عصر آذربایجان

گزارش خبر

احياي ميدان تاريخي شنب غازان تبريز

احياي ميدان تاريخي شنب غازان تبريز

1399/03/18

گروه تاريخي: احيا ميدان تاريخي شنب غازان در اولويت برنامه‌هاي اجرايي شهرداري منطقه 6 تبريز است.

گروه تاريخي: احيا ميدان تاريخي شنب غازان در اولويت برنامه‌هاي اجرايي شهرداري منطقه 6 تبريز است.
به گزارش عصر آذربايجان، در راستاي احيا ميدان تاريخي شنب غازان، جلسه مشترکي با حضور نمايندگان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان، کميسيون فرهنگي و اجتماعي شوراي اسلامي شهر، انجمن غازانيه تبريز، معتمدين محله شنب غازان و معاونت فني و عمراني شهرداري منطقه 6 تبريز در اتاق جلسه منطقه برگزار شد.
در اين جلسه با اشاره به قدمت تاريخي محله شنب غازان تبريز؛ بر اهميت احيا ميدان تاريخي اين محله که تفسيري بر وقايعي در دوران شکل گيري بر آن گذشته، تاکيد شد.
در ادامه جلسه نمايندگان ارگان‌هاي ذيربط با هدف آسيب شناسي و احيا بافت‌هاي تاريخي شهري و در جهت ايجاد سرزندگي اجتماعي در محله شنب غازان به ارائه پيشنهادات و نظرات خود پرداختند.
در پايان جلسه مقرر شد پس از بررسي، کارشناسي و تأييد طرح اوليه توسط کارشناسان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان و معاونت فني و عمراني شهرداري تبريز، شهرداري منطقه 6 نسبت به اجراي طرح اقدام نمايد.
مبلغ 10 ميليارد ريال جهت احيا ميدان تاريخي شنب غازان در بودجه عمراني سال 99 شهرداري منطقه 6 تبريز لحاظ شده که با تأييد طرح پيشنهادي به همت عوامل معاونت فني و عمراني منطقه در محله شنب غازان اجرا خواهد شد.
”محله شنب غازان “ يكي از محلات تاريخي و قديمي تبريز است اين محله روزگاري پايتخت حكومتي مقتدرترين و مشهورترين پادشاه ايلخاني بود.
شنب غازان يكي از محلات 27 گانه تبريز در شمال غرب شهر، از محلات تاريخي و قديمي كه در محدوده خيابان راه‌آهن، جاده سنتو و كوي دامپزشكي واقع شده است.
نام و لغت شام غازان از دو جزء شام و غازان تشكيل شده، به معناي گنبد بزرگ و مزرعه و گاهي شنب غازان هم مي‌نويسند كه به معناي آرامگاه و مقبره گنبد غازان خان است.
سلطان محمود غازان خان - مقتدرترين و مشهورترين پادشاه دوره ايلخانان - روز چهارشنبه 24 ذي‌القعده سال 694 به تبريز آمد و در مرغزار شم (شام) و در روز نوروز بر تخت پادشاهي جلوس كرد و به نام سلطان محمود غازان خوانده شد و نخستين فرماني كه صادر نمود قبول دين اسلام براي مغول و اجراي احكام آن دين بود.
- ايجاد آرشيو دولتي در تبريز غازان خان براي بهبود حال رعيت و وصول ماليات و حسن اداره كارها، قوانين وضع كرد و قوانين سابق را كه بر خلاف عدل و داد تشخيص داده بود، لغو و مقرر كرد كه از تمام ولايات، دفاتر قانون مزبور يعني صورت ماليات و اراضي ملكي و خالصه و وقف و اسامي موديان مالياتي و متوليان و بهره‌بران را به كتابخانه‌اي كه در تبريز بنا كرده بود، بفرستند و قانون هر قسمت از ممالك ايلخاني را بر تخته پاره يا قطعه سنگي يا صفحه‌اي از معدنيات نقش كنند و در موضعي در آن ولايت نصب كنند.
- تبريز مركز روابط كشورهاي خارجي در زمان غازان خان در تبريز مليت‌هاي مختلف سكونت داشتند و تبريز يك شهر بين‌المللي شده بود. در اين شهر پزشكان، منجمان، مشغول كار و فعاليت بودند و تجارت با كشورهاي مغرب زمين رونق داشت و بازرگانان ونيزي در آن موقع تبريز بودند و در آن شهر كنسولي از طرف دولت جمهوري ونيز قرار داشت و بازرگانان ونيزي در تبريز تجارتخانه داشتند. غازان خان در سال 702 هجري قمري قلعه تبريز را تعمير كرد و دور تا دور شهر بارويي به طول 54 هزار گام كه قريب چهار فرهنگ و نيم (30 كيلومتر) باشد، ساخت. عرض اين ديوار ده گز (10 متر) بوده و بر حالت چرنداب، سرخاب و بليان كوه (بيلانكي) و تمام باغات شهر احاطه داشت، وي 2 دروازه بزرگ عالي در آن، هر يك به سمتي از جهات ممالك تعبيه كرد و به نام دروازه بغداد، عراق، خراسان، اران و روم ناميد و در بين آنها نيز 8 دروازه كوچك بنا كرد.
سكه‌هاي غازان از طلا و نقره و مس بوده و در پشت همگي آنها عبارت ”لا اله اله الله و محمد (ص) رسول الله” و ضرب تبريز نقش بسته بود. در بعضي از تواريخ شام را به معناي كشور سوريه دانسته‌اند كه چون غازان خان پس از بازگشت از شام و فتح در آن نواحي به ساختن اين بناي عظيم آغاز كرد به اينمناسبت آن را شام ناميده‌اند كه اين سخن درست نيست. زيرا پيش از غازان، اين محله را “شم“ (شام) مي‌خواندند و (ارغون خان) پدر غازان خان هم عمارت ارغونيه را به نام خود در اين محل شم بنا كرد.
 بعضي از دانشمندان ايران مانند مولانا نظام‌الدين شامي كه مولف نخستين ظفرنامه تيموري است منسوب به همين قريه و محل است و نام اين محل است كه بر گنبد غازاني اطلاق شد و آن را شام غازان(شنب غازان )خوانده‌اند. شنب غازان دشتي وسيع بوده كه در آن سبزيكاري و كشاورزي انجام مي‌گرفت. شنب در زبان فهلوي آذري به معناي اراضي مسطح و سبزه‌زاري است و هم اكنون در بعضي از شهرهاي آذربايجان به دشت‌هاي وسيع و مزروعي و چمنزار و به‌خصوص جاهايي كه برنج مي‌كارند و براي آبياري آن از آب رودخانه استفاده مي‌كنند،‌ شنب مي‌گويند.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها