موزه هاي زنجان اصالت فرهنگي غني را به رخ مي کشند
موزه هاي زنجان اصالت فرهنگي غني را به رخ مي کشند
1397/09/26
گروه سيري در استان ها: استان زنجان به دليل برخورداري ازسابقه تاريخي بالا داراي آثار ارزشمندي است که در موزه هاي سطح استان نگهداري مي شوند؛ موزه هايي که هريک به تنهايي بخشي از تاريخ و هنر زنجان را روايت مي کنند. گنبد عظيم سلطانيه، مردان نمکي، بناي رختشويخانه، غار کتله خور و بازار سنتي زنجان نخستين ها و برترين ها، بزرگترين ها و قديمي ترين ها و برجسته ترين هاي آثار تاريخي جهان هستند.
موزه نسخ خطي زنجان؛ آرامگاه ميرزا مهدي
بناي آرامگاه؛ محوطه اي به وسعت 700 متر مربع داراي يک ورودي زيبا با پلان پنج ضلعي است. درچهار ضلع ورودي سکوهاي نشيمن دارد و بالاي طاق نماهاي شمال شرق و شمال غرب مقرنس هاي گچي به رنگ آبي داشته است. آرامگاه از يک حياط و ساختماني در شمال آن تشکيل يافته است. ساختمان آرامگاه داراي دو ايوان ستوندار همسان در دو طرف ورودي و مجموعه فضاهايي در پشت ايوانها است.
موزه شهداء
موزه شهداء زنجان تحت نظارت بنياد شهيد استان در سال 1378 در خانه توفيقي افتتاح شد. بناي توفيقي در بافت تاريخي و قديمي شهر در محله معروف به غربييه بالا که به محله خرابه رجي نيز مشهور بوده قرار دارد. اين بنا از شمال غرب نزديک به دروازه رشت و از جنوب نزديک به دروازه قزوين هستند. بناي توفيقي از بناهاي اواخر دوران قاجار و اوايل پهلوي بوده و به شماره 2664 به ثبت آثار ملي کشور رسيده است.
بناي توفيقي از نقطه نظر سبک معماري و سياق تزئيني مصاديق الگوي تقارن و رايج در اواخر قاجار و اوايل پهلوي بوده و منزل اولين شهردار زنجان (آقاي علي اکبر توفيقي) است.
گنبد سلطانيه
گنبد سلطانيه (زنجان)، اين گنبد در 36 کيلومتري جنوب شرقي زنجان و 4 کيلومتري جاده قزوين – زنجان در شهر سلطانيه واقع است. بنايي عظيم و ممتاز است که در وسط شهر قديمي سلطانيه بنا گرديده است.
موزه گنبد سلطانيه
در خصوص تاريخچه شهر سلطانيه و گنبد معظم آن مي خوانيم: هنگامي که ارغوان خان – پسر آباقا خان – چهارمين ايخان مغول براريکه سلطنت تکيه زد، تصميم گرفت در محل سلطانيه فعلي شهري بنا کند. بدين رو دستور داد قلعه اي که دور باروي آن 12هزار گام باشد، از سنگ تراشيده بسازند .
مردان نمکي
معدن نمک چهر آباد با ارتفاع 1350 متر از سطح دريا در 75 کيلومتري غرب شهر زنجان و يک کيلومتري جنوب روستاي حمزه لو قرار دارد. از نظر جغرافيايي اين ناحيه در حوضه آبريز رودخانه قزل اوزن قرار دارد و از تپه ماهور ها و ارتفاعاتي تشکيل شده که به صورت يک رشته متصل به هم در جهت شمال غرب به جنوب شرق کشيده شده اند.
کوه معدن از سمت شرق و غرب به رودخانه هاي فصلي مهر آباد و چهر آباد محدود است. از جنوب نهر کوچک آجي چاي آنرااحاطه مي کند و از شمال نيز به محل التقاي رودهاي مهر آباد و چهر آباد، در نزديکي روستاي حمزه لو مشرف است. آب و هواي منطقه نيمه کوهستاني با تابستان هاي گرم و زمستان هاي سرد است.
موزه تاريخ طبيعي
موزه تاريخ طبيعي از جمله مکانهاي فرهنگي، اجتماعي، آموزشي، تحقيقاتي و نمايشگاهي هستند که مي تواند علاوه بر شناساندن هر چه بيشتر زيست بومهاي مختلف و گونه هاي حيات وحش و پوشش گياهي منطقه ارزش حفظ و نگهداري تنوع زيستي را نيز به اقشار مختلف مردم جامعه يادآوري نمايد.
با توجه به اين اصل مهم که ادامه حيات بشري به بقاي طبيعت بستگي دارد از اين رو اهميت علوم طبيعي و نقش موزه هاي تاريخ طبيعي در اشاعه دانش و فرهنگ زيست محيطي در جهان امروز بيشتر محسوس هستند. لذا اين مراکز مي توانند انديشه و احساس مردم را در مورد جلوه هاي تنوع زيستي و خطر انقراض گونه هاي کمياب جانوري و گياهي برانگيزد.
موزه تاريخ طبيعي اداره کل حفاظت محيط زيست استان زنجان به منظور حفظ و در معرض نمايش گذاشتن گونه هاي جانوري و گياهي، سنگواره ها و نمونه هايي از برخي کاني ها و سنگهاي معدني موجود در استان، در سال 1373 افتتاح گرديد.
موزه مردم شناسي (رختشويخانه زنجان)
اين بنا در بافت قديمي شهر زنجان، حد فاصل خيابان سعدي و داوود قلي، در کوچک فرهنگ واقع گرديده و يکي از بناهاي جالب توجه و عام المنفعه زنجان به شمار مي آيد که در سال 1345 ه. ق توسط دو برادر به نام هاي مشهدي اکبر (معمار) و مشهدي اسماعيل (بنا) ساخته شده است. اين بنا جنبه عام المنفعه داشته و بدون دريافت پولي در تمام مدت شب و روز در اختيار شهروندان بوده است (البته مبلغ کمي توسط سرايدار به عنوان حق سرايداري گرفته مي شده است). سرپرست رختشويخانه توسط رئيس بلديه گمارده مي شود.
منبع :