اجراي طرح ممیزی در 2 ميليون و 619 هزار هکتار از اراضی ملی آذربايجان غربي
اجراي طرح ممیزی در 2 ميليون و 619 هزار هکتار از اراضی ملی آذربايجان غربي
1396/12/16
سرپرست اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجانغربی از اجراي طرح ممیزی در 2 ميليون و 619 هزار هکتار از اراضی ملی استان خبر داد و گفت: آمار و اطلاعات بدست آمده بيانگر عدم تعادل بین میزان مرتع و دام بوده و این امر موجب تخریب مراتع و پوشش گیاهی شده و نهايتا فرايش خاک را به همراه دارد.
به گزارش عصرآذربايجان، ميرصمد سيدموسوي در نشست خبري با اصحاب رسانه که به مناسبت هفته منابع طبيعي برگزار شد فرهنگ سازي در حوزه منابع طبيعي را از سياست هاي سازمان عنوان و اظهار کرد: در ارتباط با مقوله منابع طبيعي جايگاه حوزه مسئوليت اجتماعي و فرهنگ سازي از اهميت ويژه اي برخوردار است و نيازمند عزم جدي جهت ترويج فرهنگ حفظ منابع طبيعي بوده و در اين راستا اصحاب رسانه تاثير به سزايي در شناساندن اهميت منابع طبيعي به مردم دارند.
وي به ارزش زيست محيطي جنگل و مرتع نسبت به بهره برداري از آن اشاره كرد و ادامه داد: چهار تا هشت برابر ارزش کمي جنگل و مرتع ارزش زيست محيطي دارد که بسياري از جوامع روستايي از اين امر اطلاع ندارند كه بايد آموزش اهميت منابع طبيعي از دوره دبستان آغاز شود.
سيدموسوي مساحت اراضي ملي استان را 2 ميليون و 769 هزار هکتار عنوان كرد و يادآور شد: از اين رقم، 550 هزار هکتار مراتع درجه يک معادل 21 درصد اراضي ملي، يک ميليون و 72 هزار هکتار مراتع متوسط معادل 40 درصد اراضي ملي، 863 هزار هکتار مراتع ضعيف معادل 32 درصد بوده و 181 هزار هکتار نيز تبديل به بيابان شده است.
وي با بيان اينكه بيشترين مساحت بيابانهاي استان را منطقه بورالان شامل مي شود که پستترين نقطه استان است و مابقي مربوط به اراضي اطراف درياچه اروميه مي باشد، ادامه داد: شرايط طبيعي و عامل انساني در بيابان زايي تاثير داشته و در حال حاضر در 12 هزار و 500 هكتار از 181 هزار هكتار مذكور شرايط بحراني است كه اقدامات لازم اجرايي مي شود.
اين مسوول با اعلام اينكه بهترين مراتع کشور در آذربايجان غربي قرار دارند و در توليد علوفه استان رتبه سوم را به خود اختصاص داده، متذكر شد: در عرض 11 ساله گذشته بنا بر بهره برداري غير اصولي 19 هزار هكتار از سطح عرصه هاي منابع طبيعي استان توسط افراد سودجو شخم كاري و يا جنگل تراشي شده است.
سرپرست اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري آذربايجانغربي از اجراي طرح مميزي در 2 ميليون و 619 هزار هکتار از اراضي ملي آذربايجان غربي خبر داد و ابراز كرد: در طرح مميزي مساحت و ظرفيت مرتع بر حسب بهره برداران و تعداد دام در مرتع مشخص مي شود.
وي ادامه داد: 87 هزار و 770 خانوار از مراتع استان بهره برداري مي کنند که بايد 3 ميليون و 100 هزار واحد دامي از مراتع استفاده کنند اين در حالي است که اين رقم هم اکنون 7 ميليون و 715 هزار واحد دام است كه بيانگر عدم تعادل بين ميزان مرتع و دام بوده و اين امر موجب تخريب مراتع و پوشش گياهي شده و نهايتا فرايش خاک را به همراه دارد.
سيدموسوي اقدامات صورت گرفته جهت جلوگيري از حرکت ريز گردها و تثبيت آن ها و كاهش مخاطرات زيست محيطي حوزه درياچه اروميه را شامل بوته كاري در مساحت يك هزار و 240 هكتار، كنترل هرز آب ها و احداث هلالي هاي آبگير در سطح 2 هزار و 600 هكتار، قرق به مساحت 13 هزار و 700 هكتار، حرس گز درسطح 568 هکتار انجام شده و ايجاد بادشکن غيرزنده به طول 120 كيلومتر براي جلوگيري از فرسايش بادي و جلوگيري از حرکت شنهاي روان و... عنوان كرد.
سرپرست اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري آذربايجانغربي اعلام كرد: امسال در هفته درختکاري 500 هزار اصل نهال توليد و در سطح استان براي غرس توزيع شده كه در اين راستا يک هزار و 250 هکتار بر فضاي سبز استان اضافه خواهد شد.
وي حفاظت و پيشگيري، احياء و بازسازي و توسعه و بهره برداري را استراتژ ي هاي مدنظر در حوزه آبخيزداري عنوان كرد و ادامه داد: در اين راستا چهار پروژه شامل عمليات بيولوژيکي، مکانيکي، بيومکانيکي و مديريتي توسط اداره کل منابع طبيعي و آبخيرداري استان جهت حفاظت از پوشش گياهي اجرايي مي شود.
سيدموسوي مساحت حوضههاي آبريز استان را 3 ميليون و 28 هزار هکتار شامل حوضه آبريز درياچه اروميه، ارس و زاب عنوان كرد و افزود: از حوضه هاي آبريز استان حدود يك ميليون هكتار مطالعه شده كه شامل 183 زيرحوضه بوده و در 99 زير حوضه به مساحت 455 هزار هكتار طرح هاي آبخيزداري اجرايي شده است.
سرپرست اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري آذربايجانغربي ادامه داد: سال جاري 23 پروژه اجرايي و هشت پروژه مطالعاتي در سطح 68 هزار و 961 هكتار با اعتبار 13.8 ميليارد تومان توسط اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان در دست اجرا مي باشد.
منبع :