عصر آذربایجان

گزارش خبر

نمايندگان آزادي بيان را تعطيل مي کنند

نمايندگان آزادي بيان را تعطيل مي کنند

1401/11/16

گروه سياسي: چندي قبل طرحي موسوم به مجازات افراد مشهور بر سر زبان‌ها افتاد و جنجال زيادي به پا کرد. گفته مي‌شود مجلس شوراي اسلامي طرح جديدي را براي مجازات اظهارنظر افراد مشهور پيش از اظهارنظر مقامات رسمي، در دستور کار دارد.

گروه  سياسي: چندي قبل طرحي موسوم به مجازات افراد مشهور بر سر زبان‌ها افتاد و جنجال زيادي به پا کرد. گفته مي‌شود مجلس شوراي اسلامي طرح جديدي را براي مجازات اظهارنظر افراد مشهور پيش از اظهارنظر مقامات رسمي، در دستور کار دارد.
اين طرح موجي از واکنش‌ها را به دنبال داشت و پس از شدت گرفتن انتقادات، احمد نادري عضو هيئت‌رئيسه مجلس در اظهارنظري که خبرگزاري »خانه ملت«آن را پوشش داد، خاطر نشان کرد که اين طرح صرفاً نظر يکي از نمايندگان است و نظر مجلس نيست و ثبت طرح به معناي تصويب و تبديل به قانون نيست.
اظهاراتي که سيدنظام‌الدين موسوي، سخنگوي هيئت‌رئيسه مجلس نيز بر آن مهر تاييد زد و اعلام کرد که اگر در اين زمينه کمبود قانوني وجود دارد، دستگاه قضا بايد نظر بدهد نه خانه ملت، اما مهر اين اظهارات خشک نشده بود که حاجي دليگاني عضو هيئت رئيسه مجلس روز گذشته در گفت و گو با فارس اعلام کرد که طرح مجازات و تعزيرات بازدارنده به منظور جلوگيري از اظهارنظرهاي غيرکارشناسي توسط افراد، در مجلس کليد خورد که اين طرح به دنبال جلوگيري از اظهارنظرهاي غيرکارشناسي در موضوعات مختلف است! وي همچنين با بيان اين که »هيچ کس را به دليل داشتن عقيده نمي‌توان مجازات کرد اما ابراز عقيده به صورت مطلقاً آزاد مجاز نيست« اظهار کرد که بر اساس اين طرح »مي‌توان سلبريتي‌ها و همه کساني را که به نوعي ترويج آشوب کرده و نظم و امنيت عمومي را به مخاطره انداخته‌اند، مجازات کرد« و »وقتي کسي 400 يا 500 هزار نفر دنبال کننده دارد، مجاز نيست هر ابراز عقيده‌اي داشته باشد چرا که ابراز عقيده او در جامعه بازخورد دارد«.
اما نکته جالب اظهارات حاجي دليگاني آن جا بود که او برخلاف ادعاي احمد نادري اظهار کرد که نه يک نماينده بلکه 15 نماينده که عبارتند از «حسينعلي حاجي دليگاني، حسين جلالي، سيدمحمود نبويان، فاطمه رحماني، پروين صالحي مبارکه، محمدرضا احمدي، احمد حسين فلاحي، قاسم ساعدي، حجت ا... فيروزي، سيدالبرز حسيني، عبدالکريم جميري، مجيد ناصري نژاد، نصرا... پژمانفر، احمد محرم زاده يخفروزان، علي خضريان، حسين حق‌وردي، سيدعلي يزدي‌خواه، بهروز محبي نجم آبادي، عليرضا زنديان، مهدي روشنفکر، سيدعلي موسوي، کيوان مراديان کوچکسرائي، حبيب آقاجري و سيدمحمد مولوي« پاي آن را امضا کرده_اند.
طرحي معارض با قانون اساسي
