راهکارهاي تربيت کودک خوش بين
1398/03/13
گروه گزارش: کودکان بسياري از چيزها را به طور تقليدي از ديگران ياد ميگيرند. خوشبيني ريشههايش را از خانواده ميگيرد و برعکس. اگر دلتان ميخواهد که فرزندتان خوشبين بار بيايد، از خودتان شروع کنيد.همه ما دوست داريم که کودکانمان را خوشبين و مثبتانديش بار بياوريم، چرا که ميدانيم منفينگري بيشتر از هر کس و هر چيز به خود آنها آسيب ميرساند، اما سوالي که در اينجا مطرح ميشود اين است که چرا بايد به اين مساله توجه داشته باشيم و مثبتانديشي کودکان چه اهميتي دارد؟
مثبتانديشي اثرات درازمدتي روي زندگي کودکان دارد و باعث ميشود که احساس خوشبختي و رضايتمندي بيشتري از زندگي داشته باشند. مثبتانديشي منجر به لذت بردن بيشتر از زندگي ميشود.همه ما در هر مليت و فرهنگي از مزاياي مثبتانديشي باخبريم. مثبتانديشها، عمر طولانيتري دارند، از سلامتي بيشتري برخوردارند، رفاه مالي بيشتري دارند و از همه مهمتر از تمام روابط خود با ديگران راضي و خرسند هستند.خوشبين بودن ما را قادر ميسازد تا بهتر با سختيها روبرو شويم و برعکس بدبيني در چنين مواقعي منجر به افسردگي ميشود.نارضايتي ما از شرايط اقتصادي، سياسي، حکومتي، آموزشي و ... به کودکانمان منتقل ميشود و در واقع باعث ميشود که آنها از همان خردسالي با تمام اين موارد رشد کنند.راهها و روشهاي زيادي براي ايجاد انگيزه و مثبتانديشي کودکان وجود دارد که انتخاب هر يک از آنها بستگي به خودمان و ديدگاهمان دارد.
الگوي خوشبيني و مثبتانديشي باشيم
همانطور که همه ما آگاهيم، کودکان بسياري از چيزها را به طور تقليدي از ديگران ياد ميگيرند. خوشبيني ريشههايش را از خانواده ميگيرد و برعکس.اگر دلتان ميخواهد که فرزندتان خوشبين بار بيايد، از خودتان شروع کنيد و کمي در افکار خود تجديد نظر نماييد. دست از شکايت کردن و نق زدنهاي هميشگي برداريد.سعي کنيد روي مثبتها تمرکز کنيد تا اميدواري را هر روز در خانواده خود پخش کنيد.با فرزند خود صحبت کنيد و بگذاريد بفهمد که چگونه با افکار مثبت توانستهايد بسياري از مشکلات را برطرف کنيد.
کلمهها و گفتار کودک خود را تفسير کنيد
از کنار واژههايي که استفاده ميکند، به راحتي عبور نکنيد.اگر کلمه منفي به کار ميبرد به او کمک کنيد تا کلمه مثبتي را جايگزين آن کند، مثلا من از دختري که ديروز در پارک ديدم متنفرم.او ميتواند بگويد که ديروز نتوانستم دختري که دوست دارم را براي بازي کردن پيدا کنم، ولي حتما دفعه ديگر ميشود.بار منفي کلمات را کاهش دهيد و به گفتار خودتان هم توجه کنيد. کلمات مثبت را به جاي کلمات منفي به کار بگيريد.
او را تشويق کنيد
به کودک خود کمک کنيد تا افکاري که به او در زندگي کمک ميکند و دغدغههاي ذهنياش را کاهش ميدهد، ياد بگيرد و در عوض افکار منفي را کمتر کند.کمک شما بدون شک بسيار موثر خواهد بود و او بيشتر از هر چيز و هر کس به کمک شما نياز دارد.
برخي داستانها و قصهها را برايش بازگو کنيد
قصهها و داستانهاي افرادي که با مثبتانديشي و خوشبيني سرانجام مشکلات را کنار گذاشته و قدم در راه موفقيت گذاشتهاند را برايش بازگو کنيد.حتي ميتوانيد داستان زندگي خودتان را نيز برايش تعريف کنيد. رسيدن به موفقيت نياز به تلاش کردنهاي زياد دارد.توجه او را به افراد موفق با قدرتها و تواناييهاي مثبتانديشي جلب کنيد.
به کودک خود ايمان داشته باشيد
اين بخش بسيار مهم است. يکي از بهترين هديههايي که ما ميتوانيم به فرزندان خود بدهيم، اين است که به آنها روحيه خوب مثبتانديشي بدهيم.اگر لازم است زياد بيان کنيد و کلمات مثبت را تکرار نماييد تا جايي که به خودباوري برسند.اصلا و اصلا به جملات منفي که احتمال داشت والدين شما در کودکي به شما گفته باشند، فکر نکنيد.شما بايد از او حمايت کنيد و به آنها نشان دهيد که باورشان داريد. پيام خود را بلند و رسا به او برسانيد.
حقشناسي را با فرزند خود تمرين کنيد
بخشي از درس مثبتانديشي و خوشبيني، مربوط به حقشناسي ميشود.ذهن ما به طور رواني ميرود به سمت پيدا کردن خطر در محيط. اين واکنشها نسبت به محيط، ما را از هدفي که ميخواهيم دور ميسازد.حقشناسي، تشکر کردن، نمکشناسي (به اصطلاح عاميانهتر) همگي تمرين مثبتانديشي هستند.شبها قبل از خواب با او تمرين کنيد که از خدا به خاطر همه چيز تشکر کند.تمام اين موارد، پر از امواج خوب هستند و اين روحيه را در او تقويت ميکنند.
روي کنترل خشم کودک خود متمرکز شويد
خشم نيز به خودي خود يک نوع حس است که ناشي از درماندگي ميباشد، درماندگي از کنترل چيزي و يا تغيير وضعيتي که مطلوب نيست.گاهي اوقات يک نفر ديگر در يک جاي ديگر دليل خشم ميشود. کودکان به هنگام خشم، احساس ميکنند که قرباني شدهاند، اما اين حس از حسهاي ثانويه است.کودک با اين حس خود را غمگين و پريشان احساس ميکند و شروع به سرزنش کردن خودش ميکند.اگر به او کمک کنيد که خشمش را کنترل کند، تمام اين احساسات منفي که در نهايت منجر به بدبيني و منفينگري ميشود، در او کاهش مييابد و يا کنترل ميشود.کودکان چگونه ميتوانند به خود کمک کنند تا مثبتانديش باشند؟
برخي از کودکان به طور ذاتي خوشبينتر هستند، ولي معمولا بايد اين مهارت را کمي در آنها تقويت کرد.در اين امر نه تنها کمک و ياري خانواده بسيار موثر است، بلکه در مرحله اول کودک بايد به خودش کمک کند.گفتگو کردن و صحبت با خود، شيوه مناسبي براي اين منظور است.کودک تمام وقايعي که در طول روز تجربه کرده است را به خودش توضيح ميدهد و از اين طريق ياد ميگيرد که راحتتر با بقيه حرف بزند.وقتي که بتواند با خودش راحتتر حرف بزند، به آن چيزي که ميگويد راحتتر ميرسد.اين تجربه براي رسيدن به باورهاي درست، بسيار قدرتمند است.ارتباط و وابستگي بين آنچه که ميانديشيد و آنچه احساس ميکنيد منجر به عملکرد شما ميشود و مسلما هر چه بهتر بينديشيد و مثبتتر احساس کنيد، عملکرد مثبتتري خواهيد داشت.چرا مثبتانديشي و خوشبيني براي کودکان مفيد است؟
* کودک احساس متعلق بودن و نزديکي به ديگران ميکند: کودکان نيز مانند بزرگترها انگيزههايشان را از محيط ميگيرند و مثل بزرگترها احساس خوشبختي يا بدبختي ميکنند.عشق بيقيد و شرط شما به او ميآموزد که او نيز بايد دوست بدارد، انگيزه پيدا ميکند، حس همکارياش رشد ميکند، خودش را از ديگران جدا نميداند و قبول ميکند که جزئي از يک مجموعه کل است، جزئي که به اين مجموعه متعلق است و زندگياش در کنار ديگران معني پيدا ميکند.
* عملکرد بهتري در مدرسه پيدا ميکند: کودکان با پرورش حس خوشبيني و مثبتانديشي از نظر آموزشي وضعيت مطلوبتري در مدرسه پيدا ميکنند.در چنين شرايطي آنها راحتتر ياد ميگيرند و موفقتر خواهند بود.
* به کودکان کمک ميکند در مورد علايقشان، موفقتر باشند: مثبتانديشي و خوشبيني به آنها حس قدرت ميدهد. هر کودکي در شاخهاي از کارهاي هنري، ورزش، درسي و ...، توانايي بيشتري دارد.
براي پرورش استعدادها و تواناييهاي آنها، قطعا لازم است که مثبتانديش باشند. کودکان مثبتانديش، ثبات اخلاقي و رفتاري بيشتري دارند و مصممتر از ديگران تلاش ميکنند تا به علايق خود برسند.
* روحيه همکاري و کمک به ديگران را بيشتر ميکنند: همکاري و کمک به ديگران از درسهاي اخلاقي و مهم زندگي است.
براي پرورش اخلاقيات و آموزش درسهاي نخست انسانيت، ابتدا بايد بتوان افکار منفي در مورد ديگران را دور ريخت، خطاها را بخشيد و از قضاوتهاي سطحي دوري کرد. اين کار به آنها کمک ميکند تا مثبتتر فکر کنند.به گزارش عصرآذربايجان به نقل از سلامت نيوز، به خاطر داشته باشيد که خوشبيني و مثبتانديشي، بهترين حس در زندگي است؛ اميد داشتن، باورهاي محکم و اعتماد به نفس و شهامت براي رويارويي با موانع و سختيها. مثبتانديشي يعني خوب فکر کردن، يعني روشنتر ديدن، يعني توانايي بالاتر در مديريت بحرانها و سختيها. کودکي که فکر ميکند، ميتواند بيشتر تلاش ميکند که بتواند.چنين کودکي در آينده ميتواند عليرغم شکستها بالاخره راه موفقيت را پيدا کند.
منبع :