عصر آذربایجان

گزارش خبر

دومين کليساي قديمي جهان کجاست

1398/04/02

گروه سيري در استان ها: ک کليساي ننه مريم اروميه دومين کليساي تاريخي جهان در اروميه است و با توجه به معماري ويژه‌اي که در اين بنا به کار رفته مورد توجه گردشگران داخلي و خارجي قرارگرفته و هرساله پذيراي تعداد زيادي از بازديد کنندگان داخلي و خارجي است.کليساي ننه مريم ميراثي است به‌جا مانده از آشوريان که در تاريخ ايران به ادعاي برخي باستان شناسان دومين کليساي قديمي جهان پس از کليساي "بيت لحم" فلسطين اشغالي است بنايي که از ابتداي ساخت ماهيتي مذهبي داشته و امروزه نيز همچنان از آن به عنوان يک مکان مذهبي ياد مي‌شود.

کليساي ننه مريم، يکي از آثار تاريخي آذربايجان غربي است که در شهرستان اروميه و يکي از خيابان‌هاي اين شهرستان به نام خيابان خيام قرار گرفته است که شرق آشور نام امروزي اين ميراث تاريخي است و در گذشته از آن به نام‌هاي ديگري همچون کليساي حضرت مريم يا کليساي مارت مريم نيز ياد شده است.
روايت‌هايي در مورد کليساي ننه مريم اروميه وجود دارد که سبب مطرح‌شدن اين اثر تاريخي شده و با توجه به روايات و قرائن موجود قدمت اين کليسا به دو دوره تاريخي ايران يعني دوره آشوريان و دوران حکومت ساسانيان بازمي‌گردد.
اما اين در حالي است که نويسندگان آشوري و مسيحي معتقدند که اين کليسا در بدو ساخت به‌عنوان آتشکده مورد استفاده قرار گرفته و روزگاري از معروف‌ترين معبدهاي زرتشتيان بود اما زماني که زرتشتيان دين مسيح را پذيرفتند اين بناي مذهبي تغيير کاربري داده و به کليسا تبديل شد.
بنابر روايات و استنادات باستان شناسان در زمان تولد حضرت مسيح سه تن از موبدان زرتشتي در اين آتشکده کهن در حال انجام فرايض ديني خود بوده‌اند و ناگهان متوجه شده‌اند که ستاره‌اي بسيار نوراني به سمت شرق در حرکت بوده است مردم در آن زمان اين اتفاق را به نشانه تولد نوزادي نجات‌دهنده مي‌دانستند.در پي اين اتفاق موبدان زرتشتي عازم شهر مورد نظر شده و پس از تولد حضرت مسيح و ديدار با ايشان جزو پيروان دين مسيح ميشوند پس از آن به اروميه باز مي گردند و آتشکده را به کليسا تبديل مي‌کنند و تا زمان مرگ در اين مکان باقي مي‌مانند، گفته مي‌شود اين سه نفر در کنار کليسا دفن شده‌اند.زماني که به بازديد اين کليسا مي‌رويد تابلويي را مشاهده خواهيد کرد که جمله زير بر روي آن نوشته شده است (نعلينت را از پاهايت بيرون کن، زيرا مکاني که در آن ايستاده‌اي زمين مقدس است).
در معماري ساختمان اين کليساي مقدس، سبک معماري عمارات دوران ساساني به کاربرده شده است و مي توان قرينه‌سازي هاي زيبايي را که درآتشکده‌هاي ساسانيان استفاده شده در اين کليسا هم مشاهده کرد. علاوه بر اين سازندگان اين بناي تاريخي براي داخل آن تلفيقي از معماري ساساني و پارتي به کار برده اند اما انداما درون اين کليسا با ديگر کليساهاي موجود در جهان، تفاوتي اساسي دارد.
در اين کليسا از هيچ گونه تزئيناتي استفاده نمي‌کنند زيرا اعتقاد آشوريان به پرهيز از هرگونه آراستن و تزئين کردن کليساهاي خود است که در مورد اين مکان مذهبي نيز چنين رفتار شده است.در اين بناي تاريخي دالان‌هايي تودرتويي وجود دارد که با مصالحي همچون سنگ و ملات ساخته شده است و سقف دالان‌هاي اين کليسا کوتاه است و هنگام ورود به اين کليسا حتماً بايد سرخود را خم‌کنيد.نخستين تعمير در قرن ششم پس از ميلاد و در سال 642 انجام شده است که به اعتقاد مورخان اين بازسازي به دستور شاهزاده‌ چين بافري انجام شده است که در ابتدا براي ملاقات با اسقف اعظم نينوا عازم بين‌النهرين مي‌شود و سپس به اروميه سفر مي‌کند.کليساي ننه مريم از سه بخش تشکيل شده است بخش اول ورودي، سالن نيايش، محراب و اتاق هاي پيرامون آن است و بخش دوم نيز سالن ديگري است که به موازات سالن نخست و اتاقک هايي هايي که به قسمت پشت محراب راه دارد،قرارگرفته است.داخل کليسا داراي نقاشي، کوبلن دوزي، تابلوي منبت کاري و شمع هايي است که تمامي آنها مسيح را در حالت‌هاي مختلفي به تصوير مي‌کشد. به گزارش عصرآذربايجان به نقل از تسنيم، به گفته کارشناسان ميراث فرهنگي آذربايجان غربي کليساي ننه مريم يکي از آثار بي نظير تاريخي آشوريان اروميه بوده است که در 22 آبان 1392 به شماره يک هزار و 649 در فهرست آثار ملي کشور ثبت شده است.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها