حرکت لاکپشتي در انسداد چاههاي غيرمجاز آب در استان زنجان
حرکت لاکپشتي در انسداد چاههاي غيرمجاز آب در استان زنجان
1400/09/14
گروه گزارش: با اينکه وضعيت ذخاير آبي در استان زنجان بحراني است ولي شرکت آب منطقهاي و ديگر دستگاههاي مسئول اقدام کارسازي در زمينه مسدودي چاههاي غيرمجاز نميکنند. بيشترين استفاده از آب در استان زنجان به بخش کشاورزي اختصاص دارد و عدم رعايت الگوي کشت مهمترين عامل هدررفت در اين بخش است.
گروه گزارش: با اينکه وضعيت ذخاير آبي در استان زنجان بحراني است ولي شرکت آب منطقهاي و ديگر دستگاههاي مسئول اقدام کارسازي در زمينه مسدودي چاههاي غيرمجاز نميکنند. بيشترين استفاده از آب در استان زنجان به بخش کشاورزي اختصاص دارد و عدم رعايت الگوي کشت مهمترين عامل هدررفت در اين بخش است.
به عبارتي ديگر دستگاه آب منطقهاي و جهاد کشاورزي در زنجان در سالهاي گذشته بيشترين اختلافات را باهم داشتند به طوري که چندين بار مسئولان وقت اين دو دستگاه در شوراي اداري استان اختلافات خود را علني کردند.البته ناگفته نماند که تمام مشکلات کاهش آبهاي زيرزميني به دليل عدم رعايت الگوي کشت نيست و بخشي از آن مربوط به حفر چاههاي غيرمجاز نيز است. متاسفانه در چند سال گذشته مسئولان مربوطه اقدام کارسازي در زمينه مقابله با چاههاي غيرمجاز نکردهاند و شايد اين کمکاريها خود را در آينده بسيار نزديک نشان دهد.بر اساس قانون، چاههايي که قبل از سال 85 حفر شده و فاقد پروانه بهرهبرداري بود بايد جهت برداشت آب، مجوز دريافت ميکردند. بر همين اساس با اين شرايط بيش از يک هزار حلقه چاه در طول اين سالها در استان تعيين و تکليف شده است. البته حرکت لاک پشتي آب منطقهاي براي انسداد چاهها پس از سال 85 نکته قابل توجهي است که انتظار ميرود مسئولان استاني تدبيري براي اين موضوع بيانديشند.
سال گذشته سهميه آب منطقهاي براي انسداد چاههاي غيرمجاز فقط حدود 350 حلقه چاه بود که آن هم به طور کامل انجام نگرفت؛ اگر روال به اين ترتيب بخواهد پيش برود شايد در چند سال آينده آبي وجود نداشته باشد که آب منطقهاي به اين صورت با صبر و حوصله اقدام به انسداد چاههاي غيرمجاز ميکند.
در مورد بحران آبي در استان بارها و بارها مسئولان استاني اعم از استاندار و نمايندگان مجلس استان هشدارهاي لازم را دادهاند و حتي در سفر اخير رياست جمهوري معضل آب به رئيس جمهور گفته شد. ولي گويا برخي ديگر مسئولان استاني همانند آب منطقهاي عزم جدي براي رفع چاههاي غير مجاز ندارد و همواره اعلام ميکند که نبود اعتبار و عدم همکاري برخي دستگاهها اجازه نميدهد در انسداد چاههاي غيرمجاز خوب عمل کنيم.
البته آب منطقهاي زنجان مدعي است از ابتداي طرح احياي و تعادلبخشي در سالهاي اخير تا آبانماه سالجاري 4 هزار و 90 حلقه چاه غيرمجاز پر شده است. اما سوال اين است که چه تعداد چاههاي غيرمجاز باقي مانده است؟ آيا آمار درستي از چاههاي غيرمجاز در زنجان وجود دارد؟
پيش از اين اسماعيل افشاري مديرعامل آب منطقهاي استان زنجان به خبرنگار تسنيم گفته بود: براي اسنداد چاهها در وهله نخست سراغ کساني ميرويم که نگاه سودجويانهاي (نه معيشتي) به برداشت غيرمجاز آب دارند.
وي اذعان کرده بود که نبود اعتبارات درست و کافي اجازه انسداد چاهها را در موعد مقرر نميدهد. همچنين براي جلوگيري از برخي از مشکلات اجتماعي آب منطقهاي کمي محتاطتر عمل کند.مصطفي طاهري نماينده مردم زنجان و طارم در مجلس شوراي اسلامي در گفتوگو با تسنيم اظهار کرد: متاسفانه يک عقب ماندگي زيادي در استان زنجان در سالهاي گذشته به وجود آمده و مسئولان وقت در اين زمينه مقصر هستند. به نظر ما بايد مسئولان وقت در اين زمينه پاسخگوي عملکردشان باشند.
وي با ابراز تاسف از وضعيت ذخاير آب استان زنجان گفت: 95 درصد آب صنعت استان زنجان از دشتهاي ممنوعه تامين ميشود. همينطور 80 درصد آب شرب استان هم از دشتهاي ممنوعه تامين ميشود؛ چه کسي مسئول اين کار است؟
نماينده مردم زنجان و طارم در مجلس شوراي اسلامي افزود: اين ميزان در استانهاي ديگر حدود 30 تا 40 درصد است ولي به خاطر عدم مديريت و ضعف مديريتي برداشتهاي بيرويه آب در استان از دشتهاي ممنوعه نسبت به ميانگين کشوري بسيار بالاست.
از سوي ديگر محسن افشارچي استاندار زنجان گفت: استان زنجان در برخي از حوزهها مشکلاتي دارد که ميشود به تنش آبي نيز اشاره کرد که بايد براي رفع اين مسئله اقداماتي نيز کرد. البته تنش آبي فقط مربوط به استان زنجان نيست و ظاهراً اکثر استانهاي کشور با اين معضل مواجه هستند که اميدواريم با تدبير رياست محترم جمهور و اعضاي کابينه اين مشکل در سالهاي آتي مرتفع شود.
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از تسنيم،وي گفت: موضوع آب موضوع بسيار مهمي در استان است و بايد با کمي همت و تلاش اين مشکل را برطرف کرد؛ از سوي ديگر برداشتهاي غيرمجاز از چاههاي زيرميني معضل بزرگي براي سطح کاهش آبها شده که بايد با يک برنامهريزي درست مانع از اين کار شد. برخي افراد سودجو به دنبال اين هستند که با صدمه زدن به منابع کشور، به منافع شخصي خودشان برسند.
منبع :