عصر آذربایجان

گزارش خبر

مقبره سيد صدرالدين نماد رشادت و ميهن دوستي ايرانيان

مقبره سيد صدرالدين نماد رشادت و ميهن دوستي ايرانيان

1395/07/25

مقبره سيد صدرالدين در شهرستان چالدران يکي از مهمترين بناهاي تاريخي، مذهبي در شمال استان آذربايجان غربي بوده که يادگاري از رشادت و شهامت ايرانيان است.

گروه سيري در استان ها: مقبره سيد صدرالدين در شهرستان چالدران يکي از مهمترين بناهاي تاريخي، مذهبي در شمال استان آذربايجان غربي بوده که يادگاري از رشادت و شهامت ايرانيان است.
مقبره سيد صدرالدين علاوه بر ارزشهاي تاريخي به علت تاثيرپذيري از معماري اصيل و غني اسلامي و کاربرد مصالحي چون آجر قرمز و سنگهاي سفيد در بين آثار تاريخي آذربايجان غربي از اهميت ويژه اي برخوردار است. اين اثر تاريخي مربوط به دوره صفويه در چهار کيلومتري شهرستان چالدران بين روستاهاي گل اشاقي و سعدل واقع شده است.  اين اثر زيبا از جمله مقبره هاي منحصر به فرد اسلامي است که به صورت بناي شش ضلعي احداث شده و در دشت وسيعي قرار گرفته است که اين دشت يادآور واقعه تاريخي جنگ چالدران و نبرد سهمگين ايران و عثماني در دوم رجب سال920 هجري قمري است. مقبره متعلق به سيد صدرالدين صفوي، وزير اعظم شاه اسماعيل صفوي است که در جنگ چالدران با رشادتهاي فراوان با همراهي 27 هزار نفر از سربازان رشيد اسلام در اين محل به شهادت رسيد. ميرسيد شريف الدين علي صدر قاضي عسگر شيرازي ملقب به سيدصدرالدين از امرا‍ء شاه اسماعيل صفوي است که در آن جنگ به شهادت رسيد و مقبره وي از آن زمان مورد تکريم و احترام اهالي چالدران و مناطق اطراف است. مقبره منفرد سيدصدرالدين متعلق به دوره اسلامي "عصرصفويه" است و درکوهپايه شمالغرب چالدران و درکناره جنوبي جاده شوسه روستاي گل اشاقي به سعدل قراردارد.  سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي آذربايجان غربي در سال 1370 مطالعات باستان شناسي را به سرپرستي بهمن کارگر عضو هيئت علمي سازمان در محل مقبره آغاز کرد. نتايج حاصله نشان داده است، پي مقبره بر روي کرسي چيني سنگي ساخته شده بود که از داخل مدور و از بيرون شش ضلعي بود و بالا بودن آب‌هاي تحت الارض پي بنا و قبور شهداء را غرقاب کرده بود که علت آن به احتمال قوي انسداد تخليه آبهاي زيرزميني در انتهاي مخروط افکنه در اثر انباشته شدن رسوبات و به احتمال کمتر مربوط به تغيير مسير حرکت چشمه بالادست بنا يا هر دو اينهاست.استفاده از پلان شش ضلعي در مقبره سيد صدرالدين وزير اعظم شاه اسماعيل صفوي حاکي از اعتقاد بي چون و چراي شيخ به سلسه صفوي و نهايتا به علي و اولاد علي و نيزاعتقاد راسخ به باني تشيع امام جعفرصادق(ع) مي‌تواند محسوب شود.مقبره سيد صدرالدين در نحوه کرسي چيني سنگي، سنگ‌هاي نما و استفاده ازملاط ماسه و آهک با بناي شيخ حيدر قابل مقايسه است.بناي اين مقبره ابتدا به صورت ساختماني مدور از سنگ و گل با سقف تيرپوش و بنايي ساده بود که پس از انجام مطالعات باستان شناسي و بررسي متون تاريخي  سازمان يادشده در سال 1378 بدليل تکريم محل توسط اهالي چالدران و به پاس احترام به شهداي حماسه تاريخي چالدران با حفظ پلان مقبره مکشوفه يک يادمان آجري گنبددار از روي پي اصلي احداث کرد که نقشه آن ملهم از بناي اوليه بنا است.اين يادمان داراي کرسي چيني از جنس سنگ‌هاي تراش خورده است که ارتفاعي حدود دومتر را شامل مي شود، در جهت زيبا کردن آن ازاره تزئيني در قسمت فوقاني کرسي چيني ايجاد کرده اند.

منبع :

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

مقبره سيد صدرالدين نماد رشادت و ميهن دوستي ايرانيان

مقبره سيد صدرالدين نماد رشادت و ميهن دوستي ايرانيان
خروج

مقبره سيد صدرالدين در شهرستان چالدران يکي از مهمترين بناهاي تاريخي، مذهبي در شمال استان آذربايجان غربي بوده که يادگاري از رشادت و شهامت ايرانيان است.

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها