مجلس در راس امور است نه نمايندگان مجلس
مجلس در راس امور است نه نمايندگان مجلس
1401/03/08
گروه گزارش: اين روزها برخي نمايندگان، کم توجه به هشدار و توصيه رهبر در پرهيز در عزل و نصبها مسير ديگري را ميپيمايند.
گروه گزارش: اين روزها برخي نمايندگان، کم توجه به هشدار و توصيه رهبر در پرهيز در عزل و نصبها مسير ديگري را ميپيمايند.
در موضوع انتخاب برخي مديران کل استان آذربايجانشرقي، فرمانداران، مديران صنعتي حتي در شهرهاي کوچک اين موضوع پررنگتر است و رهبري هم به تجربه، اين را ميدانستند که در فرمايشاتشان امسال نيز تاکيدا نمايندگان مجلس را در دخالت از انتصابات برحذر داشتند. وظيفه نمايندگان مجلس شوراي اسلامي را قانون اساسي تبيين کرده است به طوري که ميتوان وظيفه نمايندگان را در دو بخش خلاصه کرد؛ 1- وضع قوانين جديد و اصلاح قوانين گذشته 2- نظارت بر حسن اجراي قوانين.
وضع قانون جديد يا اصلاح قانون قديم، از طريق طرح نمايندگان مجلس يا لايحه دولت ميسر است و نظارت بر حسن اجراي قوانين نيز از طريق تذکر، سوال، استيضاح، تحقيق و تفحص و نيز حضور در هياتها و شوراهاي مختلف به عنوان ناظر (بدون حق راي) ممکن و ميسر گرديده است. اما در عالم واقع برخي از نمايندگان مجلس در ايفاي اين وظايف اصلي، نقش بسيار کمرنگي دارند و بعضا نسبت به اين وظايف قانوني خود بيگانهاند. تعدادي از نمايندگان با اين ذهنيت وارد فضاي مجلس ميشوند که آنها در راس امور هستند و هر کاري بايد با اذن و اجازه يا دستور آنان انجام گيرد، در حالي که حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبري (دامتبرکاته) فرمودهاند که مجلس در راس امور است.
مجلس به عنوان قوهاي که منبعث از آراي مردم است در راس امور معرفي شده است نه اجزاي تشکيلدهنده آن. اين احساس در راس امور بودن باعث ميشود که برخي نمايندگان مجلس وارد امور اجرايي حوزه انتخابيه خود شوند و وقت و انرژي خود را صرف دخالت در امور اجرايي کنند که خلاف نص صريح قانون اساسي است.اين بخش از نمايندگان بيشتر وقت خود را صرف عزل و نصب مديران شهرستاني و بعضا استاني ميکنند تا بعدا از طريق آنان مقاصد خود را دنبال کنند که قصد و نيت غالب اين نمايندگان، زمينهسازي براي انتخاب مجدد آنها براي دوره آتي مجلس است.
هشدار امام خامنه اي به نمايندگان مجلس
ورود نمايندگان مجلس به کار اجرايي خطر دارد. اين هشدار رهبر انقلاب، حضرت آيتالله خامنهاي به نمايندگان مجلس است. حالا، اما گاه زمزمه، گاه توئيت و گاه حرفهاي جلسات پشت پرده شنيده ميشود که حکايت از دخالت و اعمال فشارهاي غيرمستقيم برخي نمايندگان به دولت براي عزل و نصبها در دولت سيزدهم دارد و همين امير باعث شده برخي مواقع مسئوليتهاي حساس سياسي، اقتصادي و صنعتي در استان آذربايجان شرقي به دليل دخالت برخي نمايندگان آذربايجان شرقي در مجلس شوراي اسلامي تا به امروز بيتکليف و سردرگم مانده است.
برخي نمايندگان، اما کم توجه به هشدار و توصيه رهبر، مسير ديگري را ميپيمايند. در موضوع انتخاب برخي مديران کل استان آذربايجانشرقي، فرمانداران، مديران صنعتي حتي در شهرهاي کوچک در حد تعيين رئيس يک اداره و مدير مدرسه اين موضوع پررنگتر است و رهبري هم به تجربه، اين را ميدانستند که در فرمايشات خودشان تاکيدا نمايندگان مجلس را از دخالت از انتصابات پرهيز دادند.
دولت جديد بر سر کار آمده و يکي از آسيبهايي که مانند گذشته گريبان دولت و نمايندگان را گرفته است، سفارش يا بهتر بگوييم دخالت نمايندگان در امور جاري است که اين روزها با تومارهاي پيدا و پنهان نمايندگان به وزرا نمود عيني به خود گرفته است.
اکنون که ابراهيم رئيسي نزديک يک سال است دولت سيزدهم را تشکيل داده است اما بازار سفارشات نمايندگان در استان آذربايجان شرقي به ويژه در شهرستانها همچنان داغ است و بعضاً تقاضاها از وزارتخانههاي براي تعيين فلان مديرکل با رنگ و بوي کمک به دولت عنوان ميشود. اما کيست که نداند اين پيشنهادات بيشتر از آنکه رنگ و بوي مشورت و کمک داشته باشد، با اهداف ديگري عنوان ميشود.
دخالتهاي برخي نمايندگان مجلس در امور اجرايي و عزل و نصبهاي آذربايجانشرقي مسوول دفتر نظارت و بازرسي انتخابات در استان آذربايجانشرقي، گفت: گزارشهايي از دخالتهاي برخي نمايندگان مجلس در امور اجرايي استان و عزل و نصبها در ماههاي اخير وصول شده است.
صمد عزيزي با اشاره به وصول گزارشهايي از دخالتهاي برخي نمايندگان مجلس در امور اجرايي استان و عزل و نصبها در ماههاي اخير اظهار کرد: اين موارد به صورت مستند در پرونده نمايندگان مزبور درج شده و چنين اقداماتي در بررسي صلاحيتها موثر خواهد بود.وي افزود: دخالت در امور اجرايي بر خلاف اصل استقلال قوا است. با توجه به سوگند نمايندگان براي صيانت و حفاظت از قانون اساسي و نيز التزام عملي به قانون اساسي و التزام عملي به ولايت فقيه که جزو شرايط داوطلبان است، اين قبيل اقدامات در بررسي صلاحيتها تاثيرگذار ميباشد.
مسوول دفتر نظارت و بازرسي انتخابات استان آذربايجان شرقي همچنين گفت: اين قبيل دخالتها موجب ايجاد بدبيني در مردم نسبت به نمايندگان دخالتکننده شده و اقشار مختلف مردم از دفتر نظارت استان و شوراي محترم نگهبان درخواست دارند که نسبت به اين موضوع به صورت جدي ورود کرده و اقدامات قانوني را انجام دهند.
تداوم مديريت رئيس ستاد روحاني در صنعتيترين منطقه آزاد کشور!
صنعتيترين منطقه آزاد کشور در حالي که دو ماه از سال توليد، دانش بنيان و اشتغالآفرين ميگذرد، همچنان در سکوتي که ناشي از چيرگي روزمرگي برآن است به سر ميبرد. منطقهاي که به اذعان مديرانش نزديک به 300 واحد توليدي را در خود جاي داده است و بهدليل شرايط خاص حاکم بر کشورهاي منطقه و ترتيبات منطقهاي بهويژه تغييرات ناگهاني در فعاليت کريدورهاي بينالمللي ترانزيتي و بازارهاي جديد گشوده شده در کشور روسيه بايد بتواند در تمام سطوح نقشآفريني کند، بهدليل استقرار تيم دولت قبل و تلاش براي حفظ وضع موجود تا استقرار هيأت مديره جديد، در خلسه کامل بسر ميبرد.
محسن نريمان، رئيس ستاد روحاني در استان مازندران به همراه تيمي از اصلاح طلبان استان آذربايجان.شرقي، همچنان بر اريکه مديريت منطقه آزاد ارس تکيه زده و با حضور گاه بيگاه خود در منطقه ارس اخبار گزينههاي احتمالي مديريت اين منطقه حساس را رصد ميکند.10ماه گذشته مملو از اخبار ضد و نقيض انتصاب افراد مختلف به مديريت عاملي اين منطقه دارد و ظاهرا در رقابت نمايندگان مجلس، گروههاي سياسي منتسب به دولت و تيم مستقر در دبيرخانه شوراي عالي برنده اصلي مديران فعلي سازمان منطقه آزاد هستند!رسانههاي مختلف در اين مدت از نقشآفريني چند نماينده مجلس در جريان انتصاب مديرعامل و اعضاي هيأت مديره منطقه آزاد ارس خبر دادهاند و از اينکه اين رفتار بر خلاف منويات مقام معظم رهبري و دور از شان نمايندگي مجلس شوراي اسلامي است، انتقاد کردهاند.
اعضاي هيأت مديره سازمان منطقه آزاد ارس به مدت سه سال و توسط هيأت وزيران عضو شوراي عالي مناطق آزاد انتخاب ميشوند و از آذرماه سال گذشته عملا هيأت مديره منطقه آزاد ارس فاقد حکم هستند و مطابق قانون تجارت تا زمان معرفي هيأت مديره جديد بايد به امور سازمان رسيدگي کنند.با اين همه منطقه اي که انتظار تحول در اقتصاد استان و شمالغرب و ايفاي نقش بين المللي ميرود، بهجاي پرداختن به مسائل کلان مديريتي و بينالمللي، درگير حاشيههاي داخلي درون منطقهاي و درون استاني است.
آلهاشم نماينده ولي فقيه در آذربايجانشرقي از اين وضعيت به "گره" ياد ميکند. وي در خطبههاي نماز جمعه تبريز اظهار اميدواري کرد که گرهي که در آموزش و پرورش استان باز شد در منطقه آزاد ارس نيز به زودي باز شود و تاز زمان سفر رئيس جمهوري به استان آذربايجانشرقي بلکه گره انتخاب مديرعامل منطقه آزاد ارس باز شود.وي يادآور شد: از وزير اقتصادي و دبير مناطق آزاد ميخواهم که در انتخاب مدير منطقه آزاد ارس با دقت تسريع کنند تا قبل از سفر رياست جمهوري به استان انجام شود.با اين حال همچنان محافل خبري، دخالت نمايندگان را در تأخير انتخاب مديرعامل منطقه آزاد ارس و بلاتکليفي آن موثر و تعيينکننده ميدانند.تداوم شرايط فعلي حاکم بر اين منطقه حساس مرزي قطعا به زيان جريان توليد، اشتغال و سرمايهگذاري در اين منطقه بوده و کار را براي مديرعامل آتي اين منطقه بسيار سخت خواهد کرد.
نمايندگان در سطح کلان نظر مشورتي دهند
حجت الاسلام سيد محمدرضا ميرتاج الديني نماينده تبريز، آذرشهر و اسکو در مجلس نيز معتقد است انتصابات وظيفه دولت است و نمايندگان در اين رابطه نبايد دخالت داشته باشند و در آنجايي که دولت بخواهد نظر مشورتي بدهد که نمونه آن انتخاب استاندار بود، به دولت مشورت بدهند.
وي افزود: نمايندگان مجلس ميتوانند بر عملکرد دولت نظارت داشته باشند و مسائل حوزه انتخابيه خود را پيگيري کنند و اينکه حتماً اصرار کنند فلاني بايد فرماندار يا مديرکل شود، نظر من اين است که نماينده نبايد در اين موارد دخالت کند.وي افزود: نمايندگان در حوزههاي اجرايي دخالت نکنند. نمايندگان مجلس تنها بايد از باب وظايف نظارتي خود به مسائل اجرايي ورود داشته باشند. نمايندگان بايد در سطح کلان نظر مشورتي بدهند و دخالت در انتصاب يک مدير استاني و شهرستاني درشان نماينده مجلس شوراي اسلامي نيست.نماينده مردم تبريز در مجلس ادامه داد: نظر رهبر معظم انقلاب هم اين است که نمايندگان در انتصابات دولت دخالت نکنند و هر اقدام نمايندگان که دخالت در امور دولت محسوب شود، بر خلاف نظر مقام معظم رهبري است.در پايان بايد گفت، بهنظر ميرسد اين شيوه عمل مصداق بارز عدم پايبندي به قانون اساسي است که هم دولت بايد چنين اجازه و فرصتي را به اين دسته از نمايندگان مجلس ندهد و هم شوراي محترم نگهبان بايد در بررسي صلاحيتها به اين نوع تخطيها از قانون اساسي توجه ويژهاي داشته باشد.آنچه مسلم است اينکه قدرت غيرقانوني و بيحد و حصر باعث فساد ميشود و قدرتنمايي نمايندگان در حوزههاي انتخابيه، باعث استبداد راي آنها و بروز فساد ميشود که به مرور زمان اين فساد خود را نمايان خواهد کرد.
اشکالي واضح است که نمايندهاي که خود قانونگذار است به قانون اساسي به عنوان مهمترين قانون کشور، پايبند نباشد و اين در حالي است که نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در مراسم تحليف در مقابل قرآن مجيد، سوگند ياد ميکنند که به قانون اساسي پايبند باشند و از آن حراست کنند و عدم پايبندي به اين سوگند، نمونهاي بارز از عدم پايبندي و عدم التزام عملي به اسلام است که انتظار ميرود شوراي محترم نگهبان به آن توجه ويژه داشته باشد تا ريشه اين دخالتهاي نابجا و غيرقانوني خشکانده شود و تفکيک قوا معني خود را باز يابد و اجزا و ارکان دولت بتوانند کار خود را انجام دهند.
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از فارس،البته بديهي است که به واسطه نقش ملي و منطقهاي نمايندگان مجلس شوراي اسلامي، آنها نميتوانند نسبت به امور کشور و حوزه انتخابيه خود بي تفاوت باشند، اما نظارت آنان به معناي دخالت در امور اجرايي کشور نيست و آنها به دور از هرگونه سهم خواهي، اختيارات خود را بايد از طريق قانون اعمال کنند. چنين انتظاري از مجلسي که از سوي رهبر معظم انقلاب متصف به صفت »انقلابي بودن« است، به مراتب بيشتر است، در غير اين صورت به تعبير معظم له »اين آسيبها اگر شناسايي نشود و انسان دچار اين آسيبها بشود، آن وقت وضع مجلس فرق خواهد کرد«.
منبع :