عصر آذربایجان

گزارش خبر

سرک کشيدن به زندگي خصوصي مردم قانوني مي‌شود

سرک کشيدن به زندگي خصوصي مردم قانوني مي‌شود

1402/08/07

گروه سياسي:يک عضو کميسيون اجتماعي مجلس، گفت: طبق قانون اساسي قطعا نبايد به حريم شخصي افراد ورود کرد؛ حريم شخصي افراد بايد محترم شمرده شود و حرمت اشخاص حفظ شود.

 گروه سياسي:يک عضو کميسيون اجتماعي مجلس، گفت: طبق قانون اساسي قطعا نبايد به حريم شخصي افراد ورود کرد؛ حريم شخصي افراد بايد محترم شمرده شود و حرمت اشخاص حفظ شود.
ماده 75 لايحه برنامه هفتم توسعه دولت که اين هفته در مجلس بررسي شد و بدون تصويب در صحن، براي بررسي بيشتر به کميسيون تلفيق ارجاع داده شد، مي‌رفت تا در صورت تصويب اين لايحه، ورود و سرک‌کشيدن به داده‌هاي کاربران پلتفرم‌ها را قانوني کنند.
در اين گزارش آمده است: »سامانه رصد و سنجش مستمر سبک زندگي مردم«، عنوان شفافي بود که در لايحه برنامه هفتم توسعه آمده بود تا دولت به بهانه »سبک زندگي«، دسترسي مستمر به داده‌هاي کاربران داشته باشد. يعني از طريق پلتفرم‌ها، بداند هر کاربر در روز کجا رفته، چه خورده، چه چيزي سفارش داده، چه چيزي خريده يا چه چيزي فروخته است! آن‌هم به حکم قانون! اين در حالي است که طبق قانون تجارت الکترونيک در ايران، تمامي سکو‌هاي برخط موظف هستند از اطلاعات شخصي افراد به‌منظور حفظ حريم شخصي صيانت کنند.
شروع ماجرا چه بود؟
دولت روز 28 خرداد 1402 لايحه برنامه هفتم توسعه را به مجلس ارائه کرد. در ماده 75 اين لايحه، وزارت ارشاد مکلف به راه‌اندازي سامانه‌اي براي رصد دينداري، اخلاق و سبک زندگي مردم شده است که گفته شده ديتاي مورد نياز آن بايد از اطلاعات مرکز آمار ايران و همه پايگاه‌هاي داراي کلان‌داده تأمين شود. به اين ترتيب، تمام پلتفرم‌هايي که داراي کلان‌داده هستند، مانند اسنپ، ديجي‌کالا، ديوار و حتي پلتفرم‌هاي خريد و فروش رمزارز مانند والکس، نوبيتکس و... به موجب حکم قانون، داده‌هاي کاربران خود را به‌صورت مستقيم، برخط و در لحظه در اختيار دولت قرار دهند.
انتشار اوليه متن اين ماده، موجي از انتقاد‌ها را برانگيخت. برخي از کارشناسان نسبت به کليت برنامه هفتم يا ماده‌هايي از اين لايحه، انتقاد‌هايي را مطرح کردند. اما بخش تاريک اين لايحه، يعني ماده 75 که دريافت داده‌هاي کاربران پلتفرم‌ها را مشروع و قانوني مي‌کند، بر تن شرکت‌هاي دانش‌بنيان و کاربران پلتفرم‌هاي آنلاين لرزه انداخت. بعد از ارائه رسمي لايحه برنامه هفتم توسعه به مجلس، »شرق« در گزارشي از طرح پيش‌نويسي درباره سامانه جديدي به نام »سامانه رصد دينداري و اخلاق‌مداري مردم« در لايحه برنامه هفتم توسعه دولت خبر داد. در اين گزارش عنوان شده بود دولت تصميم دارد به وسيله اين سامانه، سنجشي مستمر روي دينداري، سطح معنويت، اخلاق و سبک زندگي مردم داشته باشد.
در صورت تصويب اين قانون، حفظ حريم خصوصي کاربران بي‌معنا مي‌شد؛ چون اين داده‌ها به تمامي و به‌صورت برخط و مستمر، مستقيما در اختيار دولت قرار داشت. برخي از کارشناسان اين ماده را نوعي نقض حريم خصوصي افراد دانسته و آن را نوعي از تفتيش عقايد معرفي کرده‌اند.
اعتراض‌ها به ماده 75 باعث شد تا اصلاحاتي روي اين ماده انجام شود. ازجمله اين اصلاحات مي‌توان به تغيير نام سامانه از»سامانه رصد دينداري و اخلاق‌مداري مردم« به »سامانه رصد و سنجش مستمر سبک زندگي مردم« اشاره کرد. اين لايحه حالا و در روز‌هاي مياني پاييز 1402 به ايستگاه مجلس رسيده و اگرچه در صحن مجلس از سوي نمايندگان بررسي و به شور گذاشته شد، اما نتوانست رأي نمايندگان مجلس را جلب کند؛ بنابراين، به حکم مجلس، مجددا به کمسيون تلفيق بازگشته تا نمايندگان بيشتر روي اين ماده بحث کنند.
 اگرچه برخي از نمايندگان پيش از اين در گفتگو با رسانه‌ها اعلام کرده بودند اين ماده ناقض حريم خصوصي افراد است؛ براي مثال معين‌الدين سعيدي، نماينده مجلس، در گفت‌وگويي با «شرق» درباره ماده 75 لايحه هفتم توسعه دولت گفته بود: بر اساس قانون اساسي حق نداريم به حريم شخصي افراد وارد شويم.
 بنده نه‌تن‌ها بابت چنين موضوعي متحيرم، بلکه بسيار متأسفم و اميدوارم نمايندگان نسبت به حذف اين ماده اقدام کنند. اين نماينده مجلس تأکيد کرده بود: »ماده 75 برنامه هفتم نگران‌کننده است و وقتي آن را کنار برخي تکه‌هاي پازل در جا‌هاي ديگر قرار مي‌دهم، متوجه مي‌شوم برخي قصد دارند همه شئون زندگي خصوصي مردم را رصد کنند«.
نقض اصل 23 قانون اساسي کشور
و، اما بعد؛ خوب است بدانيم تصويب اين ماده فقط منجر به نقض قوانين تجارت الکترونيک نمي‌شود. طبق اصل 23 قانون اساسي کشور، تفتيش عقايد ممنوع است. در اين اصل آمده است‌: »تقتيش عقايد ممنوع است و هيچ‌کس را نمي‌توان به صرف داشتن عقيده‌اي مورد تعرض و مؤاخذه قرار داد«. اما ماده ?? لايحه برنامه هفتم توسعه دولت، با استفاده از سيستم رصد سبک زندگي مردم، بر آن است که اطلاعات و سبک زندگي افراد را در جزئي‌ترين حد پايش کند.
اين پايش مي‌تواند اين نگراني را ايجاد کند که با استفاده از همين اطلاعات و رصدها، خدمات‌دهي به شهروندان، استخدام آن‌ها و ديگر موضوعات مورد گزينش قرار گيرد. نگراني‌ها از اين است که برخلاف اصل ?? قانون اساسي کشور، برخورد با شهروندان بر اساس اين پايش‌ها که روي عقايد آن‌ها تأکيد دارد، با مشکل و نقض قانون اساسي همراه شود. جز اين، بي‌اعتمادي به پلتفرم‌ها و استفاده از پلتفرم‌هاي خارجي توسط کاربران، اثرات ديگر تصويب اين لايحه هستند.
جلال محمودزاده، نماينده مهاباد، در گفتگو با اقتصادآنلاين درباره نظر اکثر نمايندگان مجلس نسبت به اين ماده پيش از اين گفته بود: »اکثر نمايندگان مجلس با اين موضوع مخالف هستند؛ چون خلاف اصول صريح قانون اساسي و مصداق دخالت در امور شخصي مردم و تفتيش عقايد است. همچنين اين ماده آزادي‌هاي فردي را محدود کرده و باعث ضايع‌شدن حقوق شخصي مردم مي‌شود«.
برگشت دوباره به کميسيون تلفيق
در تاريخ سوم مهر 1402 نمايندگان مجلس با 131 رأي موافق و 81 رأي مخالف از بين 228 نماينده حاضر در مجلس، کليات لايحه برنامه هفتم توسعه دولت را تصويب کردند و اکنون بررسي جزئيات آن در دستور مجلس قرار گرفته است. اين در حالي است که يک بار ديگر هم به دليل انتقاد‌هاي زيادي که فعالان کسب‌وکار‌ها به اين ماده داشته‌اند، تغييراتي در آن صورت گرفت.
يکي از بخش‌هايي که براي بررسي مجدد به کميسيون تلفيق ارجاع داده شده، ماده 75 است. بسياري از نمايندگان مجلس با ماده 75 لايحه برنامه هفتم توسعه دولت مخالف بوده و آن را نمونه عيني رصد و ورود به حريم خصوصي افراد مي‌دانند.
کيومرث سرمدي، يکي از اعضاي کميسيون اجتماعي مجلس، درباره ماده 75 لايحه برنامه هفتم توسعه و تشکيل سامانه رصد و سنجش سبک زندگي مردم مي‌گويد: »لايحه برنامه هفتم بعد از اعمال اصلاحاتي در کميسيون تلفيق در حال بررسي است؛ تاکنون برخي مواد تصويب، برخي ارجاع به کميسيون و بعضي از مواد هم حذف شده است«.
اين نماينده مجلس مي‌گويد: »طبق قانون اساسي قطعا نبايد به حريم شخصي افراد ورود کرد؛ حريم شخصي افراد بايد محترم شمرده شود و حرمت اشخاص حفظ شود«.
سرمدي همچنين با تأکيد بر حفظ حريم خصوصي کاربران، تصريح مي‌کند: »اين اطمينان را به مردم مي‌دهم که مصوبات مجلس به نفع مردم و در راستاي حمايت از حريم شخصي مردم خواهد بود«.
در نهايت
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از فرارو،در انتها بايد گفت با توجه به کلي‌بودن اين ماده و شفاف‌نبودن آن، قابل پيش‌بيني است که ابعاد اجرائي‌شدن اين ماده از سوي دولت نيز بسيار وسيع باشد. همچنين با توجه به انتقاد‌هايي که مجلس به اين ماده از برنامه توسعه هفتم دولت داشته و براي بررسي مجدد به کميسيون تلفيق برگشت خورده است، در چنين شرايطي انتظار مي‌رود همه جوانب امر سنجيده شود. جلوگيري از اين موضوع مي‌تواند کمک کند تا گستره فعاليت شرکت‌هاي دانش‌بنيان کم نشود، ميل به مهاجرت نخبگان افزايش پيدا نکند و از همه مهم‌تر داده‌هاي کاربران پلتفرم‌هاي آنلاين داخلي مورد استفاده براي »رصد« و »پايش« رفتارشان از سوي دولت قرار نگيرد.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها