عصر آذربایجان

گزارش خبر

کويري که روزگاري نامش درياچه بود

کويري که روزگاري نامش درياچه بود

1401/06/13

گروه جامعه: در دو دهه گذشته درياچه اروميه دومين درياچه شور دنيا و بزرگترين درياچه شور داخلي کشور به شمار مي رفت که هم اکنون جز کويري شوره زار چيزي از آن باقي نمانده است.

گروه جامعه: در دو دهه گذشته درياچه اروميه دومين درياچه شور دنيا و بزرگترين درياچه شور داخلي کشور به شمار مي رفت که هم اکنون جز کويري شوره زار چيزي از آن باقي نمانده است.
 درياچه اروميه به عنوان بزرگترين درياچه شور داخلي کشور در ميان دو استان آذربايجان غربي و شرقي قرار گرفته است.اين درياچه در سال 1377 با مساحتي نزديک به 6 هزار  کيلومتر مربع دومين درياچه شور دنيا محسوب مي شد که  در حال حاضر از بزرگ‌ترين درياچه داخلي ايران و دومين درياچه شور  دنيا چيزي جز کوير باقي نمانده است.به گفته امير عباس جعفري،مديرکل اداره مديريت بحران آذربايجان غربي 95درصد اين درياچه خشک شده و تنها 5درصد از دومين درياچه شور جهان باقي‌مانده است.
در سال 1356سازمان جهاني يونسکو اين درياچه و زيست‌بوم آن را جزو آثار طبيعي و حفاظت شده‌ي جهان به ثبت رسانده است . همچنين اين درياچه از سال 1346 به عنوان پارک ملي و به همراه جزاير کبودان و قويون داغي جزو مناطق حفاظت شده اعلام شده است.بيشتر از 300 گونه‌  گياهي در اکوسيستم اين درياچه وجود داشت صخره‌هاي سنگي و نمکي متعدد که موجب ساخته شدن  جزيره‌هايي در اين درياچه شده بود و شرايط زندگي پرندگان بسياري را فراهم آورده بود و در گذشته نه چندان دور برخي گونه‌ پرنده‌هاي مهاجر به صورت فصلي در اين درياچه سکونت داشتند.پرندگاني مانند فلامينگو، پليکان، کفچه‌نوک، اکراس، لک‌لک، اردک پيسه، نوک‌خنجري، چوب‌پا و مرغ نوروزي هرساله ميهمان بيش از صد جزيره‌ي کوچک در درياچه اروميه بودند که با خشک شدن اين درياچه ديگر خبري از اين ميهمانان نيست و اگر به ناچار گذر پرنده اي به اين درياچه بيفتد با غوطه ور شدن در نمک زمين گير شده و دچار مرگ درد ناک مي شود. بسياري از گونه‌هاي جانوري و گياهي در زيست‌بوم درياچه اروميه يا نابود شده و يا در معرض انقراض هستند.آرتميا که از جانداران اصلي درياچه بود تقريبا از ميان رفته و زيستگاهش در اين درياچه نابود شده است.درياچه اروميه با تمام ويژگي‌هاي منحصربه فردش به دليل زياده‌خواهي برخي انسان‌ها و بي‌توجهي مسئولين امر رو به سوي نابودي گذاشته و با سرعت بسيار زيادي ازين درياچه‌ي تاريخي درحال خشک شدن و تبديل شدن به زمين‌هاي نمکي خشک است.از دلايل اصلي مرگ درياچه مي‌توان به سدسازي بي رويه، احداث چاه‌هاي آب بيش از حد مجاز در اطراف آن براي استفاده‌هاي شخصي و کشاورزي و البته تغييرات آب وهوايي و اقليمي که باعث کم شدن بارش باران در اين سال‌ها شده مي‌توان اشاره کرد.تحقيقات نشان مي‌دهد تغييرات آب‌وهوايي تنها پنج درصد در کاهش آب درياچه تاثير گذاشته و ساخت‌وساز بي‌رويه اطراف درياچه و همچنين احداث بزرگراه روي درياچه در سال‌هاي اخير سهم بسيار بزرگي در به نابودي کشاندن درياچه داشته‌اند.اينکه درياچه اروميه به سختي نفس مي‌کشد به خودي خود براي ساکنان اين منطقه غم انگيز است، اسکله هاي متروکه ، لاشه هاي زنگ زده کشتي‌هايي که در گل و لاي نيمه دفن شده اند و مناظر سفيد و بي‌حاصل نمک که خشک شده اند شايد احساسات ما را برانگيزند اما اين تنها مورد مشکل‌ساز نيست.
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از ايلنا،با خشک شدن درياچه اروميه بادهاي منطقه‌اي موجب هجوم آوردن  گرد وغبار نمک به مزرعه‌ها مي‌ شود همين موضوع به مرور باعث مي‌شود خاک مزارع و مراتع اطراف غيرحاصلخيز شده  و خشکي بيشتري به بار آورده و به ناچار شهرهاي اطراف درياچه اروميه خالي از سکنه شده و بيش از يک ميليون نفر دچار مشکلات تنفسي شده و به مهاجرت روي خواهند آورد.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها