خانهي تاريخي ارفعالملک جليلي از تخريب نجات يافت
خانهي تاريخي ارفعالملک جليلي از تخريب نجات يافت
1397/02/16
گروه سيري در استان ها: خانه تاريخي ارفع الملک جليلي (باني عمارت ساعت) از تخريب حتمي نجات يافت.
گروه سيري در استان ها: خانه تاريخي ارفع الملک جليلي (باني عمارت ساعت) از تخريب حتمي نجات يافت.
خانه تاريخي ارفع الملک جليلي، از شهرداران قديمي بلديه تبريز و باني عمارت معروف ساعت در خيابان شهيد بهشتي (منصور) به دستور ايرج شهين باهر، از تخريب حتمي نجات يافت.
در پي انتشار اخباري مبني بر تخريب احتمالي خانهي تاريخي ارفع الملک جليلي و احداث بنايي جديد به جاي آن، شهردار کلانشهر تبريز با هماهنگي مسئولان و مالک اين بنا در محل حضور يافت.
ايرج شهين باهر در اين خصوص گفت: با هماهنگي شهردار محترم منطقه 8 و مالک محترم در محل حضور يافتيم تا موضوع را از نزديک مورد بررسي قرار دهيم.
وي اظهار داشت: هم نام و ياد ارفع الملک جليلي و هم خود بنا و فضاي آن به گونه اي است که وظيفه خود مي دانيم نسبت به حفظ و حتي احياي آن اقدام کنيم.
شهين باهر تصريح کرد: با توجه به آمادگي مالک محترم، به زودي ضمن توافق با ايشان نسبت به تملک، بازسازي و احياي اين خانه تاريخي اقدام خواهد شد.
خانه اي که فقط سردرب آن ثبت ملي شده است!
از عجايب روزگار اينکه خانه تاريخي ارفع الملک جليلي با وجود داشتن شرايط لازم، ثبت ملي نيست و فقط سردرب آن در فهرست ميراث فرهنگي به ثبت رسيده است!
در صورت عدم اقدام به موقع از سوي شهردار کلانشهر تبريز، سرنوشت خانه ي ارفع الملک جليلي در تهران دوباره تکرار مي شد.
همانگونه که در تصوير فوق مشاهده مي شود، خانه ارفع الملک جليلي، شهردار تبريز و باني عمارت شهرداري فعلي در سال 1316 شمسي در منيريه تهران، محله البرز تخريب و فقط سردرب آن باقي مانده است!
گفتني است، سردرب معروف اين خانه و معماري بخصوص آن، به نمادي براي شهرداران بلديه تبريز تبديل شده است.
ارفع الملک جليلي که بود؟
حسينقلي جليلي معروف به ارفع الملک در تبريز متولد شد اما اطلاعي از تاريخ آغاز حيات وي در دست نيست.
وي در مرداد ماه 1313 همزمان با وقوع سيل ويرانگر بهعنوان شهردار تبريز انتخاب شد و با ساخت مسيل مهرانه رود، تبريز را براي هميشه از تهديد سيل نجات داد.
با همت والاي وي و همياري مردم تبريز، در کوتاهترين زمان ممکن و با صرف کمترين هزينه (کمتر از يک ميليون تومان) سد تبريز به طول 12 کيلومتر از شرق به غرب تبريز ساخته شد و با بهرهگيري از ابتداييترين وسايل ممکن، اين کار عظيم اتفاق افتاد.
جليلي همچنين بهعنوان باني عمارت شهرداري نيز شناخته شده و نکته جالب اينجاست که اين عمارت ارزشمند با صرفهجويي از اعتبار پروژه مهرانهرود و با مبلغي در حدود 125 هزار تومان احداث گرديده است. وي با هزينه شخصي خود از انگلستان ساعتي خريداري کرد و آن را بر بالاي برج عمارت نصب نمود.
ارفع الملک دو مرتبه در سالهاي 1297 و 1313 هجريشمسي به رياست بلديه (شهرداري) تبريز انتخاب شد و خدمات ماندگار و قابل توجهي انجام داد و در دوران مشروطيت به صف مشروطهخواهان پيوست. تأسيس دارالتربيه و دارالمجانين از ديگر کارهاي عامالمنفعه و خيرخواهانه وي بود که به اين ترتيب کودکان بيسرپرست و افراد داراي معلوليت ذهني را در زير سقف آن پناه داد.
به گزارش عصرآذربايجان به نقل از تبريزبيدار جليلي در سال 1318 هجريشمسي چشم از جهان فروبست و پس از مراسم تشييع طبق وصيت خود، پيکر وي به کربلا منتقل و در جوار بارگاه حضرت امام حسين(ع) به خاک سپرده شد.
منبع :