عصر آذربايجان- "کودک کار" يک پديده اجتماعي است که طي سالهاي گذشته نمود بيشتري پيدا کرده و گروههاي زيادي از کودکان به سمت کار در خيابان کشيده شدهاند، حال قرار است اين کودکان ساماندهي شوند.
"کودک کار" واژه نه، آسيبي است که همه استانهاي کشور با آن دست و پنجه نرم ميکند، سر خيلي از چهارراههاي مرکز شهر سالها است که شاهد مظلوميت و سخت کوشي اين کودکان بوده و حال قرار است اين "نان آوران کوچک" ساماندهي شوند.
دستمالهاي آلوده در دستشان براي فروش که رد دودههاي هزاران خودرو بر روي آنها مشهود است فاصله آنها از کودکي که حق مسلم آنهاست را نشان ميدهد.
نگاههاي پر حسرت اين کودکان به خودروهايي که همسن و سالانشان با ناز بر صندلي تکيه زدهاند دل هر رهگذري را به درد ميآورد. گاه صداي قهقهه آنها همراه با دويدن در چهارراههايي که ميتواند گذرگاه مرگ آنها باشد بيانگر اين است که کودک درونشان لحظاتي هر چند کوتاه ظهور و بروز ميکند.
اين در حالي است که دلايل ايجاد اين پديده، ارزان بودن دستمزد اين کودکان است که اغلب بيسرپرست يا بدسرپرست هستند و توسط افراد سودجو بکارگيري ميشوند يا داراي والديني هستند که مشکلات مالي دارند و از کودکانشان سوءاستفاده مالي ميکنند.
"طرح ساماندهي کودکان کار" در استان زنجان، يکي از دستاوردهاي دولت سيزدهم براي قشر آسيبديده است که به زودي در استان اجرايي ميشود.
پرويز خالقي، فرماندار زنجان در اين راستا در گفتوگو با تسنيم با تاکيد بر اينکه بايد کودکان کار حمايت شوند، اظهار داشت: تکريم حقوق کودکان کار و خياباني همچنين بايد مورد نظر باشد.
وي با بيان اينکه پديده کودکان کار يکي از مسائل اجتماعي است که به دليل کم تواني خانوادهها و يا بدسرپرست بودن يا بي سرپرست آنها شکل گرفته است، افزود: در واقع اين کودکان از نظر سلامت رواني و جسمي در خطر هستند و بايد ساماندهي شده و مورد حمايت قرار گيرند.
در اين راستا، سلمان حسيني سرپرست اداره کل بهزيستي استان زنجان نيز در پاسخ به تسنيم از اجراي طرح حمايت از کودکان کار و خياباني در استان خبر داد و اظهار داشت: اين طرح در قالب "طرح دوستدار کودک" و در راستاي شناسايي و ساماندهي اين کودکان اجرا ميشود.
وي با بيان اينکه 16 دستگاه اجرايي در اجراي اين طرح به سازمان بهزيستي استان زنجان کمک خواهند کرد، تصريح کرد: بهبود زندگي کودکان کار و خياباني از مهمترين اهداف طرح است.
سرپرست اداره کل بهزيستي استان زنجان خاطرنشان کرد: در مرحله نخست کودک کار در استان شناسايي ميشود و سپس دلايل اشتغال به کار وي، شرايط توانمندسازي خانواده و بازگشت به تحصيل کودک مورد بررسي قرار گرفته و اقدامات لازم صورت ميگيرد.
وي نحوه ساماندهي کودکان کار را شامل کودک و نوجوان دانست و يادآور شد: سن کودکان کار زير 7 سال، بين 7 تا 15 و 15 تا 18 سال تعيين شده است.
حسيني از تهيه بانک اطلاعاتي جامع از کودکان کار خبر داد و گفت: الگوي کار کودکان خياباني، تابعي از زمينههاي اجتماعي، خانوادگي، اقتصادي و فرهنگي است، رفتار اين کودکان در خيابان شکل ميگيرد.