عصر آذربایجان

گزارش خبر

بناي تاريخي دوره قاجاريه در مراغه

بناي تاريخي دوره قاجاريه در مراغه

1395/09/28

کم توجهي به بناهاي تاريخي حکايت اين روزهاي کهن شهر 'مراغه' پايتخت تاريخي ايران بوده و اين بار نوبت بناي تاريخي سراي شداديه است.

گروه تاريخي: کم توجهي به بناهاي تاريخي حکايت اين روزهاي کهن شهر 'مراغه' پايتخت تاريخي ايران بوده و اين بار نوبت بناي تاريخي سراي شداديه است.
اين بناي تاريخي با نماي سنگي يکي از زيباترين آثار تاريخي مراغه است و قدمت آن به اواخر دوره قاجار برمي گردد و امروز در سايه بي توجهي ها، دچار تخريب در بخش هاي مختلف از جمله نما شده و هرلحظه احتمال ريزش آوار و سنگ هاي آن بر سرشهروندان و عابران پياده وجود دارد. يکي از مغازه داران محدوده اين بناي تاريخي اظهار کرد: اين بنا در دوره دوم پهلوي به عنوان بانک مورد استفاده قرار گرفته اما متاسفانه در گذر زمان دچار آسيب هاي جدي شده و بخش عمده اي از اتاق هاي پشتي آن فرو ريخته است.
جواد عادلي که قريب به 50 سال است در اين محل به کسب و کار مشغول است افزود: 40 سال است اين بنا بدون استفاده مانده و کسي نسبت به ترميم آن اقدام نمي کند. يکي از مغازه داران نيز گفت: اين محل پرتردد ترين پياده رو مراغه بوده و شهروندان از احتمال وقوع حادثه ريزش سنگ ها بي اطلاعند. حسين هلالي افزود: اهالي و فروشندگان بارها طي نامه هاي متعدد و حضوري به مراجع ذيربط نامه نوشته و خواستار رسيدگي به اين وضعيت شدند ولي متاسفانه اقدام جدي صورت نگرفته است.
رئيس شوراي اسلامي شهر مراغه در اين باره گفت: در دور اول شوراي اسلامي شهر توافقنامه اي بين شهرداري و شرکت عمران و بهسازي شمالغرب و ميراث فرهنگي در خصوص مرمت و نگهداري سراي شداديه منعقد شده بود که در آن درصدي در قبال درآمد حاصله به شهرداري تعلق مي گرفت که از آن زمان الحاقيه هايي نيز به اين توافقنامه اضافه شده ولي در نهايت بدون نتيجه مانده است. سيد جواد عطارموسوي افزود: در زمان شهردار سابق نيز مصالحه نامه در خصوص واگذاري سهم بنياد مستضعفان و جانبازان از سراي شداديه به شهرداري امضا شد و با اينکه اميد مي رفت با ديگر مالکان و وراث نيز مصالحه صورت گيرد ولي فعلا نتيجه اي حاصل نشده است.
وي افزود: شوراي شهر مراغه در صدد حل اين مشکل است و درصورت همکاري مالکان و وراث، شوراي شهر، شهرداري را ملزم به بازسازي بنا مي کند.
رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مراغه نيز گفت: ديوار جداره شداديه بنايي با نماي سنگي و ديوارهايي از خشت خام است که در فهرست آثار تاريخي ثبت شده و مرمتگران اين اداره با تميزکاري نماي بنا، بخشي از قسمت هاي تخريب شده را مرمت کرده اند. يعقوب طالبي افزود: با توجه به زياد بودن تعداد وارثان، امکان بازسازي و مرمت کلي امکان پذير نيست. وي با بيان اينکه عمليات استحکام بخشي جداره توسط ميراث فرهنگي صورت گرفته افزود: نگهداري اين جداره مستلزم تعيين تکليف مالکيت اين بنا است و در اين خصوص فردا در فرمانداري مراغه جلسه اي ترتيب يافته است.
وي اضافه کرد: حفظ و بازسازي بناهاي مشرف به خيابان و معابر عمومي از نظر قانوني بند 14 ماده 55 برعهده شهرداري است و شهرداري مالک را موظف به ترميم مي کند و در صورت عدم اقدام مالک، ترميم و مرمت توسط شهرداري انجام گرفته و هزينه آن به همراه جريمه از مالک دريافت مي شود. وي با تاکيد بر اينکه جداره شداديه نيازمند مرمت و بازنگري هاي کلي است، اضافه کرد: ايزولاسيون بخش هاي غربي و شمال غربي، ايزوله پشت بام  مرمت ورودي و تعويض و مرمت درب و پنجره ها از ديگر اقدام هاي مرمتي انجام گرفته در جداره شداديه به شمار مي رود. شهردار مراغه نيز گفت: بدليل اينکه جداره ديوار شداديه مشرف به ميدان طلوع فجر جزو آثار تاريخي و تحت نظر ميراث فرهنگي است شهرداري نمي_تواند بازسازي يا احداث کند و طبق بند 14 ماده 55 مرمت بناهاي غيرتاريخي برعهده شهرداريست.
محمدرضا احمدي اضافه کرد: شهرداري درصدد امضاي مصالحه بين بنياد مستضعفان و وزارت راه و شهرسازي که در اين عرصه سهم دارند است و درصورت حصول نتيجه با ديگر مالکان نيز مصالحه و اقدام به بازسازي و مرمت اين بناي ارزشمند مي کند . دادستان مراغه نيز گفت: دادستاني بارها به متوليان و مسئولان اين بنا هشدار داده و از خطر ريزش قريب الوقوع اين بنا آگاه کرده است. علي دلداري افزود: در صورت بروز هرگونه حادثه مراجع قضايي با متخلفان بدون اغماض و بطور جدي برخورد مي کند.
به گزارش عصرآذربايجان به نقل از ايرنا،  بنا داراي يک کريدور، اتاق هاي حجره اي و حمامي در پشت ساختمان بوده که اکنون فرو ريخته است. مراغه يکي از قديمي ‌ترين شهرهاي ايران و دومين شهر بزرگ استان آذربايجان شرقي است که با 250 هزار نفر جمعيت و 25 کيلومتر مربع مساحت، بزرگ‌ ترين و پرجمعيت ‌ترين شهر آذربايجان شرقي پس از تبريز است.

منبع :

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

بناي تاريخي دوره قاجاريه در مراغه

بناي تاريخي دوره قاجاريه در مراغه
خروج

کم توجهي به بناهاي تاريخي حکايت اين روزهاي کهن شهر 'مراغه' پايتخت تاريخي ايران بوده و اين بار نوبت بناي تاريخي سراي شداديه است.

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها