اجرای فاز پنجم احیای دریاچه ارومیه در 83 روستای آذربایجان غربی
1398/06/02
مدیر ملی طرح حفاظت از تالابهای ایران از اجرای فاز پنجم طرح احیای دریاچه ارومیه در 83 روستای استان خبر داد.
علي ارواحي در بيستمين جلسه کارگروه ملي راهبري پروژه همکاري در احياي درياچه اروميه از طريق مشارکت جوامع محلي در استقرار کشاورزي پايدار و حفاظت از تنوع زيستي که در سالن جلسات ساختمان شماره يک جهاد کشاورزي استان برگزار شد، گفت: فاز پنجم طرح احياي درياچه اروميه از طريق مشارکت جوامع محلي در استقرار کشاورزي پايدار و حفاظت از تنوع زيستي در 83 روستاي اين استان اجرا شد و قرار است به تعداد روستاها در فاز ششم 12 روستاي جديد نيز اضافه و در 35 روستاي قديمي نيز برنامه هاي آموزشي ترويجي همچنان ادامه يابد.
رسول جليلي رئيس سازمان جهاد کشاورزي آذربايجان غربي نيز در اين جلسه از همکاري و مشارکت بيش ازيکهزار و 312 بهره بردار در اجراي 5 فاز طرح احياي درياچه اروميه از طريق مشارکت جوامع محلي در استقرار کشاورزي پايدار و حفاظت از تنوع زيستي خبر داد.
وي اظهار کرد: هدف و اولويت اصلي ما در بخش کشاورزي کمک به احياي درياچه اروميه است، چرا که زندگي و سلامت بيش از 15 ميليون نفر در منطقه شمالغرب کشور به حيات اين زيست بوم بستگي دارد.
جليلي افزود: کاهش مصرف آب و نهادههاي شيميايي و بسيج اجتماعي به منظورانجام اقدامات احيايي درياچه اروميه و حفاظت از تنوع زيستي از اهداف اين پروژه است.
وي با اشاره به اقدامات اين سازمان در جهت کاهش مصرف آب، بيان کرد: در سال هاي اخير توجه در سه حوزه منبع تامين آب، مزرعه و گياه متمرکز شده است تا بتوان با تغيير الگوي کشت در جهت کاهش مصرف آب قدم برداشت به طوري که 33 ميليارد تومان از محل اعتبارات ستاد احياي درياچه اروميه در سال گذشته براي توسعه سيستم هاي نوين آبياري در بخش کشاورزي هزينه شده است.
جليلي ادامه داد: کشت محصولاتي با مصرف آبي کم، حفظ و ارتقاي بهره وري خاک کشاورزي، مديريت روان آب ها، حفظ منابع آب زيرزميني و استفاده از تکنولوژي هاي روز براي کاهش مصرف آب از ديگر اقدامات اين سازمان براي مقابله با کم آبي است.
وي خاطرنشان کرد: در طي 4 سال گذشته در اثر انتقال تکنيک هاي نوين به سر مزارع و به کارگيري شيوه هاي به زراعي و به نزادي و مشارکت بخش خصوصي و جوامع محلي و دستگاههاي اجرايي ذيربط توانستيم 152 ميليون متر مکعب در مصرف آب در بخش کشاورزي صرفه جويي کنيم .
در ادامه اين جلسه بيتا احمديان مدير هماهنگي ترويج کشاورزي آذربايجان غربي گزارشي از ميزان پيشرفت فاز پنجم پروژه همکاري در احياي درياچه اروميه از طريق مشارکت جوامع محلي در استقرار کشاورزي پايدار و حفاظت از تنوع زيستي را براي حاضرين در جلسه ارائه کرد و بر لزوم برنامهريزي دقيق تر به منظور اجرايي کردن فاز ششم با حضور اعضاي کارگروه ملي راهبري پروژه تاکيد کرد.
احمديان بيان کرد: ارتقاي مسئوليتپذيري اجتماعي و جلب مشارکت جوامع محلي درجهت احياي درياچه اروميه يکي از اهداف مهم اين پروژه است و در همين راستا تا کنون بيش ازيکهزار و 312 نفر از جوامع محلي و کشاورزان حوضه آبريز درياچه اروميه در سطح يکهزار و 923 هکتار دراجراي اين پروژه همکاري کردهاند.
وي نتايج مثبت و موفقيتآميز پروژه احياي درياچه اروميه را نتيجه همکاري بين بخشي ميان نهادهاي مختلف ملي و بينالمللي از جمله دولت ژاپن، برنامه عمران ملل متحد، سازمان جهاد کشاورزي، سازمان حفاظت محيط زيست، سازمان آب منطقهاي، سازمانهاي مردم نهاد و جوامع محلي در دو استان آذربايجان غربي و شرقي دانست.
احمديان اضافه کرد: اين پروژه با محوريت استقرارکشاورزي پايدار و با هدف صرفه جويي 35 درصدي آب درون مزرعه اي ، کاهش 40 در صدي مصرف نهاده هاي شيميايي ، افزايش 20 درصدي شاخص بهره وري اقتصادي مزرعه در واحد سطح ، مديريت پسماند و ضايعات کشاورزي و برگشت آن به مزرعه در جهت افزايش توان بيولوژيک خاک و حفظ آب و همچنين جلوگيري 30 درصدي تبخير سطحي مزرعه انجام مي گيرد.
به گزارش ايسنا، پروژه همکاري در احياي درياچه اروميه با الگوسازي مشارکت جوامع محلي در استقرار کشاورزي پايدار و حفاظت از تنوع زيستي بر اساس تعاملات متقابل انجام شده بين دفتر تالابها، اداره کل محيط زيست و سازمان جهاد کشاورزي براي همکاري در زمينه هاي محيط زيستي همچنين به دليل شرايط بحراني درياچه اروميه از سال 2014 آغاز شده و همچنان ادامه دارد.
منبع : ایسنا