بلاک خانواده توسط فضاي مجازي
بلاک خانواده توسط فضاي مجازي
1397/11/02
گروه شبكه هاي اجتماعي:گسترش فضاي مجازي، خانواده ها را بلاک کرده و تلگرام، به تله گرامي خانواده هاي ايراني تبديل شده و عکس هاي سلفي تنها، جاي دورهمي ها را گرفته است. کيوسک هاي زردرنگ کنار خيابان، يک زماني تنها راه ارتباطي ما بودند، همان هايي که مقابلش صف مي کشيديم و گاهي دنبال پول خرد مي گشتيم تا به کسي زنگ بزنيم و احوالي از او بپرسيم اما شايد فکرش را هم نمي کرديم که زماني فرا برسد که ديگر نيازي به پرسيدن اين سوال هم نباشد و شبکه هاي اجتماعي در فضاي مجازي، هر لحظه بروز بودن ما را به همه نشان دهند. گاهي که مکالمه تلفني مان به درازا مي کشيد، فرد منتظر بيرون اتاقک، با سکه دم دستش به شيشه مي کوبيد که لطفا زودتر تمام کن، اما در فضاي مجاي، ديگر کسي نيست که طولاني شدن گفتگوهايمان را گوشزد کند، ديگر مزاحمتي براي ما نيست، مي توانيم ساعت ها در اين فضاي مجازي سرگردان باشيم.
فضاي مجازي امروزه آن کيوسک ها را کنار زده و صف هاي انتظار براي شنيدن صداي دوست و عزيزمان را از بين برده است، شبکه هاي اجتماعي، عضو مشترک تمام خانواده هاي ايراني شده و گاهي از همسر، فرزند، پدر و مادر هم به آدم نزديک تر است!
*خانواده ها بسترهاي تهديد فضاي مجازي را از بين ببرند
کارشناس ارشد روانشناسي فضاي مجازي را يک تهديد براي نسل جوان دانست و اظهار داشت: فضاي مجازي بدون مديريت آن، يک تهديد براي نوجوانان محسوب مي شود و در اين بين خانواده ها بايد بسترهاي تهديد را از بين ببرند، البته که نمي توان به کلي آن را منکر شد و بايد با آشنا کردن نسل جوان با نحوه درست استفاده از شبکه هاي اجتماعي، آن ها را از خطرات مصون نگه داشت. اکبر احمدي تاکيد کرد: استفاده بي هدف و نادرست از شبکه هاي اجتماعي جديد موجب افت شاخص اخلاق و به مرور باعث بروز بي اخلاق در جامعه مي شود و زماني که اخلاق از بين برود جرم و جنايت نيز در جامعه گسترش خواهد يافت. وي دسترسي امروزه کودکان و نوجوانان به وسايل ارتباطي را بي حد و مرز دانست و افزود: ممکن است کودکان و نوجوانان با ورود به شبکه هاي اجتماعي، خيلي از مسائل را متوجه شوند که متناسب با سن و سال آن ها نيست، والدين بايد به اين نکته توجه داشته باشند که فرزندان آن ها دراين سنين شرايط روحي متناسب را براي حل و هضم آن موضوع نداشته باشند. اين کارشناس ارشد روانشناسي ورود شبکه هاي اجتماعي و گسترش عضوگيري آن در کشور را يکي از دغدغه هاي خانواده ها عنوان کرد و گفت: امروز شاهد اشتراگ گذاري محتواهاي غيراخلاقي و مسموم زيادي در فضاي مجازي هستيم که با وجود فيلترينگ هاي عنوان شده از سوي دولت هنوز هم در حال فعاليت هستند. احمدي با اشاره به اينکه نوجوانان و جوانان سرمايه هاي کشور هستند، تصريح کرد: نبايد اجازه داد اين سرمايه ها با عدم آگاهي خود و بي تدبيري برخي مسئولين در دام جنگ نرم دشمن اسير شوند و اينگونه جان دهند.
*با هم بودن در کنار خانواده را »لايک« بزنيم
دوست داشتني ترين انسان هاي زندگي در چهارديواري خانه و در کنار ما هستند، اما هر روز به يک بهانه، از آن ها غافل مي شويم و ديواري از جنس تلگرام، انستاگرام، فيسبوک و ديگر شبکه هاي اجتماعي بين تک تک اعضاي خانواده فاصله انداخته است. تکنولوژي به شرطي مفيد و سازنده خواهد بود که با هم بودن و ارتباط ما با يکديگر را تسهيل کند، اگر بخواهد به آن آسيبي برساند همان بهتر که دوباره به جنگل پناه ببريم، به دل غار بزنيم و براي رفع گرسنگي شکار کنيم. اگر کمي سرمان را از گوشي همراه بلند کنيم و نگاهمان را به اعضاي خانواده بدوزيم، خواهيم دانست که خانواده هم چيز خوبي است و مي توان حرف ها و نگاه هاي آن ها را هم لايک کرد.
*خانواده ها در فضاي مجازي »بلاک« شده اند
طبق آخرين آمارها ?? درصد جرايم صورت گرفته در کشور در حوزه فضاي مجازي بوده و هر روز هم در حال افزايش است، بيش از نيمي از اين جرم ها شامل برداشت غيرمجاز بوده و هتک حيثيت و مزاحمت اينترنتي بيشترين آمار را به خود اختصاص داده اند.رئيس پليس فتا استان آذربايجان شرقي طلاق عاطفي را از ضررهاي فضاي سايبري عنوان کرد و گفت: فضاي مجازي باعث شده افراد به ظاهر زندگي مشترک را حفظ و زير يک سقف زندگي کنند اما ساعت ها با يکديگر ارتباط کلامي نداشته و با گوشي و تبلت هاي خود مشغول بازي و ارتباط با دوستان مجازي خود هستند. محسن محمودي افزود: در جامعه امروزي، شبکه هاي اجتماعي امکان گسترش علوم ارتباطات را فراهم مي کنند، اما اين کار ممکن است تهديدات و خطراتي را براي فرهنگ خانواده هاي ايراني به همراه داشته باشد. اين مقام انتظامي با اشاره به تاثير فضاي مجازي در سبک زندگي ايراني اسلامي تصريح کرد: والدين به خاطر عدم آشنايي و سواد کافي، توانايي نظارت بر عملکرد فرزندان خود در اين فضا را ندارند و از سويي حضور در فضاي مجازي و اينترنت نيز نياز امروزه بشر بوده و ورود فرزندان به اين فضا اجتناب ناپذير است، لذا بهترين روش آموزش نحوه استفاده صحيح از اين فضاست. وي در رابطه با طلاق عاطفي بين زوجين تصريح کرد: چند سالي است که طلاق عاطفي بسترسازي از طلاق هاي امروزي شده و آثار مخرب فردي و اجتماعي بسيار زيادي بر افراد خانواده به ويژه بر فرزندان گذاشته، پيشرفت تکنولوژي نه تنها گره از مشکلات زندگي باز نکرده بلکه آتش اختلاف و برخي مشکلات زندگي مانند جدايي، از بين رفتن حرمت ها و گسسته شدن روابط بين اعضاي خانواده را بيشتر کرده است. رئيس پليس فتا آذربايجان شرقي خاطرنشان کرد: تکنولوژي رفته رفته جايگزين ارتباط با دوستان و اعضاي خانواده مي شود و افراد به جاي هم صحبتي و مشاوره از يکديگر وقت خود را با دوستان مجازي و در فضاهاي مجازي مي گذرانند. وي در پايان گفت: شهروندان در صورت مواجهه با مشکلات سايبري به پليس فتا مراجعه و مشکل خود را با کارشناسان اين پليس در ميان بگذارند و يا با شماره هاي 110 و 197 موضوع را به پليس گزارش دهند.
*بي سوادي رسانه اي
اما فضاي مجازي مثل ساير تکنولوژي ها پيش از آنکه سواد استفاده آن به شهروندان آموزش داده شود، به سرعت در ميان افراد و خانواده ها رسوخ پيدا کرد، از طرفي اختلاف چشمگيري بين سواد فضاي مجازي والدين و فرزندان وجود دارد که اين موضوع باعث شده تا والدين دربسياري از موارد نتوانند وظيفه نظارتي خود را انجام دهند و تبعات منفي استفاده از فضاي مجازي براي نسل جوان و نوجوان افزايش يابد. استفاده بي حد و حصر از شبکه هاي اجتماعي، بسياري از نسل جوان را در خود فرو برده است، به گونه اي که تنهايي و تنهاتر شدن، بيگانگي با خانواده و رفتن در غاري تاريک و تو در تو، فرزندان ما را تهديد مي کند.
*چاقوي تيز را درست استفاده کنيم
به گزارش عصرآذربايجان به نقل از مهر، بشر همواره در طول تاريخ به دنبال برقراري ارتباط آسان با پيرامون خود بوده و براي اين کار، زماني از دود و آتش بهره برده و زماني به نامه و پست و تلگراف پناه آورده است؛ تکنولوژي هاي ارتباطي هم با همين هدف پا به عرصه گذاشتند؛ اين که در کسري از ثانيه و با کمترين هزينه بتوانيم با يکي از اعضاي خانواده و يا دوستان ارتباط بگيريم چيز بدي نيست. اطلاع رساني سريع، به اشتراک گذاري مطالب ارزشمند، ارتباط راحت و همزمان بين چند نفر در يک گروه و هزار فايده ديگر موجب مي شود تا نتوانيم به کل اين ابزارها را مضر بدانيم و از آن ها دست بکشيم، تنها نکته قابل توجه در اين بين، استفاده درست از اين چاقوي تيز است! بايد مراقب بود تا در تله تلگرام نيفتيم...
منبع :