عصر آذربایجان

گزارش خبر

بقعه ايوب انصاري اسرار عرفاني تکاب بر فراز کوه

1398/04/16

گروه سيري در استان ها: بقعه ايوب انصاري يکي از اماکن تاريخي مذهبي است که در قله کوهي به همين نام در 13 کيلومتري جنوب تکاب واقع‌شده و از قديم‌الايام محل مراسمات عرفاني بوده اما به سبب صعب‌العبور بودن محل استقرار آن از نگاه بيشتر گردشگران دور مانده است.آذربايجان غربي يکي از استان‌هايي است که تاريخي کهن و غني دارد و مردماني از هزاره‌هاي قبل در اين استان مي‌زيستند و اماکن تاريخي و آثار مکشوفه در شهرهاي مختلف نشان‌دهنده اين موضوع هستند.

تکاب يکي از ثروتمندترين شهرهاي آذربايجان غربي است که با داشتن معادن طلا و سنگ‌هاي صنعتي و آثار ثبت‌شده جهاني، طبيعتي بکر و ناشناخته  از بسياري از امکانات محروم مانده است ولي استفاده درست از اين ظرفيت‌ها و شناسايي به‌موقع فرصت‌ها  آثار مثبت فراواني مانند رونق کسب‌وکار، ايجاد فرصت شغلي جديد، توسعه زيرساخت‌ها و بهبود خدمات را در پي دارد.بقعه ايوب انصاري در 13 کيلومتري جنوب شهرستان تکاب و جنوب غربي قريه دورباش (دورباش در زبان آذري به معني بايست سر) به عنوان يکي از اماکن مهم مذهبي آذربايجان غربي محسوب مي‌شود که تاکنون آنگونه که بايد و شايد معرفي نشده و همين عامل سبب ناشناخته ماندن اين مکان تاريخي شده است.
بعد از اسلام يکي از معماري‌هايي که مورد اهميت قرار گرفت و عملکرد خاصي در آن ديده مي‌شد معماري آرامگاه‌ها بود، اين اماکن معمولاً بر روي قبور افراد سرشناس و يا عارف احداث مي‌شد و تنها به مکاني براي تدفين يا يادبود محدود نبوده و بلکه در ميان مردم از قداست و منزلت بالايي برخوردار بودند که در زمان‌هاي مشکلات و سختي براي يافتن آرامش به اين اماکن رجوع مي‌کردند.بقعه ايوب انصاري در بالاي کوهي با مصالح بومي و با رعايت اصول اقليمي احداث شده است، معماري آن با توجه به شرايط اقليمي درون‌گرا بوده و وقتي در خارج از آن ايستاده شود  محوطه اطراف در زير پا قرار مي‌گيرد.اين بنا که امروزه زيارتگاهي مقدس براي اهالي اين منطقه است متعلق به شخصي به نام ابوايوب انصاري است که سال وفات اين شخص سال 850 هجري قمري ذکر شده است و به گفته کارشناسان در مدارک و اسناد به دست آمده از دوره صفويه مربوط به موقوفات اين بقعه است و اين شخص فردي بسيار نامي و در ميان مردم بسيار محبوب بوده است و در همه جا به نيکي از اين فرد نام برده شده است.
بناي مقبره از سه بخش اصلي دهليز يا کفش کن، چهار طاقي و بناي خود مقبره تشکيل يافته، مدخل بنا در قسمت جنوب شرقي آن قرار دارد و مصالح به کار رفته در بنا سنگ لاشه و قلوه سنگ و ملات ماسه و آهک است همچنين ابعاد سنگ‌هاي پايين بنا بزرگ‌تر از سنگ‌هايي است که در قسمت‌هاي بالا به کار برده شده است همچنين در بررسي اين اثر تاريخي صندوقچه چوبي نفيسي به دست آمده است که بعد از مدتي توسط  افرادي دزديده و ناپديد مي‌شود.تناسبات ارتفاعي، ابعاد و رنگ مصالح سنگي زيبايي و جلوه خاصي به بنا بخشيده و آن را در نوع خود بنايي منحصربه‌فرد ساخته است همچنين قرار گرفتن آن بر قله کوه بسيار بلندي که مشرف به دشت‌هاي اطراف است و از فاصله دور مي‌توان اين مکان تاريخي را در بالاي قله تشخيص داد، چشم انداز بسيار خوبي به اين بنا داده است.به گفته باستان شناسان اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري آذربايجان غربي دو کتيبه سنگي مربوط به اين بقعه وجود دارد که هم‌اکنون در اطراف بنا رها شده‌اند و جاي اصلي آن‌ها به درستي معلوم نيست که کتيبه نخست به ابعاد 38×95 سانتي متر بوده که به‌وسيله شخصي به نام ملأ قلندر نوشته شده و تاريخ آن 1095 هجري قمري است، کتيبه دوم تاريخ 1283 ه. ق را دارد و مربوط به قبر ملأ عبدالله يکي از آخرين متوليان بقعه است اگرچه اين کتيبه نسبت به کتيبه نخست جديدتر است اما به علت قرار گرفتن در هواي آزاد آسيب فراوان ديده و به علت جابجا شدن کتيبه محل قبر دقيقاً مشخص نيست.به گزارش عصرآذربايجان به نقل از تسنيم، اين بنا به سبب پيشينه کهن و مذهبي بودن از جايگاه خاصي برخوردار است اما به دليل نبود راه ارتباطي مناسب و نبود تبليغات ناشناخته مانده همچنين به گفته کارشناسان اين بقعه يک‌بار در سال 72 و بار دوم در سال 74 مرمت شده است اما ديده‌ها نشان مي‌دهد که هنوز جاده منتهي به اين مقبره نامناسب و غيرقابل استفاده است ولي مي‌تواند با کمي توجه و ايجاد امکانات رفاهي به منطقه‌اي توريست پذير تبديل شود.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها