ورود فاضلاب ماکو به رودخانه زنگمار
ورود فاضلاب ماکو به رودخانه زنگمار
1401/03/22
گروه اجتماعي: رودخانه زنگمار ماکو از منابع مهم تأمين آب در استان آذربايجان غربي است که ورود انواع آلايندهها به اين رودخانه سلامتي شهروندان و اهالي 40 روستاي حاشيه اين رودخانه را تهديد ميکند.
گروه اجتماعي: رودخانه زنگمار ماکو از منابع مهم تأمين آب در استان آذربايجان غربي است که ورود انواع آلايندهها به اين رودخانه سلامتي شهروندان و اهالي 40 روستاي حاشيه اين رودخانه را تهديد ميکند.
در حالي که بيش از 30 سال از اجراي طرح جمع آوري فاضلاب در شهر ماکو ميگذرد اجراي اين طرح که به کندي اجرا ميشود، از سال 94 روند اجراي آن متوقف شده است.
طرح جمع آوري و شبکه فاضلاب ماکو از طرحهاي مهم، اولويت دار و اساسي شهرستان بوده که از طرحهاي نيمه تمام اين شهرستان است، اين طرح در حال حاضر با صرف بيش از 230 ميليارد ريال اعتبار تنها 35 درصد پيشرفت فيزيکي دارد.
سنگي بودن طبيعت شهر ماکو و مشکل حفر چاه باعث شده است تا تمامي فاضلابهاي خانگي اين شهر به رودخانه زنگمار سرازير کندي اجراي طرح شبکه جمع آوري فاضلاب شده و اين رودخانه را آلوده کند.
در سال 1393 بود که براي شروع و اجراي اين طرح 170 ميليارد ريال در قالب طرح بي او تي اختصاص يافته بود که در آن سال با اين اعتبار اين طرح اجرا و به اتمام ميرسيد، اما متأسفانه با مخالفت برخي از اهالي و برخي از مسئولان وقت شهر اجراي آن متوقف ماند و اينک براي اين طرح مهم در شهر ماکو که مطالبه عموم شهروندان است.
در حال حاضر تمامي فاضلابهاي شهر ماکو به رودخانه زنگمار سرازير ميشود که به يقين منشأ آلودگيهاي زيست محيطي و سلامت مردم منطقه است.
رودخانه زنگمار با سرچشمه گرفتن از ارتفاعات ماکو و چالدران و پس از عبور از وسط شهر ماکو و طي مسير 170 کيلومتري بعد از تأمين آب کشاورزي 40 روستا به رود مرزي ارس ميريزد. اما در سايه بي تدبيريها اکنون زنگمار به گودالي از فاضلاب تبديل شده است.
اما متأسفانه در حال حاضر ورود 24 کانال فاضلاب شهري و افزون بر 1000 فاضلاب و توالت خانگي به رودخانه زنگمار ماکو اين رودخانه را به کانال بزرگ فاضلاب تبديل کرده و آنرا به شدت آلوده ساخته است.
احداث طرح تصفيه خانه فاضلاب ماکو از سرگرفته شد
مدير آب و فاضلاب ماکو در خصوص آخرين وضعيت اين طرح نيمه تمام گفت: طرح جمع آوري و احداث تصفيه خانه فاضلاب ماکو پس از هفت سال وقفه در عمليات اجرايي مجدداً از سرگرفته شد.
حسين جعفري نژاد ادامه داد: روند احداث طرح جمع آوري و تصفيه خانه فاضلاب ماکو با تخصيص 200 ميليارد ريال محل اعتبارات ملي در حالي از سرگرفته ميشود که از سال 94 راکد مانده است.
مدير آب و فاضلاب ماکو اضافه کرد: شبکه فاضلاب و تصفيه خانه ماکو 80 کيلومتر خطوط اصلي و فرعي دارد که مقرر است با اعتبارات تخصيص يافته و 100 ميليارد تومان تسهيلات بانک صادرات اجرا شود.
جعفري نژاد گفت: با اختصاص 50 ميليارد تومان از اين ميزان اعتبار فاز اول اين تصفيه خانه تکميل و تا دو سال آينده افتتاح ميشود و 30 درصد جمعيت شهري ماکو از آن بهره مند شوند.
وي خاطرنشان کرد: از زمان آغاز طرح تا سال 94 33 کيلومتر از شبکههاي فرعي و اصلي اين طرح اجرا شده و درصد پيشرفت طرح را به 35 درصد رسانده است.
جعفري نژاد، با اشاره به اينکه ايده اوليه لزوم تأسيس و بهکارگيري فاضلاب شهري در ماکو طي سال 71 موردبررسي قرار گرفت، افزود: تا سال 1387 به ميزان 3000 متر لولهگذاري در اين پروژه صورت گرفت که با تصويب موافقتنامه ايجاد فاضلاب شهري در سال 87 روند اجراي پروژه با رويکرد جديد مورد پيگيري قرار گرفت.
وي همچنين افزود: فرايند تصفيه فاضلاب ماکو به روش sbr است که در اين سيستم، فاضلاب جهت تصفيه به يک راکتور منقطع واحد منتقل ميشود. سپس اجزاي نامطلوب آن حذف گشته و فاضلاب تخليه ميشود و اين مدل هيچگونه عوارض زيستمحيطي براي محيطزيست نداشته و فرايند تصفيه عاري از هرگونه بوي نامطبوع خواهد بود.
جعفري نژاد اضافه کرد: در آن زمان مقرر بود پروژه به صورت BOT اجرا شود ولي متأسفانه به دليل ممانعت عدهاي از اهالي مانع اجراي تصفيه خانه در محل اوليه شدند و سرمايه گذار بخش خصوصي نيز از ادامه همکاري به روش bot انصراف داد.
آلودگي زيست محيطي ماکو ضرورت تکميل تصفيه خانه ماکو را دوچندان کرده است
رحيم صمدي مدير شبکه بهداشت و درمان ماکو نيز با هشدار نسبت به آلودگي رودخانه زنگمار معتقد است: آلودگيهاي زيست محيطي در منطقه ضرورت احداث و تکميل اين تصفيه خانه را صد چندان کرده است چرا که دفع آلايندههاي ميکروبي در محيط زيست ميتوانند در دراز مدت باعث افزايش بيماريهاي غير واگير مزمن و مقاوم به درمان نظير انواع سرطانها، بيماريهاي کبدي، گوارشي و حتي آلودگيهاي پوستي و چشمي شوند.
معاون محيط انساني حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي نيز آلودگي رودخانه زنگمار را به دليل نبود تصفيه خانه در اين شهرستان عنوان کرد و معتقد است، نبود تصفيه خانه فاضلاب در ماکو و مناطق اطراف اين شهرستان مهمترين علت اين اتفاق به شمار ميرود و به دليل قرار گرفتن اين رودخانه در حاشيه شهر آلودگي آن در وضعيت بحراني قرار گرفته است.
سعيد موسوي با بيان اينکه سالهاست فاضلابهاي خانگي منازل اطراف رودخانه زنگمار به رودخانه تخليه ميشود، افزود: همچنين فاضلابهاي خانگي منازل ديگر که از طريق چاههاي جاذب به وسيله نفوذ در آب زيرزميني نيز موجب آلودگي رودخانه زنگمار ميشود.
معاون محيط انساني حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي با بيان اينکه بارها تذکرات زيست محيطي در اين زمينه از سوي محيط زيست استان داده شده است، گفت: تا زماني که تصفيه خانه فاضلاب ماکو احداث نشود آلودگي زنگمار تداوم خواهد داشت.
وي با اشاره به پيشرفت فيزيکي ناچيز تصفيه خانه ماکو عنوان کرد: سالهاي متمادي است سامانه فاضلاب شهر ماکو تکميل نشده و به دليل بستر سنگي اين شهر تمام پساب و فاضلابهاي موجود در شهر به رودخانه زنگمار سرازير ميشود.
موسوي با بيان اينکه شرايط و بستر سنگي ماکو نه تنها باعث عدم نفوذپذيري فاضلاب و پسابهاي اين شهر شده بلکه روند کار براي احداث تصفيه خانه را نيز سخت کرده است، گفت: نياز است شرکت آب و فاضلاب روند احداث را تسريع بخشد در ماههاي اخير اخطارهاي متعددي از سوي محيط زيست استان در اين زمينه صادر شده است.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از مهر،رودخانه زنگمار ماکو از منابع مهم تأمين آب در استان آذربايجان غربي است که ورود انواع آلايندهها به اين رودخانه سلامتي شهروندان و اهالي 40 روستاي حاشيه اين رودخانه را تهديد ميکند.
منبع :