زنداني که عمق آن 70 متر است
1398/08/27
گروه سيري در استان ها: "آذربايجان غربي در جنوب روستاي برنجه تکاب و در مجاور رودخانه در يک روند شمالي ـ جنوبي تعدادي دهانه هاي آهکساز ديده مي شود که اکنون خشک شده اند. يکي از آنها که به ( زندان برنجه ) يا (برنجه درگاهي) معروف است داراي دهانه بيضييشکل با قطر بزرگ 100 متر و قطر کوچک 50 متر بوده و عمق آن حدود 70 متر است که درياچه اي عميق با آب سرد گاز کربنيک دار در آن وجود دارد. اين زندان داراي ديواره بلند و پرشيبي است که از لايه هاي نازک تروارتن نواري تشکيل شده است و پايين رفتن از اين ديواره بدون طناب و ديگر تجهيزات ممکن نيست.
احتمالا" وجود آبهاي گاز کربنيک دار در ته دهانه اين چشمه باعث خورندگيبيشتر ديوار شده و قطر آنرا بيشتر ساخته است. در شمال زندان برنجه دهانه يک چشمه در حال خشک شدن ديده مي شود که قطر آن زياد نيست و از 10 متر تجاوز نمي کند. يک شکاف تقريبا" شمالي ـ جنوبي در شمال آن ديده مي شود که در نگاه اول يک شکاف کلي بنظر مي آيد. اين شکاف که به صورت يک دره به عمق 10 متر و عرض 4 متر ديده مي شود، احتمالا" مجراي خروج آب چشمه بوده که بصورت يک کانال زيرزميني بوده و در اثر انحلال لايه هايزيري بخش هاي بالايي فرو ريخته و دره اي عميق تشکيل داده اند.
زندان برنجه در 28 کيلومتري شمال شرقي شهرستان تکاب در روستاي برنجه از دهستان چمن بخش تخت سليمان واقع شده است از نظر زمين شناسي پيدايش مشابهي مثل درياچه تخت و زندان سليمان را دارد و آن محل نيز از انباشته شدن رسوبات آهکي بوجودآمده است.
گفته مي شود که خان هاي محلي براي تنبيه روستائيان و مخالفان خود، به پايشان سنگ مي بستند و آنها را به درون اين چشمه ژرف مي انداختند و علت نامگذاري زندان برنجه همين بوده است.
از نظر زمين شناسي تاريخچه پيدايش مشابهي مثل درياچه تخت و زندان سليمان را دارد و آن محل نيز از انباشته شدن رسوبات آهکي، تل هاي بلند و در مواردي دهانه هاي وسيع آتشفشاني مانند بوجود آورده اند و در عمق نسبتا” زياد دهانه يکي از اين تپه ها درياچه اي در ميان صخره سنگي وجود دارد که به علت عمق زياد سطح آب از دهانه امکان دسترسي به آن غير ممکن بوده و آب درياچه بعد از گذشتن از ميان سنگ هاي رسوبي و آهکي و تراورتن در جنوب شرقي به رودخانه مجاور در روستاي برنجه واريز مي شود.
جليل جباري مديرکل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي آذربايجان غربي در خصوص اين زندان در گفت و گو با ايسنا افزود: بايستي از فعاليت تعدادي از معادن پيرامون اين اثر جلوگيري شود تا گسل و گودالهاي پيراموني و مرتبط با آن بشکل طبيعي حفظ و صيانت شود.
وي تصريح کرد: در صورت معرفي زندان برنجه توسط کوهنوردان و متخصصين صخره نوردي شاهد حضور گردشگران طبيعت دوست بوده و مطمئنا" اين منطقه يکي از مناطقي خواهد بود که دفاتر خدمات مسافرتي فعال استان آذربايجان غربي و سراسر کشور بعنوان مقصد تورهاي گروهي خود انتخاب خواهند کرد .
جباري خاطر نشان کرد: زندان برنجه شهرستان تکاب در سال 1394 بشماره 295 در فهرست آثار طبيعي کشور به ثبت ملي رسيده است.
منبع :