت گونه آرتمياي شناخته‌شده در جهان است و در حالت طبيعي 52 درصد پروتئين و 4 درصد چربي دارد که مي‌توان ميزان چربي آن را در پرورش مصنوعي و غذادهي دستي به ميزان 14 درصد افزايش داد.
 آرتميا يا ميگوي آب شور موجود ظريف و کوچکي است از رده سخت پوستان که به زندگي در آبهاي شور و بسيار شور عادت کرده و بدليل عدم وجود جانوران شکارچي و رقباي غذايي در چنين محيطهاي با شرايط دشوار آنها سازش پيدا کرده است و بصورت جمعيت‌هاي بسيار انبوه رشد و تکثير نموده است. 
توزيع جغرافيايي وسيع ، تنوع اکولوژيکي زيستگاههاي مجزا و انعطاف پذيري ژنتيکي گونه هاي آرتميا، باعث به وجود آمدن سويه ها يا نژادهاي مختلف جغرافيايي گرديده است. اين گروه هاي متنوع آرتميا در دو گروه تحت عنوان آرتمياي دو جنسي و آرتمياي بکرزا شناخته شده اند. 
از گروه هاي آرتمياهاي دوجنسي هشت گونه مهم در دنيا شناخته شده اند که آرتمياي درياچه اروميه يکي از آنها مي باشد و تحت عنوان آرتميا اورميانا معروف است.  بزرگترين زيستگاه آرتميا در ايران و جهان درياچه اروميه مي باشد و آرتمياي موجود در آن با توجه به ويژگي هاي خاص، بعنوان يک گونه مجزا نامگذاري شده است. علاوه بر درياچه اروميه وجود آرتميا در درياچه هاي ديگرنيز گزارش شده است.  
مهمترين کاربرد آرتميا مربوط به صنعت آبزي پروري مي باشد. امروزه آرتميا به عنوان بهترين ماده غذايي براي پرورش ميگو، ماهيهاي دريايي، آب شيرين و زينتي شناخته شده است. شايد مهمترين علل در اين مورد، ارزش غذايي آن باشد. علاوه بر ارزش غذايي بالا دلايل ديگري نيز در گسترش روزافزون استفاده از آرتميا در آبزي پروري وجود دارد. آرتميا چيست؟ آرتميا سخت پوست کوچکي است که در آبهاي بسيار شور زندگي مي کند  ، مشخصات ظاهري اين موجود عبارتند از :  - طول بدن آرتمياي بالغ در گونه دو جنسي 10 ميليمتر و در بعضي از جمعيت هاي بکرزا به 20 ميليمتر نيز مي رسد .  - دو چشم مرکب پايه دار،  بدني کشيده، لوله گوارشي کشيده،آنتن هاي حسي، يازده جفت پاي سينه اي، يک جفت چنگک عضلاني (کلاسپر) در ناحيه سر (دومين آنتن) در آرتمياي نر که عامل تمايز آرتمياي نر از آرتمياي ماده است. يک جفت اندام تناسلي نر در ناحيه خلفي و در آرتمياي ماده وجود کيسه تخمي يا رحمي در پشت يازدهمين جفت پاي سينه اي بزرگترين توليدکنندگان آرتميا امروزه آمريکا ، برزيل و چين بزرگترين توليد کنندگان سيست و بيوماس آرتميا در جهان    مي باشند و آمريکا به تنهايي 70% بازار جهاني آرتميا را دراختيار دارد و سالانه ميليون ها دلار از اين تجارت سود مي برد. جالب اينکه کشورهاي نظير تايلند و ويتنام بدون دارا بودن زيستگاه طبيعي آرتميا و فقط با پرورش مصنوعي آن سالانه هزاران تن بيوماس و سيست آرتميا توليد مي کنند.
 طلاي زنده اروميه آرتمياي درياچه اروميه نيز براي اولين بار در سال 1899 توسط گونتر گزارش شده و در سال 1976 توسط کلارک و باون تحت گونه جداگانه اي بنام آرتميا اورميانا شناخته و نامگذاري گرديد. البته اين گونه، بومي درياچه اوميه بوده و بر اساس ويژگي هاي منحصر به فردي که نسبت به ساير گونه ها در جهان دارد تحت گونه جداگانه نامگذاري شده است. به گزارش عصرآذربايجان به نقل از فارس، آرتميا اروميانا يکي از 7 گونه ي شناخته شده دو جنسي درجهان است ولي در اطراف درياچه استرين پارتنوژنز يا بکر زايي نيز گزارش شده است. ارزش غذايي و پتانسيل رشد آرتميا در درياچه اروميه علاوه بر اينکه بر ظرفيت هاي ژنتيکي وابسته است تا حد زيادي هم به کيفيت و کميت جمعيت فيتوپلا نکتون ها مرتبط است. 

منبع :

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

فلامينگوها طلاي زنده درياچه اروميه را مي خورند

خروج

گروه گزارش: فلامينگوها اين روزها محل ورود آب شيرين به درياچه اروميه را به دليل کاهش غلظت شوري آب، افزايش تعدادآرتميا و کاهش پديده کريستاليزاسيون براي زندگي انتخاب مي‌کنند.

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها