عصر آذربایجان

گزارش خبر

قاتل خوش رنگ بهاري در کمين مردم

1398/02/14

گروه اجتماعي: بارش باران و حال و هواي بهاري موجب روييدن قارچ‌هاي سمي مي شود که شباهت زيادي با قارچ‌هاي خوراکي داشته و مصرف آنها چه بسا به وقايع مرگباري مي انجامد. سال گذشته مسموميت ناشي از مصرف قارچ سمي در زنجان و چند استان کشور فرا گير شد تا جايي که طبق اعلام متخصصان 95 درصد موارد مربوط به افرادي است که قارچ آمانيتا مصرف کرده بودند. بر اين اساس و تدابير اتخاذ شده از سوي متوليان حوزه سلامت در اين استان و ارائه اقدامات درماني به موقع موجب موجب شد از وقوع حوادث ناگوار و بروز مرگ و مير در اين بخش جلوگيري و بيماران بدحال براي خدمات بهتر به مراکز بيمارستاني ساير نقاط کشور اعزام شوند. در اين ميان عدم اطلاع رساني کافي و شناخت واقعي قارچ هاي واقعي و سمي شمار مبتلايان را به مراتب افزايش داده بود.

*95درصد مصرف کنندگان قارچ آمانيتا به کام مرگ مي روند
به گفته عضو هيات علمي دانشکده دارو سازي زنجان، طبق مطالعات انجام گرفته، پنج هزار نوع قارچ در دنيا شناسايي شده که از اين تعداد 100 نوع آن داراي سم بوده که از اين تعداد نيز پنج تا 6 نوع آن کشنده هستند. دکتر سيد جمال حسيني افزود: معروف ترين قارچ سمي دنيا آمانيتا نام دارد که مطالعات انجام گرفته نشان مي دهد در صورت مصرف، 95 درصد موارد فرد را به کام مرگ مي کشاند و دوز کشندگي آن يک دهم ميلي گرم بر کيلوگرم است. اين متخصص سم شناسي اظهار داشت: هر کلاهک قارچ آمانيتا حاوي 10 تا 15 ميلي گرم سم آماتوکسيد مي_باشد که عامل بروز عوارض کبدي و مرگ مي_باشد. وي اضافه کرد: بر اين اساس امکان تشخيص قارج سمي و قارچ خوراکي وجود ندارد و اغلب مردم با حضور در دامان طبيعت و مشاهده اين نوع ماده تصور مي کنند که مصرف آنها هيچ نوع عارضه اي ندارد. حسيني ادامه داد: بطور معمول مصرف قارچ سمي تا بروز علائم آن 6 تا 10 ساعت و شروع علايم شديد مسموميت نيز 24 تا 48 ساعت بطول مي کشد و در اين ميان اقدامات درماني بهنگام تاثير بسزايي دارد. وي خاطرنشان کرد: مسموميت با قارچ با نشانه هايي از قبيل تهوع، استفراغ، اسهال (عوارض گوارشي) همراه است و درموارد مسوميت با قارچ آمانيتا علاوه بر مشکلات حاد گوارشي و عوارض کبدي و کليوي شديدي را براي فرد مصرف کننده بدنبال دارد. اين عضو هيات علمي دانشکده داروسازي زنجان ادامه داد: قارچ ها براي رشد به آب و هوايي مرطوب تا حدودي معتدل تا گرم نياز دارند و در اين ميان بارندگي هاي مداوم نيز در افزايش رويش بيشتر آنها اثرگذار است. حسيني به مردم توصيه کرد: در صورت حضور در دامان طبيعت و مشاهده انواع قارچ از مصرف آنها خودداري کرده چه بسا مي تواند عوارض ناخوشايندي را بر ارگان هاي مختلف بدن به همراه داشته باشد. اين متخصص خاطر نشان کرد: مسموميت با قارچ آمانيتا بعد از شروع علايم گوارشي در ساعات اوليه بعد مصرف (6 تا 10 ساعت) و بروز عوارض گوارشي در بازه زماني 24 تا 48 ساعته، يک فاز تاخيري بهبودي ظاهري ديده مي شود که در مدت ياد شده رساندن فرد به بيمارستان و شستشوي معده و تجويز پاد زهرها مي تواند در درمان فرد مسموم بسيار کمک کننده باشد. حسيني افزود: بر اين اساس هر چقدر فرد مسموم شده با اين نوع قارچ سريع تر به اورژانس و يا پزشک مراجعه کند، شستشوي معده و تجويز پادزهر نيز مي تواند بهبودي کامل را به همراه داشته باشد. وي يادآوري کرد: در غير اينصورت هر گونه تاخيري، به بروز عوارض سميت کبدي و کليوي ناشي از مسموميت با آمانيتا را نشان خواهد داد که در اين صورت نياز به جراحي هاي پيوند کبد و و در مواردي به مرگ نيز منتهي مي شود.
* شهروندان زنجاني از مصرف قارچ هاي خودرو خودداري کنند 
رئيس مرکز مديريت حوادث و فوريت هاي پزشکي زنجان گفت: با توجه به گزارش هاي مسموميت ناشي از مصرف قارچ هاي خود رو در طبيعت در سال هاي گذشته، يکي از انواع قارچ هاي عامل مسموميت در کشور از جنس و گونه Amanita virosa بود که تا حدودي به قارچهاي خوراکي شباهت داشته و حتي مي تواند در کنار آنها در محل رويش وجود داشته باشد. دکتر اصغر جعفري افزود: بر اين اساس براي پيشگيري و مقابله با مسموميت هاي ناشي از مصرف قارچ هاي خود رو و سمي از مصرف قارچ هاي خود رو در طبيعت، بويژه قارچ هايي که در کنار تنه درختان (به ويژه درختان خشک شده) مي رويند خودداري شود. وي اظهار داشت: علاوه بر آن شهروندان از قارچ هاي جمع آوري شده توسط افراد عادي و يا قارچ هايي که به صورت فله اي با منشا نامشخص عرضه مب شوند، خودداري کرده و در اين ميان تنها قارچ هاييي را که توسط مراکز مجاز و در بسته بندي هاي داراي مجوزهاي سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت، درمان و پزشکي مي باشند، مصرف کنند. رئيس مرکز مديريت حوادث و فوريت هاي پزشکي زنجان ادامه داد: شناسايي انواع خوراکي قارچ از انواع سمي تنها بر اساس خصوصيات ظاهري مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ شناسي و گياه شناسي امکان پذير بوده و بنابراين به توصيه هاي برخي از افراد در تشخيص انواع سمي از انواع خوراکي قارچ به هيچ وجه توجه نکنيد. وي اضافه کرد: برخي از روش ها و معيارهاي سنتي مانند: تغيير رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، يا وجود حشرات دراطراف قارچ و محل رويش قارچ، معيار علمي متقن و صحيحي براي تشخيص عدم سميت قارچ در همه موارد نيست.
* قارچ را خام مصرف نکنيد
جعفري افزود: برخي از سموم موجود در قارچ هاي سمي، مقاوم به گرما بوده و فرآيندهاي آماه سازي غذا مانند، کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن و يا بخار پز کردن قادر به تخريب کامل مواد سمي موجود در قارچ نيست. وي اظهار داشت: در صورت بروز علايم و نشانه_هاي گوارشي (تهوع، استفراغ و اسهال) به صورت تاخيري (12-4 ساعت پس از مصرف خوراکي قارچ)، هر چه زودتر بيمار را به مرکز درماني تخصصي سم شناسي باليني و مسموميت_ها منتقل کنيد. به گزارش عصرآذربايجان به نقل از ايرنا، به گفته جعفري ، طي بهار سال گذشته 169 نفر در اين استان بر اثر مصرف قارج سمي مسموم شدند.

منبع :

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

قاتل خوش رنگ بهاري در کمين مردم

خروج

گروه اجتماعي: بارش باران و حال و هواي بهاري موجب روييدن قارچ‌هاي سمي مي شود که شباهت زيادي با قارچ‌هاي خوراکي داشته و مصرف آنها چه بسا به وقايع مرگباري مي انجامد. سال گذشته مسموميت ناشي از مصرف قارچ سمي در زنجان و چند استان کشور فرا گير شد تا جايي که طبق اعلام متخصصان 95 درصد موارد مربوط به افرادي است که قارچ آمانيتا مصرف کرده بودند. بر اين اساس و تدابير اتخاذ شده از سوي متوليان حوزه سلامت در اين استان و ارائه اقدامات درماني به موقع موجب موجب شد از وقوع حوادث ناگوار و بروز مرگ و مير در اين بخش جلوگيري و بيماران بدحال براي خدمات بهتر به مراکز بيمارستاني ساير نقاط کشور اعزام شوند. در اين ميان عدم اطلاع رساني کافي و شناخت واقعي قارچ هاي واقعي و سمي شمار مبتلايان را به مراتب افزايش داده بود.

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها