عصر آذربایجان

گزارش خبر

نگاهي کوتاه به شناخت بناي مناره شمس تبريزي – خوي

1398/05/28

گروه تاريخي: مناره شمس در گوشه شمالغربي شهرستان خوي در داخل باغ مشجري ساخته شده است. اين مناره استوانه اي شکل بوده که ارتفاع آن حدود 17 متر مي باشد .مناره شمس بصورت منفرد در داخل باغ مذکور بصورت مجوف (ميان تهي) قرار دارد.

پلکان مارپيچي اين مناره از ورودي که در قسمت پايين آن قرار دارد به انتهاي مناره منتهي مي شود. سازه مناره به صورت آجر کاري بوده و در فرم آن هيچگونه تزئيناتي به کار نرفته و تنها بخش وسطي مناره با شاخ هاي قوچ هاي کوهي که همراه با جمجمه حيوان مي باشد زينت داده شده است. عکس فوق در دهه 80 شمسي از مناره شمس تبريزي است.برج شمس تبريزي روي مزاري منسوب به شمس تبريزي در دوره صفويان در شهر خوي ساخته شد.اين بنا در محله? امامزاده سيد بهلول در شمال غربي شهر خوي در آذربايجان غربي واقع است.سطح بيروني اين مناره با شاخ‌هايي از قوچ وحشي که شاه اسماعيل صفوي طي اقامت 40 روزه‌اش در کوه چله خانه? خوي شکار کرده بود، تزيين شده است.طبق اسناد موجود، اين بنا به دستور شاه اسماعيل صفوي ساخته شده و مناره آن به وسيله شاخ قوچ‌هاي وحشي تزئين شده است. از شاخ قوچ در مناره ياد شده براي نشان دادن قدرت و مهارت شاه اسماعيل در شكار قوچ در يك روز صورت گرفته است.
مدارك و تصاوير مينياتوري باقيمانده از مقبره شمس تبريزي در شهرستان خوي نشان مي‌دهد اين بنا در ابتدا از ? مناره دور قبر شمس تشكيل شده بود كه به دلايل طبيعي اكنون تنها يكي از آنها مانده است.برج شمس تبريزي 3.40 متر قطر داشته و مساحت آن نيز ?? متر است.مقبره شمس تبريزي داراي برجي به ارتفاع ?? متر است و آرامگاه شمس در فاصله ?? متري از مقبره ساخته شده قرار دارد.محمدبن علي بن ملك تبريزي ملقب به شمس‌الدين، يا شمس تبريزي در سال 582 هجري قمري در خوي به دنيا آمد.
مقبره شمس تبريزي كه داراي برجي به ارتفاع ?? متر است از چند سال گذشته به طور محسوسي منحرف شد و بيم آن مي رفت كه بناي برج در آينده فرو بريزد.به همين دليل در سال 1386 با همكاري كارشناسان ايتاليايي، مقبره و برج شمس تبريزي در شهرستان خوي مرمت شد.
آرامگاه شمس تبريزي، مدفن عارفي نامي و بزرگ است که در مسلک عشق «مولوي»، عارف و شاعر بزرگ ايراني، را به عرش رسانيده است. در کنار اين مدفن مناري بزرگ پوشيده از شاخ قوچ وحشي وجود دارد که به برج شمس تبريزي معروف است. منار شمس تبريزي از بناهاي منحصربه‌فرد منطقه است که جهانگردان و گردشگران زيادي را به خود جلب مي‌‏کند.هر ساله تعداد بي‌شماري از متصوفان در آ‌ذرماه براي انجام مراسم در جوار منار جمع مي‏‌شوند.
مدارک و تصاوير مينياتوري باقي‌مانده از مقبره شمس تبريزي در شهرستان خوي نشان مي‌دهد، اين بنا در ابتدا از 3 مناره دور قبر شمس تشكيل شده بود و تصوير سه منار در کتاب بيان »منازل سفر عراقين« که توسط همراه سلطان سليمان امپراتور عثماني که خود در سفر خوي‏، به زيارت آرامگاه شمس تبريزي رفته، کشيده شده است‏، که مسير لشکرکشي وي را نشان مي‌‏دهد و با زير‏نويس تاريخ 942 قمري در آن کتاب آمده است‏. سال‏‌هاي بعد يکي از منارها خراب شده، اما سياحان دوره قاجار و جهانگير ميرزا (متوفي 1287 ه.ق) که مطالبي در مورد خوي دارد و در ترجمه کتاب آثار البلاد و اخبار العباد قزويني از دو منار صحبت مي‌‏شود. بنا به نقل معتمدين و پيرمردان محل در حدود 120 سال پيش يکي ديگر از منارها تخريب شده و هم‌اکنون فقط يکي از آن‌ها باقي‏مانده است.سبک معماري منار بسيار به بناهاي دوره سلجوقي نزديک است که در بردسير کرمان موجود است و به »ميل قاوردي« معروف است. در صورت مطالعه باستان‏‌شناسي، از مطالعه و تحقيق روي شاخ و جمجمه به آساني مي‌‏توان در مورد زمان و علت احداث آن نظر داد.
ساختمان منار برج استوانه‌اي شکل است و به سبب عدم شناسايي و مطالعات لازم تاکنون هيچگونه نشان و اثري از وجود بقاياي ساختماني که به احتمال قوي اين اثر در رابطه با آنها ساخته شده (‏مقبره شمس تبريزي يا کاخ شاه اسماعيل اول) به دست نيامده است. منار به‌صورت مجوف بوده و پلکان مارپيچي از ورودي منار که در قسمت پايين آن قرار دارد، به انتهاي منار و به قسمت مؤذن آن منتهي مي‌شود که روي به قبله دارد. پي و حدود 50 سانتي‌متر از بناي قسمت تحتاني با سنگ ساخته شده است. البته با در نظر گرفتن اينکه مقداري از پي آن توسط رسوبات سيل و غيره زير خاک مانده است، از اين قسمت به بعد تمام منار از آجر مي‌باشد که در وسط آجرها کله‌هاي قوچ گذاشته شده و از نظر فرم به سه دسته تقسيم شده، قسمت تحتاني و انتهاي آن که کوچک‌تر از بخش مياني است خالي، ولي قسمت مياني را با شاخ قوچ وحشي آرايش داده‌اند که فلسفه وجود منار نيز وجود اين تزئينات است که به عنوان يادبود ساخته شده است. به قولي هدف از آن به احتمال زياد نمايش قدرت پادشاه بوده که در يک روز توانسته به قدري قوچ وحشي شکار کند که از شاخ آن‌ها تمامي سطح خارجي منار را تزئين کند.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها