عصر آذربایجان

گزارش خبر

روستاي زنوق، بزرگ‌ترين روستاي پلکاني ايران

سیری در استان ها//

1402/04/11

گروه سيري در استان ها: روستاي زنوزق آذربايجان شرقيدر واقع بزرگترين روستاي پلکاني در ايران است؛ روستايي که سقف يک خانه حياط خانه ديگر است. با نگاهي گذرا به روستا، متوجه خانه‌هايي مي شويد که از پايين تا بالا پيش رفته و پلکاني رو به آبي آسمان ساخته‌ شده‌اند.

گروه سيري در استان ها: روستاي زنوزق آذربايجان شرقيدر واقع بزرگترين روستاي پلکاني در ايران است؛ روستايي که سقف يک خانه حياط خانه ديگر است. با نگاهي گذرا به روستا، متوجه خانه‌هايي مي شويد که از پايين تا بالا پيش رفته و پلکاني رو به آبي آسمان ساخته‌ شده‌اند.
 آنچه پيش روي شماست بزرگترين روستاي پلکاني ايران است که چهره ماسوله گيلان را در ذهن‌تان تداعي مي‌کند و به دليل سرخي خانه‌هايش، به ابيانه اصفهان شباهت دارد. زنوزق به خاطر همين ساختار و رنگش به ماسوله سرخ مشهور است.
کوه‌هاي سلطان سنجر از شرق، روستاي درق از غرب و شهر زنوز از جنوب غرب و کوه‌ها از شمال روستا، آن را محدود کرده‌اند.
اسم اين روستا در بين خود محلي‌ها به زنوزداغا مشهور است. در همان ورودي روستا بر روي يک تابلو کوچک نوشته: »خوش گلميسيز، زنوزاغا«
در واقع اسم اصلي روستا زنوز داغ بوده است که در زبان عاميانه به زُنوزَق تبديل شده است. زنوز داغ يعني زنوزي که در پاي کوه قرار دارد. زنوز را که فراموش نکرديد؟ همان شهري که قبل از اين روستا قرار داشت. خود کلمه زنوز هم از دو کلمه زُن و اوز به معني چشمه‌ها تشکيل شده است. در واقع معني لغت به لغت اين روستا مي‌شود: »شهر چشمه‌ها در پاي کوه«حالا اگر اين زنوز داغ را چند بار پشت هم بگوييد مي‌بينيد که در گفتگوي روزمره تبديل به زنوزق مي‌شود. بر سر قدمت تاريخي اين روستا اختلاف نظر وجود دارد. بعضي اين روستا را به دوران صفويه مربوط مي‌کنند و بعضي ديگر مي‌گويند اين روستا قديمي‌تر و مربوط به دوره ايلخاني است. حتي عده‌اي از روي بعضي نشانه‌ها تاريخ اين روستا را به دوران مهرپرستي و ميترائيسم مرتبط مي‌کنند که به پيش از ميلاد مسيح مي‌رسد. يکي از شاهدين قدمت اين روستا سنگ قبرهايي است که در گورستان اين روستا وجود دارد. البته بيشتر سنگ‌هاي اين قبرستان به دليل عدم توجه و عدم اطلاع بوميان يا تخريب شده يا دزديده شده است.
در بعضي متن‌هاي تاريخي از اين روستا و قلعه‌اي به نام ديزه هم ياد شده است که توسط سپاه عثماني با خاک يکسان شده است. متاسفانه امروزه موقعيت دقيق اين قلعه ديگر مشخص نيست. سومين مدرسه دارالفنون هم در اين روستا تاسيس شد به همين خاطر اين روستا يکي از با سوادترين روستاهاي ايران است.
اين روستا در واقع بزرگترين روستاي پلکاني در ايران است؛ روستايي که سقف يک خانه حياط خانه ديگر است. تمام مسيرهاي اين روستا سنگ‌فرش شده‌ است و همين مساله حس خوبي را در زمان راه رفتن ايجاد مي‌کند.
اين روستا در واقع به چهار محله اصلي تقسيم مي‌شود. البته اين محله‌ها که به نام‌هاي بدير، سيدي، آقا بابا و کوده لر شناخته مي‌شوند مثل محله‌هاي شهري تفاوت و هويت متفاوتي از يکديگر ندارند.
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از سلام نو،زماني که در کوچه‌هاي اين روستا قدم مي‌زنيد مي‌توانيد خانه‌هاي خشت و گلي را ببينيد که پنجره‌هايي رنگي دارند. البته بافت محله کوده‌لر کمي مدرن‌تر است و خانه‌هايي با تيرآهن هم در آن مي‌بينيد.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها