عصر آذربایجان

گزارش خبر

درياچه اروميه روزگاري کشتي‌راني داشت!

درياچه اروميه روزگاري کشتي‌راني داشت!

1400/02/26

گروه تاريخي: 20 ارديبهشت سال 1300 شمسي، دولت ايران اعلام کرد خارجي‌ها حق ندارند در درياچه اروميه کشتي‌راني کنند؛ خيلي وقت بود که بر سر کشتي‌راني در اين درياچه دعوا بود.

امين رحيمي

گروه تاريخي: 20 ارديبهشت سال 1300 شمسي، دولت ايران اعلام کرد خارجي‌ها حق ندارند در درياچه اروميه کشتي‌راني کنند؛ خيلي وقت بود که بر سر کشتي‌راني در اين درياچه دعوا بود.
حالا اصلا ماجرا چه بود و کشتي‌ها در درياچه اروميه چه مي‌کردند؟!
روزي روزگاري »ملک قاسم ميرزا« که شاهزاده قاجاري بود حاکم اروميه شد و درياچه اروميه هم که درياچه شاهي ناميده مي‌شد مال خودش شد!
 راحت دستور داد قايق‌هاي کوچک روستاييان سواحل اروميه را شکستند و خودش با کمک صنعتگران روسي و باکويي 2 کشتي بزرگ ساخت و انداخت داخل درياچه.
 همين‌طور زمان گذشت و محمد شاه رفت و پسرش ناصرالدين هم رفت و مظفرالدين آمد و »ملک قاسم ميرزا« هم رفت و پسرش »امامقلي ميرزا« آمد که 3 کشتي بادباني داشت که هر يک 20 تن بار حمل مي‌کردند.
درياچه هم ديگر مال خودش نبود و در اجاره‌اش بود و سالانه يک هزار تومان به دولت مي‌پرداخت.
حالا اصلا اين کشتي‌ها چه مي‌کردند در درياچه اروميه؟ بار حمل مي‌کردند و کشتي تجاري بودند.
 مال‌التجاره مي‌بردند از اين سو به آن سوي درياچه چون حمل بار با کشتي ارزان‌تر و سريع‌تر بود از حمل بار با گاري.
البته تجارت خارجي هم مي‌کردند و به نوشته »اوژن اوبن« وزير مختار فرانسه در ايران: »ناوگان او شامل 3 قايق بزرگ بادي، هر يک با 9 خدمه بود. اين شناورها آهن‌آلات و منسوجات روسي که از اردبيل به مراغه وارد مي‌شد به اروميه انتقال مي‌دادند و در بازگشت توليدات کشاورزي اروميه را حمل مي‌کردند«.
دعوا شروع شد
تا اواخر دوره قاجار اروميه براي خودش شهر مهمي شده بود و تجارت پررونقي داشت؛ تجار شهر کالاهاي اروپايي را از استانبول وارد مي‌کردند و به شهرهاي ديگر ايران مي‌فرستادند و ادويه هندي و پارچه و خشکبار ايراني را از همدان وارد مي‌کردند و به اروپا مي‌فرستادند.
 اين‌طوري بود که تجارت دريايي در درياچه اروميه نيز رونق گرفت و امامقلي هم يک کشتي از آلمان خريد که بياورد و بار بيشتري بتواند جابه‌جا کند و کسب و کارش را رونق بدهد. البته روسيه تزاري هم چون خواهان حق انحصاري کشتي‌راني در اين درياچه بود و گمان کرد که امامقلي با خارجي‌ها گرم گرفته و خبرهايي هست، نگذاشت قطعات کشتي از خاک روسيه بگذرد.
دعوا شد و دولت ايران هم وارد ماجر شد که چه خبر است. عاقبت دولت اعلام کرد که واگذاري امتياز کشتي‌راني در اروميه به خارجي‌ها ممنوع است و روسيه تزاري هم خيالش کمي راحت شد و بالاخره کشتي از مسير روسيه به اروميه رسيد.
دعوا بالا گرفت
کشتي جديد توسط يک مهندس آلماني کنار درياچه اروميه مونتاژ شد و به آب انداخته شد و پس از آن به‌تدريج کشتي‌هاي بخار هم از روسيه و اروپا از راه رسيدند و قايق‌هاي کوچک و بزرگ هم بودند و درياچه اروميه شد مسير اصلي حمل بار براي تجارت پررونق شهر اروميه.
از آن‌موقع هم بر سر حق کشتي‌راني در درياچه اروميه دعوا بيشتر شد و اين دعواها بخشي از مناقشات سياسي و اجتماعي در تاريخ ايران شد. نکته جالب هم اين‌که در دوره قاجار که راهزنان در راه‌ها زياد بودند درياچه اروميه مسيري امن براي حمل بار و کالاي تجاري محسوب مي‌شد؛ درياچه بود و دزد دريايي هم نداشت که! اين وسط امامقلي که خيلي ناقلا بود حق کشتي‌راني را که خودش از دولت ايران اجاره کرده بود به ديگران و حتي خارجي‌ها اجاره مي‌داد.
عاقبت چه شد؟
وضعيت کشتي‌راني در درياچه اروميه همين‌طوري بود و در دست خارجي‌ها بود تا اين‌که در سال‌هاي پاياني دوره قاجار دعوا به اوجش رسيد و بالاخره وزارت فوايد عامه که به امور مربوط به تجارت و اقتصاد مي‌پرداخت به دولت شکايت بُرد که مال اجاره‌اي را که نمي‌توان اجاره داد به خارجي‌ها. باز هم دولت اعلام کرد که بله، درست است.به گزارش عصر آذربايجان به نقل از فارس، سال 1300 شمسي بود و 4 سال ديگر هم طول کشيد تا بالاخره انحصار کشتي‌راني در درياچه اروميه به دولت بازگشت. براي اين کار کشتي‌هاي خارجي موجود در درياچه اروميه را از صاحبانشان خريدند؛ 320 هزار تومان از بودجه کشور را بنا به تصويب مجلس به صاحبان کشتي‌ها پرداختند و خلاص!

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها