زخم بازار سيب بر دلهاي باغداران//
قاچاق سيب ايران در لباس لبناني
1396/10/24
گروه گزارش: در کنار مشکلات فراوان در عرضه سيب باغداران آذربايجان غربي، اين روزها مبحث قاچاق با برند کشورهاي ديگر نظير لبنان نيز مشکل ديگري به شمار مي رود که گريبانگير صادرات اين محصول شده است. آذربايجانغربي با توليد افزون بر يک ميليون و 300 هزارتن سيب قطب اول توليد اين محصول در کشور به شمار ميرود ولي همه ساله با وجود افزايش توليد و کيفيت بالاي محصولات نه تنها سودي عايد بخش کشاورزي استان نميشود بلکه همين افزايش توليد به چالشي براي بازاريابي و فروش آن تبديل ميشود.
نبود سورت و بسته بندي، بالابودن هزينههاي توليد، پائين بودن قيمت محصول نهايي و وجود دلالان و واسطههاي بيشمار بخش مهمي از چالشهاي پيش روي باغداران سيب استان به شمار ميرود. اين استان در حال حاضر سهم 30 تا 40 درصدي توليد سيب در کشور را به خود اختصاص داده اما توسعه باغهاي سيب و افزايش ميزان توليد سيب در آذربايجان غربي در شرايطي سالانه تجربه و تکرار ميشود که اين افزايش توليد چند سالي است با مشکلات زيرساختي در عرضه و فروش محصول باغداران مواجه شده است. مسئولان کشاورزي آذربايجانغربي معتقدند هم اکنون قيمت سيب به دليل عرضه زياد و کاهش تقاضا پايين است و اين قيمت با توجه به هزينههاي توليد سيب قيمت مناسبي نيست. اين روزها دل هاي کشاورزان از در دست ماندن محصولاتشان خون و چشمان نگرانشان گوياي آشفتگي بسيار در آنان است. چند سالي است اکثر کشاورزان نه تنها سودي از برداشت هايشان نداشته اند بلکه بسياري ضرر ده در اين زمينه نيز بوده اند و همين مسئله برخي را وادار به بريدن درختان و ازبين بردن باغهاي ضرر ده خود کرده است. جهت جويا شدن احوالات امسال کشاورزان به سراغ چن تن از آنان رفتيم:
رضا جواني 27 ساله است که به دليل نبود بازار شغلي با داشتن مدرک تحصيلي فوق ليسانس رو به شغل پدري خود يعني کشاورزي آورده است و اين روزها در پي فروش محصولات خود مي گذراند به سراغ او مي رويم و حال و روز بازار امسال را جويا مي شويم. او مي گويد: يک سال است تمام انرژي و وقتم را برروي 2 هکتار زمينم گذاشته ام. بهترين هرس کاران و کود هاي لازم، سموم و رسيدگي را به باغ خود کرده ام تا توانسته ام سيبي درجه يک توليد کنم اما با وجود هزينه هاي بسيار اکنون بايد چيزي هم قرض کنم تا پول کارگرو پوشال را بدهم. رضا، اينگونه ادامه مي دهد: سالها در بهترين دانشگاه ها درس خوانده به اميد داشتن شغلي تلاش کرده اما پس ازفارغ التحصيلي به هر دري زدم بسته بوده است و در نهايت به شغل کشاورزي روي آوردم تا بتوانم ناني براي خود در آورده و تشکيل خانواده دهم اما غافل از اينکه پس انداز هايم را نيز در اين راه و شغل از دست خواهم داد.
* چه کسي حامي جوانان است؟
او، گله مند ادامه مي دهد: جوان 27 ساله که شروع به شغلي کرده و تمام سرمايه اش را دراين راه گذاشته مگر چقدر توان دارد که درهمان ابتداي راه نيز شکست بخورد چه کسي حامي منِ جوان است؟ تا چه زماني مسئولان سکوت را پيشه کرده و تماشاگر پر پر شدن تک تک مردم خواهند بود؟ اين کشاورز جوان، همچنين ابراز مي کند: هر کيلو سيب براي کشاورز 12 الي 13 هزار ريال هزينه شده است حال اينکه در بازار به همين قيمت نيز خريدار ندارد.
* مظلوم ترين ميوه ميادين ميوه و تره بار،سيب!
حاج احمد کشاورز سالخورده ايست که در کناررضا نشسته است او نيز در ادامه سخنان جوان کشاورز مي گويد: از قديم الايام سيب اروميه و منطقه باراندوز حرف اول را در بازار_هاي کشور مي زند و طرفداران خاص خود را داشت اما اين روزها با واردات بي رويه ميوه_هاي ديگر اين ميوه طرفداران خود را از دست مي دهد و مظلوم ترين ميوه ميادين سيب است. او، ادامه مي دهد: سالها جواني و عمرم را در راه کشاورزي گذاشته ام تا توانسته ام خانه و چند قطعه باغ براي خود بخرم اما اين روزها خرج و مخارج برداشت سيب بالا بوده و فروش آن پايين است گاهي تا مرز فروش دستاوردهاي چند ساله خود برمي آيم تا قرض کارگر وسردخانه را بدهم.
* بازار داخلي ضرر ده است!
علي مردي 50 ساله است او 27 سال است به شغل کشاورزي و خريد و فروش سيب مشغول است از او از حال و هواي بازار داخلي مي_پرسيم، او اينگونه ابراز مي کند: چند ساليست ديگر بازاري براي سيب وجود ندارد هر سال سيب روند نزولي تر را به خود اختصاص مي_دهد، روزانه با بيش از 20 نقطه کشور تماس مي گيرم اما هيچ بارفروشي حاضر به استقبال از سيب نبوده و با گفتن»بازار فروش سيب اسفناک است«آب پاکي بر دستان تمامي بار بارکنان مي_ريزند. او، اظهار مي کند: سالهاي گذشته با صادرات سيب به کشورهاي عراق و کويت متضرر 2 ميليارد و 300 ميليون ريال شدم. مگر منِ کشاورز چقدر سود دارم که اين ميزان هم ضرر ده باشم و نه تنها هيچ مسئول و مديري از حال و روز من جويا نشده و پشتيباني ام نکردند بلکه اکنون دوسال است هرچه درآمد دارم به طلب کاران مي دهم. علي، ادامه مي دهد: مسئولان و دولت مردان در خانه خود به راحتي نشسته اند اما خانواده من دوشا دوش ضرر من عذاب را متحمل شده و حتي گاز خانه ام را به دليل بدهي قطع کردند کودکانم در سرماي زمستان در کنار هيتر هاي نفتي روز هاي خود را گذرانده اندو چه روزهايي که با نان عاريه اي خوابيده اند. اين کشاورز همچنين ادامه مي دهد: مسئولان علاوه برکاهش واردات ميوه هاي مختلف بايد در صدد افزايش صادرات اين ميوه نيز برآيند و حمايت هاي کافي از کشاورزان را داشته باشند تا دست و دل کشاورزان از شغل_هايشان سرد نشود ما از خريد و فروش سيب در بازار هاي داخلي خوف مي کنيم و بازار_هاي خارجي نيز درد سر هاي خود را به دنبال دارد اکنون چه کسي پاسخگوي وضعيت فعلي است؟ پاي درد دل کشاورزان که بشينيم حرف براي گفتن زياد دارند اما غافل از عملي بر درد هاي کشاورزان! تمام آنان درد مشابهي دارند و تنها منبع درآمد آنان باغات کشاورزيشان است که اين روزها بيشترين بي مهري متوجه حال و روز آنان است. در همين خصوص به سراغ رئيس کميسيون کشاورزي اتاق بازرگاني صنايع، معادن و کشاورزي اروميه رفتيم تا وضعيت را از زبان او جويا شويم:
* بازار داخلي سير نزولي فروش دارد
بهنام تاج الديني گفت: باوجود اينکه در سطح کشور با کاهش صادرات ميوه مواجه هستيم اما آذربايجان غربي افزايش 220 درصدي صادرات سيب را دارد. وي، با اشاره به اينکه امسال بيش از 90 هزار تن از سطح استان صادرات داشته ايم افزود: مصرف سيب در بازار هاي داخلي کاهش داشته است و کشش لازم را در اين زمينه ندارد اما در بازار خارجي صادر کنندگان با تمام توان خود در حال فعاليت هستند. رئيس کميسيون کشاورزي اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي اروميه، هدف گذاري صادرات بالاي 600 هزار تن را لازم و ضروري دانست و گفت: تمام مواردي که در صادرات و زمينه هاي آن باعث بروز مشکل شده اند بايد حل شود و کشاورزان نيز در صدد فروش محصولات خود به قيمت روز برآمده و از گران فروشي جلوگيري کنند.
* قاچاق سيب ايران در لباس لبناني
تاج الديني، کشور هاي مبداصادرات سيب را هندوستان، افغانستان و پاکستان عنوان کرده و ادامه داد: متاسفانه بغداد ورود سيب ايران را ممنوع کرده و تنها اقليم کردستان پذيراي سيب کشورمان است و همين موضوع باعث قاچاق سيب به بغداد با برند لبناني است. بايد مسئولان هر چه سريع تر نسبت به گشايش بازار بغداد و حل اين مشکل اقدام کنند. وي، در خصوص انتظارات خود از مسئولان اذعان داشت: رايزني_هاي لازم جهت صادرات سيب استان به کشور عراق را در راس امورات خود قرار دهند چراکه تاثير بسزايي در بازار سيب و ميوه خواهد داشت همچنين بازارچه هاي خروجي گمرکات را نيز شامل امتيازات سيب کنند چراکه در فروش محصولات تاثير بسزايي خواهد داشت. رئيس کميسيون کشاورزي اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي اروميه، تصريح کرد: قيمت سيب هم اکنون در اروميه، سيب زرد 15 هزار ريال تا 18 هزار ريال و سيب قرمز درجه يک 16 هزار ريال تا 20 هزار ريال معامله مي شود. تاج الديني، روند فروش در بازار هاي داخل را شامل سير نزولي عنوان کرد و افزود: روند مصرف داخلي کاهش يافته و نيازمند يک فرهنگ سازي عمومي همگاني است. وي، تاکيد کرد: مردم در بسته ميوه اي خود نيازمند ميوه هاي مختلف هستند و مسئولان همچنين سازمان توسعه تجارت در صدد تخصيص يارانه تشويقي هرکيلو 4هزار ريالي به صادر کنندگان برآيند.
منبع :