درحالي برخي اهالي بهارستان استارت اين طرح را (جدي تر از آن چه هيئت رئيسه گمان مي‌برد) زده اند که انتقادات زيادي از آن شده است. يکي از ايرادات اصلي که به اين طرح وارد مي‌شود اين است که با يک عبارت کلي هر شخصي را که داراي موقعيت شغلي، اجتماعي، سياسي، خانوادگي، علمي، فرهنگي و نظامي در جامعه است، شامل مي‌شود و شاخصي دقيق ارائه نداده که دقيقا کدام افراد با چه ويژگي‌هايي واجد چنين موقعيتي در حوزه‌هاي تعريف شده محسوب مي‌شوند. علاوه بر اين براي تعيين محتواي مجرمانه نيز به نحوي غيرمعقول آمده است، هرگونه سخنراني، مصاحبه، مقاله، پيام و يادداشت اين افراد درباره اموري که نياز به اظهارنظر مراجع رسمي دارد و هنوز اعلام نظر رسمي نشده اگر منجر به اخلال شديد در نظم عمومي کشور شود، شايسته برخورد است. حال آن که دقيقا تعيين نشده چه مواردي نياز به اظهارنظر رسمي دارد و اگر مقامات رسمي اعلام نظري نکردند، تکليف چيست؟ درهمين باره کامبيز نوروزي، حقوق‌دان، اين طرح را منافي قانون اساسي دانست و نوشت:»اين طرح مصداق کاملا بارز و آشکار قسمت اخير اصل نهم قانون اساسي است که مي‌گويد: »هيچ مقامي حق ندارد به نام حفظ استقلال و تماميت ارضي کشور آزادي‌هاي مشروع را، هر چند با وضع قوانين و مقررات، سلب کند«، به اين معنا که مجلس هم نمي‌تواند قانوني وضع و آزادي‌هاي مشروع مردم را سلب کند. چنين قانوني اگر وضع شود هم مشروعيت و اعتبار نخواهد داشت.« اصل‏ بيست و سوم قانون اساسي هم تصريح مي کند: »تفتيش‏ عقايد ممنوع‏ است‏ و هيچ کس‏ را نمي توان‏ به‏ صرف‏ داشتن‏ عقيده‏ اي‏ مورد تعرض‏ و مؤاخذه‏ قرار داد.« نگاهي به مذاکرات تدوين قانون اساسي نيز نشان دهنده دغدغه جدي تدوين کنندگان اين ميثاق ملي درباره آزادي بيان است.علاوه بر قانون اساسي، در قوانين موضوعه و آيين نامه ها نيز بحث آزادي بيان مورد توجه بوده است. همچنان که در ماده 26 منشور حقوق شهروندي سال 95 نيز تصريح شده است: هر شهروندي از حق آزادي بيان برخوردار است. اين حق بايد در چارچوب حدود مقرر در قانون اعمال شود.
 شهروندان حق دارند نظرات و اطلاعات راجع به موضوعات مختلف را با استفاده از وسايل ارتباطي، آزادانه جست‌وجو، دريافت و منتشر کنند. دولت بايد آزادي بيان را به‌طور خاص در عرصه‌هاي ارتباطات گروهي و اجتماعي و فضاي مجازي ازجمله روزنامه، مجله، کتاب، سينما، راديو، تلويزيون و شبکه‌هاي اجتماعي و مانند اين‌ها طبق قوانين تضمين کند. به گزارش عصر آذربايجان به نقل از خبرآنلاين،روزنامه اعتماد نيز در گزارشي ضمن تاکيد بر ابهام‌هاي گسترده اين طرح، در گزارش خود با تاکيد بر اين که نمايندگان مجلس ادعا مي‌کنند مبناي جرم‌انگاري در اين طرح »خبر و اظهارنظر دروغ است«، نوشت که در بطن اين طرح »بالا بردن هزينه اظهارنظر و اطلاع‌رساني برخلاف قرائت رسمي« را مي‌توان مشاهده کرد؛ به عبارت ديگر، در صورت تصويب نهايي اين طرح، هر کسي که قرائت حکومتي از حوادث و رويدادها و وقايع را »نپذيرد يا حتي با ديده شک به آن بنگرد و اين برداشت و تشخيص‌اش را عمومي کند، بايد احتمال اين را بدهد که صابون هزينه گزاف اين طرح‌ به بدنش بخورد«.
محسن برهاني، حقوق‌دان نيز در واکنش به طرح مجلس براي کنترل فعاليت و اظهارنظر افراد مشهور در توئيتي نوشت: خلاصه اين طرح يعني فکر نکنيد و نظر ندهيد تا مراجع رسمي نظر دهند؛ بعد از اين که اظهارنظر کردند، مي‌توانيد حرف بزنيد! به فرداي بعد از دوره نمايندگي هم فکر کنيد؛ روزي که اين...، دامنتان را مي‌گيرد. آزادي بيان، شهادتت مبارک.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها