تأثير ورزش بر سلامت و قدرت ذهن
تأثير ورزش بر سلامت و قدرت ذهن
1397/10/10
گروه گزارش: همهي ما در طول دوران مدرسه از تأثير ورزش بر سلامت قلب، افزايش طول عمر استخوانها، بهبود عملکرد دستگاه گوارش و مانند اينها زياد شنيدهايم. اما چه فکر ميکنيد اگر بدانيد که ورزش به اندازهي سلامت جسمي بر سلامت ذهني نيز تأثيرگذار است؟ مطالعات دانشمندان نشان ميدهد که صرف نظر از سن و يا سطح تناسب اندام، که از افراد عادي تا دوندگان ماراتن متفاوت است، ورزش به طور قطعي بر فعاليتهاي مغز و ميانگين عملکرد آن تأثير ميگذارد.
استرس شما را کاهش ميدهد
روز شلوغ و خستهکنندهاي در دفتر داشتيد؟ کمي راه برويد و سري به باشگاهتان بزنيد تا از يکي از مهمترين مزاياي ورزش يعني رهايي از استرس، بهره ببريد. تمرين کردن به ويژه وقتي که باعث عرق کردن شما ميشود، ميتواند استرسهاي ذهني و جسمي شما را کاهش دهد. ورزش در اصل غلظت نوراپينفرين را در بدن بالا ميبرد، هورموني که از غدد فوق کليوي ترشح ميشود و ميتواند پاسخهاي مغز به استرس را متعادل کند. اين دقيقاً يک بازي برد- برد است؛ از يک سو، استرس را کاهش ميدهد و از سوي ديگر توانايي بدن را براي مقابله با تنش رواني بالا ميبرد.
بر شادي شما ميافزايد
شايد تقلا کردن براي دويدن بر روي تردميل و يا انجام آساناهاي يوگا بسيار سخت باشد اما ارزشش را دارد؛ اين کار اندورفين بدن شما را به شدت افزايش ميدهد، هورمون شادي بدن شما. طبق مطالعات ورزش حتي ميتواند نشانههاي افسردگي باليني را کاهش دهد. به همين دليل معمولاً پزشکان به افراد مبتلا به افسردگي و يا اضطراب و يا افرادي که صرفاً احساس غم ميکنند، توصيه ميکنند که زمان زيادي را در باشگاه بگذرانند. گزافه نيست اگر بگوييم که ورزش تأثير قرصهاي ضد افسردگي را به مراتب بيشتر ميکند و يا عملکردي مانند آنها دارد.
اعتماد به نفستان را بالا ميبرد
دويدن بر روي تردميل براي شما ميليونها تومان ميارزد چون دقيقاً کاري را ميکند که شما دوست داريد براي افزايش اعتماد به نفس خود و بهبود شرايط ذهنيتان انجام دهيد. جدا از وزن، سايز، جنسيت و سن و سال، تمرين کردن ميتواند به سرعت درک افراد را از جذابيت خودشان افزايش دهد. در واقع کمک ميکند که نسبت به خود بيشتر احساس عشق کنند.
زوال عقل را عقب مياندازد
اين واقعيت تلخ است اما حقيقت دارد که پيري ميتواند به مغز ما آسيب برساند. بيماريهايي مانند آلزايمر ميتواند در اين سن به سلولهاي مغز ما صدمه بزنند، آنها را از بين ببرند و يا کاري کنند که ديگر کارکردهاي قبلي را نداشته باشند. قرار نيست تمرين و رژيم غذايي سالم، آلزايمر را درمان کند، اما ميتواند زوال عقل را که از سن 45 سال به بعد اتفاق ميافتد به تعويق بيندازد. بهويژه بين سالهاي 25 تا 45 سالگي افزايش برخي از مواد شيميايي در مغز بر اثر ورزش، از انحطاط هيپوکامپ که بخش مهمي از مغز براي حافظه و يادگيري است، جلوگيري ميکند.
اضطراب شما را کاهش ميدهد
فکر ميکنيد در کاهش اضطراب کدام يک مؤثرتر است؛ 20 دقيقه طناب زدن و يا يک حمام آب گرم؟ احتمالاً همهي ما پيش از اين براي کاهش اضطراب به حمام پناه ميبرديم اما واقعيت اين است که موادي که بعد از تمرين در بدن آزاد ميشوند ميتوانند تا اندازه زيادي اضطراب را کاهش داده و آرامش را بازگردانند. احتمالاًهمهي ما پيش از اين فکر ميکرديم که دويدن بر روي تردميل تنها ميتواند مقدار زيادي کالري بسوزاند.
ذهن شما را قدرتمند ميکند
مي دانيد گاهي اوقات ذهن موشهاي آزمايشگاهي به دليل دويدن در آن چرخ ثابت هميشگي بهتر از ما کار ميکند؟ کاري که ممکن است خندهدار به نظر برسد. مطالعات مختلف نشان داده است که ورزش مستمر منجر به ايجاد سلولهاي مغزي جديد به موسوم به نوروژنرز ميشود؛ سلولهايي که عملکرد مغز را بهبود ميبخشند.
منبع :