به کودکان کار لبخند بزنيد
به کودکان کار لبخند بزنيد
1397/06/07
گروه روانشناسي: همه ما روزانه کودکاني را ميبينيم که به دليل فقر و يا بدسرپرستي در سطح شهر دست فروشي ميکنند. بسياري از آنان سعي دارند تا حس ترحم را در دل مردم بيدار کنند تا شايد شهروندي از آنها خريد کند اما کم نيستند افرادي که يا با بدرفتاري و يا بيتوجهي اين کودکان را از خود طرد ميکنند، بهراستي تاکنون به تاثير رفتار خود در شکلگيري شخصيت کودکان کار و بازخورد آن در جامعه فکر کردهايد؟ مهرداد فلاطوني ، روانشناس و کارشناس اجتماعي با اشاره به بدرفتاريهايي که کودکان کار روزانه از سطح جامعه تحمل ميکنند، گفت: متاسفانه جامعه تصور دارد که کودکان کار مورد سوءاستفاده افراد بزهکار قرار ميگيرند. به همين جهت سعي ميکنند تا با برخورد نامناسب، آنها را از خود طرد کنند اما با بدرفتاري نسبت به بچههاي کار بدون شک بازخورد آن در آينده براي جامعه تبعات منفي خواهد داشت.
*کودک کار گدا نيست
وي با بيان اينکه اين کودکان انسانهاي بيگناهي هستند که سعي دارند تا نياز مالي خود را به جاي تکدي گري با کار و دست فروشي تامين کنند، تاکيد کرد: نبايد کودکان کار را قضاوت کنيم چراکه اين افراد ماحصل اشتباهات اجتماعي ،اقتصادي، فرهنگي يا فردي هستند و بايد بدانيم که رفتارهاي نامناسب جامعه ميتواند در خدشه دار کردن هويتهاي اين کودکان نقش بسزايي داشته باشد. متاسفانه مردم تکدي گري را با کودکان کار اشتباه گرفته اند. بسياري از مردم تصور دارند کودک کار متکدي است درحالي که کودک کار گدا نيست و کار ميکند.
اين کارشناس اجتماعي با تاکيد بر اينکه هويتهاي فردي بر اساس جامعه و هويت اجتماعي شکل ميگيرد تصريح کرد: پذيرفته شدن از سمت جامعهاي که در آن زندگي ميشود براي همه افراد به خصوص کودکان کار باارزش است. سرخوردگي و سرکوب شخصيت از بازخوردهاي بدرفتاري جامعه با اين کودکان است و حتي اگر کودکان بخواهند با انگيزهاي براي خود درآمدزايي و رشد داشته باشند اين رفتارها سبب خواهد شد تا آنها نسبت به بزرگسالان و جامعه احساس بدي داشته باشند.
اين روانشناس افزود: باتوجه به ناملايمات جامعه با کودکان و رفتار نامناسب والدين، اين کودکان در محيط خانواده در اغلب مواقع احساس خلاء ميکنند که اين احساس منجر به افزايش گرايش بسياري از اين کودکان به اعتياد خواهد شد و يا امکان دارد در صورت دريافت آزار از جامعه، خود نيز فردي آزارگر شوند چراکه در اين مواقع رفتارهاي دريافت شده در زندگي را در جامعه انعکاس ميدهند. وي ادامه داد: اين کودکان روزانه شاهد اتفاقات ناهنجاري از جمله بي احتراميها، خشم، پرخاشگري ، غفلت، بدرفتاري، آزارهاي جسمي و حتي جنسي هستند که ميتواند تاثيرات منفي در رفتارهاي آنها ايجاد کند و اگر بخواهيم مسئله کودکان کار را با تکديگري اشتباه بگيريم به طور قطع اين کودکان دچار سرکوبگري و پرخاش خواهند شد که در ضمير ناخودآگاهشان و جامعه تاثيرات منفي خواهد داشت. نبايد فراموش کرد که اين بچهها، کودکان کار هستند و اگر بخواهيم واقع بينانه به اين مسئله توجه کنيم بايد بدانيم که آنها بچههاي کاري هستند که به دليل مسائل اقتصادي از قبيل فقر به دست فروشي روي آورده اند.
"*فقر"ريشه همه معضلات اجتماعي در حوزه کار و دست فروشي
او در پاسخ به برخي گفته ها مبني بر اينکه چرا بچه ها در شهرستان خودشان کار نميکنند، گفت: مگر در شهرستانها شرايط براي کار بهتر از کلان شهرهاست؟ آيا در روستاها و شهرستانها چهارراه و يا امکاناتي براي دست فروشي اين کودکان وجود دارد؟"فقر" ريشه همه معضلات اجتماعي در حوزه کار و دست فروشي است. يکي از مسائل مهم در نحوه برخورد جامعه با کودکان کار، تغيير ديدگاههاست و نياز است تا قوانيني در اين مورد اتخاذ گردد. فلاطوني ادامه داد: بايد به اين کودکان آموزش دهيم کار يعني چه و مفهوم سوءاستفاده چيست، چرا که بسياري از کودکان مورد سوءاستفادههاي جسمي و حتي جنسي قرار ميگيرند، اما هيچ درکي از مفهوم آن ندارند ، نياز است تا به صورت مداوم با القاي اعتماد به نفس به آنها گفته شود "تو محترمي"، "چون کار ميکني نبايد اجازه دهي با تو نامحترمانه برخورد شود".
*به کودکان کار لبخند بزنيد
او درباره نحوه برخورد با کودکان خطاکار گفت: کودک خطاکار يعني آموزش درستي نديده است و نبايد فراموش کنيم که اينها تنها کودکاني هستند که هنوز به بلوغ فکري نرسيده اند که در صورت بي مهري خطاي آنها افزايش خواهد يافت. جامعه بايد به کودکان لبخند بزند و با لبخند از خطاي آنها چشم پوشي کنند. همچنين بايد متدهايي روانشناسي اجتماعي و جامعه شناسي در جامعه حاکم شود و مطبوعات، شهرداريها و صدا و سيما با تبليغات در اين زمينه همکاري کنند.
*گرفتن پول بدون انجام کار سبب توسعه تکدي گري در جامعه خواهد شد
اين کارشناس اجتماعي در بخش ديگري از صحبتهاي خود به اينکه چطور از کودکان خريد کنيم اشاره کرد و افزود: مردم نبايد به اين کودکان پول اضافه دهند و بايد تنها در راستاي خريد کردن به اين کودکان کمک شود چراکه گرفتن پول بدون انجام کار سبب توسعه تکدي گري در جامعه خواهد شد. اين روانشناس فرهنگ سازي جهت برخورد صحيح با کودکان کار را يک ضرورت دانست و افزود: بايد بدانيم که اين کودکان هم مانند فرزندان خود به بازي، احترام، توجه، درک و شناخته شدن نياز دارند تا در آينده فرد موفقي باشند در غير اين صورت بسياري از اين کودکان رفتارهاي ضد اجتماعي از خود بروز ميدهند اين درحاليست که جامعه، عامل اصلي اين رفتارهاي کودکان است. به گزارش عصرآذربايجان به نقل از ايسنا، وي با اشاره به وظايف نهادها نسبت به اين کودکان، افزود: سازمانهاي مردم نهاد، آموزش و پرورش ،صدا و سيما از سازمانهاي موثري هستند که نياز است تا در اين راستا حرکت کنند و با شناسايي رفتارهاي کودکان کار و آموزش، نحوه صحيح برخورد با اين کودکان را به مردم ياد دهند.
منبع :