صفيالله کرامتي با بيان اينکه زنجان يکي از استانهايي است که لرزهخيزي بالايي داشته و زلزلههايي را در سالهاي گذشته تجربه کرده است، افزود: نمونه بارز اين نوع زمينلرزه مربوط به زلزله طارم در سال 69است که باعث شد شهرستان طارم به واسطه وقوع اين زلزله، آسيب جدي ببيند. همچنين در زلزله آوج که در جنوب شهرستان ابهر و جنوبشرقي شهرستان خدابنده اتفاق افتاد، به روستاهاي اطراف آسيب وارد شد.
وي با اشاره به اينکه زلزله سالهاي گذشته باعث شد تا نسبت به مقاومسازي واحدهاي مسکوني شهري و روستايي اقدام شده و در زلزله اخير که در آوج رخ داد، خوشبختانه هيچ آسيبي به مناطق حادثهديده استان وارد نشد، تصريح کرد: اين نشان ميدهد ساختمانهايي که احداث ميشود، در برابر وقوع حوادثي چون زلزله تا چه حد ميتواند از بروز خسارات جاني و مالي جلوگيري کند.
کرامتي با يادآوري اينکه وقوع زلزله طارم باعث تدوين آئيننامه 2800و به وجود آمدن سازمان نظام مهندسي در سراسر کشور شد و اين گام بلندي براي مقاومسازي واحدهاي مسکوني و غيره بود، ادامه داد: در سال 90و 91مطالعهاي از طريق دانشگاه تحصيلات تکميلي علومپايه زنجان انجام شد. در اين مطالعه گسلهايي که در استان زنجان وجود دارد، شناسايي و نقشهيابي صورت گرفت و مشخص شد که در استان زنجان چه گسلهايي ميتواند تهديدکننده باشد.
وجود چند گسل در محدوده استان زنجان
مديرکل مديريت بحران استانداري زنجان يادآور شد: از جمله گسلهايي که در اين دوره شناسايي و مشخص شد، گسلي است که به گسل شمال زنجان معروف است. همچنين گسل سلطانيه که به سمت آوج منتهي ميشود و در ساير مناطق استان نيز مطالعاتي در اين زمينه انجام شد.
کرامتي با بيان اينکه گسلهايي نيز وجود دارد که از آن به عنوان گسلهاي پيرامون ياد شده و ميتواند استان را تهديد کند که نمونه بارز آن گسل رودبار است که باعث به وجود آمدن زلزله در طارم نيز شد، اظهار کرد: گسل آوج و تبريز را نيز بايد به گسلهاي پيرامون استان زنجان اضافه کرد که همه اين مطالعات در اختيار شهرداريهاي استان و ادارهکل راه و شهرسازي استان قرار داده شد تا اين مطالعات را در برنامههاي خود لحاظ کنند.
وي با اشاره به اينکه اخيراً نيز مطالعه تدقيق گسلها توسط مرکز تحقيقات سازمان زمين و مسکن وزارت راه و شهرسازي در استان زنجان انجام شد، تاکيد کرد: اگر اين تدقيقها به درستي انجام شده باشد، شايد در آتيه با توجه به اجراي دقيق آئيننامه 2800و پيگيري خود مردم که امروز دغدغه اصلي آنها استحکامبخشي ساختمانها است و اين پتانسيل را در مناطق روستايي نيز داشته باشيم.
مديرکل مديريت بحران استانداري زنجان عنوان کرد: زلزلههايي که در ايران اتفاق ميافتد، معمولاً کمتر از 7.5ريشتر است و در اين زلزلهها ساختمانهايي که با لحاظ چنين معيارهايي احداث ميشود، در حوادثي چون زلزله، انسان کشته نخواهد شد؛ چرا که هدف اصلي، پيشگيري از کشته شدن بوده و هدف دوم نيز حفظ سرمايههاي مردم است.
کرامتي گفت: باوجود اينکه در برخي از شهرکهاي استان زنجان شاهد بالا رفتن تراکم ساخت و سازها هستيم اما با توجه به نوساز بودن و برخورداري از استحکام لازم در اين واحدهاي مسکوني، قطعاً به هنگام وقوع حوادثي چون زلزله شاهد بروز حادثه تلخي نخواهيم بود، هر چند بروز حادثه دور از انتظار نيست.