گروه سيري در استان ها: سنگنبشته ساساني در يکي از دره هاي رودخانه خياو چاي معروف به نوروز ياماجي در حدود 150 متري ضلع شمال غربي کهنه قلعه (کهنه قالا) و100 مترى شرق ميدان اصلى مشگين شهر و در درون باغ نوروز قرار دارد. اين سنگ نبشته به شماره 619 به ثبت آثار ملي رسيده است. اين کتيبه در محل به »سوروشکن داشي« معروف است. سنگ نبشته ساساني مشگين شهر به خط پهلوي ساساني است که در ماه 7 سال 27 سلطنت شاپور دوم ساساني يعني به سال 337 ميلادي به امر نرس هرمزد نام شهردار يا والي اين نواحي نوشته شدهاست. به طور کلي متن کتيبه حاکي از تاريخ بناي قلعه و نام باني آن و شامل اندرزي است بر بزرگان و فرمان روايان. کتيبه ساساني داراي دو ستون و مشتمل بر 15 سطر در سمت چپ و 6سطر در سمت راست است که در قسمت بالا علائمي به صورت دو زاويه حاد که هر ضلع آن عمود بر راس خود دارد، ديده ميشود. اين کتيبه به زمان سلطنت شاپور دوم ساسانى مربوط مىشود و از سه بخش تشکيل شده است : سطر اول تا سطر سوم، تاريخ آن است. اين کتيبه به تاريخ ماه هفتم سال بيست و هشت سلطنت شاپور دوم ساسانى يعنى 267 سال قبل از هجرت است. از سطر سوم تا نهم کتيبه، از شخصى به نام نارسه هرمزد ياد شده است که شش سال براى ساختن قلعه کار کرد؛ شايد اين شخص مسئول قلعه بود. اسم قلعه در اين سنگ نوشته شده ولى خوانا نيست. از سطر نهم تا بيست و يکم، اندرزى از نارسه هرمزد آمده که در آن از شهرياران و بزرگان خواسته شده است اگر قلعه مورد پسندشان قرار گرفت به آن آفرين بگويند و در غير اين صورت قلعه بهترى بسازند. اين سنگ نبشته در تابستان 1345 شمسي توسط آقاي کامبخش فرد، باستان شناس ايراني در خياو کشف گرديد سياهه و دست نويس و عکس از اين کتيبه براي خواندن مطالبش در اختيار چند نفر از متخصصين خط شناس در دانشگاه تهران و خارج از کشور در سال 1346 شمسي قرار داده شد و در ببن آنها آقاي دکتر گيرد گروپ آلماني باستان شناس معروف موفق به ترجمه متن حک شده بر روي اين سنگ شد و شخصا به منظور کسب اطلاع بيشتر از صحت متن کتيبه در تابستان 1346 به مشکين شهر آمده و از نزديک مطالعاتي انجام داده است. مضمون اين نوشته در مورد فرمان و تاريخ ساخت قلعه است که به نرسه هرمزد نوشته شده است. اين سنگ نبشته به مرور زمان در نتيجه فرسايش طبيعي و غير طبيعي از جمله روشن کردن آتش در زير آن و کندن زير آن توسط حفارات غير مجاز به اعتقاد واهي و خرافي عده اي مبني بر وجود گنجينه در زير اين سنگ، سبب شده لايه هاي سطحي اين سنگ و نوشته هاي روي آن تقريبا از بين برود .سنگ نبشته ي پهلوي شاپور دوم ساساني لفظ به لفظ به خط فارسي و لاتين برگردانده شده و هزوارش هاي آن مشخص و با نهادن پازند آنها در ميان دو پرانتز براي مطابقت با متن پهلوي تحت الفظي ترجمه شده است اين ترجمه به قرار زير است.
سنگنبشته ساساني در يکي از دره هاي رودخانه خياو چاي معروف به نوروز ياماجي در حدود 150 متري ضلع شمال غربي کهنه قلعه (کهنه قالا) و100 مترى شرق ميدان اصلى مشگين شهر و در درون باغ نوروز قرار دارد.
گروه سيري در استان ها: سنگنبشته ساساني سنگنبشتهاي تاريخي در مشکينشهر است. در حدود 100 مترى شرق ميدان اصلى مشگينشهر درهاى وجود دارد که به خاطر انبوه درختان کهن آن به باغ نوروز معروف است و شعبهاى از رود خياوچاى در اين دره جارى است.