آرامگاه قيدار نبي، جد سي ام پيامبر اکرم(ص)
سیری در استان ها//
1400/09/21
گروه سيري در استان ها: در شهر خدابنده از استان زنجان پيامبري دفن است که در تورات و کُتب تاريخي از وي بهعنوان جانشين حضرت اسماعيل (ع) ياد کردهاند.
گروه سيري در استان ها: در شهر خدابنده از استان زنجان پيامبري دفن است که در تورات و کُتب تاريخي از وي بهعنوان جانشين حضرت اسماعيل (ع) ياد کردهاند.
در تاريخ يعقوبي آمده است: حضرت اسماعيل (ع) دوازده پسر داشت که بزرگترين آنان حضرت قيدار (ع) بود؛ پس از وفات حضرت اسماعيل (ع) در 130 سالگي و دفن او در حجر، قيدار جانشين پدر ميشود و مردم را به توحيد دعوت ميکند.
مرحوم علامه مجلسي در کتاب شريف بحارالانوار در ذکر اجداد پيامبر گرامي اسلام (ص) به نقل از برخي کتابها نوشته است: حضرت قيدار جد سيام رسول اکرم (صليالله عليه و آله و سلم) است.
در کتاب جلاليون تاليف محمد باقر مجلسي نيز بر همين منوال شجره قيدارنبي (ع) رابه حضرت ابراهيم (ع) وحضرت آدم نسبت داده است .
بر طبق سؤالي که از مرحوم حضرت آيتاللهالعظمي مرعشي نجفي (قدسالله سره) کردند، چنين مرقوم داشتند: بسمه تعالي، نظر به فرمايش عدهاي از محققان در اين امور، مسلم است که مدفون در آن مزار شريف، جناب قيدار، جد رسول مکرم (صليالله عليه و آله و سلم) است.
آستان مطهر حضرت قيدار نبي (ع) در شهر خدابنده استان زنجان در دامنه کوه قيدار واقع شده است که شامل حرم، صحن و مسجد جامع است.
بقعه حضرت قيدار نبي (ع) درسال 719 به همت بانو بلغار خاتون؛ همسر غازانخان مغول تجديد بنا شده است و پس از آن گنبد آن در سال 751 هجري قمري به دست استاد تيمورخان سلطانيهاي احياء و در قرن 11 هجري قمري گچبري ميشود.
حرم مطهر حضرت قيدار نبي (عليه السلام) در رونق شهر خدابنده سهم بسزايي داشته و همه روزه پذيراي زائران کثيري از نقاط مختلف کشورمان است که براي زيارت ميآيند و زائران نيز همواره به دليل نداشتن محل اسکان و استراحت بلاتکليف بوده و با خاطره خوشي اين محل را ترک نميکنند.
مرقد مطهر حضرت قيدار (عليه السلام) که در سردابه اي زيرين شبستان اصلي قرار يافته به وسيله ي دو ضريح چوبي بزرگ و کوچک محافظت مي شود. ضريح کوچک داخلي که يکي از قديمي ترين اموال فرهنگي بقعه محسوب مي شود، 90/1 متر طول، 1 متر عرض و 10/1 متر ارتفاع دارد و آيه ي مبارکه ي آية الکرسي با خط زيبايي از سمت شمالي آن شروع شده است.
به گزارش عصر اذربايجان به نقل از تسنيم،ضريح دوم که نسبت به ضريح داخلي از قدمت کمتري برخوردار است از قطعات چوبي کوچک در ميان چارچوب هاي اصلي بافته شده و اشکال هندسي منظم يکساني را تشکيل داده است. اين ضريح به ارتفاع 2 متر و به طول 2/75 متر و عرض 1/86 متر مي باشد که متأسفانه در بخش هايي از آن قطعات بافته شده از هم گسيخته و استحکام کلي ضريح از بين رفته است.مسجد جامع بقعه حضرت قيدار نبي (ع) امروزه محل اجتماع و برگزاري نماز عبادي ـ سياسي جمعه است.
منبع :