چرا ارشاد حمايتي را که از نشر دارد، از چاپ ندارد
چرا ارشاد حمايتي را که از نشر دارد، از چاپ ندارد
1400/10/19
گروه فرهنگي: فعالان صنعت چاپ معتقدند که خطر ناوگان فرسوده اين صنعت در ايران بسيار جدي است و براي بازسازي، نيازمند تسهيلات و حمايتهاي دولتي هستند اما اين امر به علت نبود متولي مشخص تاکنون ميسر نشده است.
گروه فرهنگي: فعالان صنعت چاپ معتقدند که خطر ناوگان فرسوده اين صنعت در ايران بسيار جدي است و براي بازسازي، نيازمند تسهيلات و حمايتهاي دولتي هستند اما اين امر به علت نبود متولي مشخص تاکنون ميسر نشده است.
يکي از مشکلات جدي صنعت چاپ در 10 سال گذشته فرسودگي ناوگان اين صنعت بوده است، مشکلي که حالا تبديل به معضل شده و هم در کمين توليد داخل است و هم در کمين صادرات. با چندبرابر شدن نرخ ارز در چند سال گذشته دست صاحبان اين صنعت از ماشينآلات خارجي کوتاه شده است. مقرون به صرفه نبودن سرمايهگذاري چند ميليون يورويي براي واردات يک دستگاه چاپ موجب شده تا بيش از گذشته شاهد فرسودگي دستگاههاي صنعت چاپ در کشور باشيم.
فرسودگي ناوگان صنعت چاپ در سالهاي اخير و نيافتن راهکاري براي برون رفت از آن موجب شده امروز بيش از 85 درصد دستگاههاي چاپ فرسوده شوند، يک چاپخانهدار براي خريد يک دستگاه چاپ پنج رنگ معمولي بايد حداقل 20 ميليارد تومان هزينه کند، اين پول با اجرتهاي پايين چاپ 20 سال طول ميکشد تا به جيب چاپخانهدار بازگردد، چه کسي حاضر است چنين سرمايهگذاري انجام دهد؟ اما چاره کار چيست؟ رها کردن موضوع؟ يا سرمايهگذاري در اين بخش و توسعه ناوگان صنعت چاپ با کمک تسهيلات بانکي؟.
فعالان صنعت چاپ در اين زمينه معتقدند که چون اين صنعت متولي مشخصي ندارد و در سالهاي گذشته بين وزارت ارشاد و وزارت صمت پاسکاري شده است، حمايتهاي دولتي از آن بسيار اندک و در حد صفر بوده است، شايد اگر تسهيلاتي براي نوسازي در نظر گرفته ميشد امروز اين صنعت وضعيتي متفاوت داشت. احمد ابوالحسني، رئيس اتحاديه چاپخانهداران ، در اين زمينه به تسنيم گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در حال حاضر هم متولي صنعت نشر کشور است و هم متولي صنعت چاپ، وزارت ارشاد در مقام متولي از صنعت نشر و ناشران حمايتهاي لازم را دارد، اما در بخش چاپ اين حمايتها وجود ندارد، ما در اتحاديه چاپخانهداران بدنبال جلب حمايتهاي وزارت ارشاد به عنوان متولي هستيم.
وي با اشاره به ديدار فعالان صنعت چاپ با وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و طرح مسائل و مشکلات در همان روزهاينخست فعاليت دولت، افزود: قرار بود جلسهاي ميان وزارت ارشاد و وزارت صنعت برگزار شود و مشکلات صنعت چاپ احصا شود. اما تاکنون خبري از اين موضوع نشده است، البته دولت درگير و دار مسائل و چالشهاي بسياري است و طبيعتاً جامعه فعالان چاپ اين موضوع را درک ميکند و همچنان منتظر است تا شرايط فراهم شود. وي در پاسخ به اين پرسش که متولي اصلي صنعت چاپ ارشاد يا وزارت صنعت است، گفت: قانون به صراحت ميگويد، متولي صنعت چاپ، وزارت ارشاد است. دولت قبل بهدنبال اين بود که چاپ زيرمجموعه وزارت صمت باشد، تلاشهايي نيز کرد و البته حمايتي از چاپ نيز انجام نميشد. اما دوستان در وزارت ارشاد اکنون نظرشان کاملاً برعکس است، ما هم مخالفتي نداريم اما صنف اکنون نيازمند حمايت است. حمايت مدنظر ما احقاق حق صنعت چاپ است که بايد توسط متولي انجام شود.
وي ادامه داد: از جمله مطالبات ما توجه به بحث فرسودگي ناوگان صنعت چاپ کشور است، ناوگان چاپ نيازمند بازسازي است، براي اين بازسازي نيازمند تسهيلات هستيم و چون چاپ عضو وزارت صمت و صنايع نيست، نميتواند از تسهيلات و حمايتهاي صنابع ديگر بهرهمندشود. از سوي ديگر، قيمت حداقلي براي يک ماشين چاپ يک ميليون يورو است، بنابراين ناوگاني که قرار است بهروز شود بايد مورد حمايت قرار گيرد. رئيس اتحاديه چاپخانهداران تصريح کرد: يکي از موضوعات ديگر مدنظر ما رفع مشکلات بيمه و تأمين احتماعي است، معافيت حق بيمه کارفرما تا پنج نفر مدتهاست متوقف شده و در مواردي اعلام شده که اصل به ماسبق نيز قرار است انجام شود که اين موضوع را بسيار پيچيده ميکند. قضيه ماليات است بيمه تأمين احتماعي است که ميگويد هر مجموعهاي تا پنج نفر معاف از حق بيمه کارفرماست؛ الآن قانون ميگويد نه معافيت وحود ندارد. دولت مصوب و اعلام کرده است که رسماً ميخوهد اصل به ماسبق هم بکند.
ابوالحسني اضافه کرد: از ديگر مطالبات ما کاغذ است، در دولت قبل نيز اين را مطرح کرديم و گفتيم که روش صحيح اين است که کاغذ دولتي در اختيار چاپخانهدار قرار گيرد و ناشر بنا به سهيمه اعلامي بتواند از کاغذ موجود در چاپخانه استفاده کند. در اين روش سوء استفاده نيز به حداقل ميرسد و کاغذ سر از بازار آزاد در نميآورد. مشابه آنچه که در واردات زينک دولتي توسط اتحاديههاي صنفي در بخش چاپ انجام شد.
وي در پايان ادامه داد: صنعت چاپ امروز بيش از هر زمان ديگري نيازمند حمايت است تا بتواند مسيري را که در شکوفايي طي سالهاي اخير به زحمت و دشواري پيموده است، ادامه دهد.
مسير پر افت و خيز براي واردات ماشينآلات صنعت چاپ و نوسازي در اين زمينه، دغدغه اهالي ديگر چاپ نيز هست و بارها بر آن تأکيد شده است. علي مغاني، رئيس اتحاديه چاپخانهداران خراسان، نيز در اين زمينه معتقد است: در چند سال گذشته هيچ اقدامي براي نوسازي ماشينآلات صنعت چاپ انجام نشده است، حتي يک قطعه براي ماشينآلات چاپ وارد نشده است، اگر قرار باشد که ما قطعهاي وارد کنيم بايد گشايش اعتبار انجام شود، اين گشايش اعتبار هم بايد از کانال بانک مرکزي انجام شود که ماهها طول ميکشد، اگر بدون گشايش اعتبار هم اقدامي کنيم، در گمرک آلمان دچار مشکل خواهيم شد. پس چگونه بايد اين قطعه را وارد کرد؟
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از تسنيم، وي افزود: براي واردات ماشينآلات چاپ ما نيازمند ارز دولتي نيستيم، ما ميگوييم زيرساختها را فراهم کنيد، تا ما بتوانيم ماشينآلات را وارد کنيم. البته بايد توجه داشت ماشينآلاتي که قبلاً با ارز 10 هزار توماني وارد ميشد، اکنون با ارز 30 هزار توماني بايد وارد شود؛ بنابراين ما نيازمند به سه برابر شدن تسهيلات بانکي در اين خصوص هستيم؛ تسهيلاتي که بازپرداخت آن بايد بلندمدت باشد.
منبع :