مدير جهادکشاورزي ابهر گفت: روشهاي مختلفي براي جلوگيري از سرمازدگي بهاره وجود دارد که با اتخاذ آنها ميتوان از اين اتفاق جلوگيري کرد.
مجيد قزوينيان با بيان اينکه سرماي ديررس بهاره موجب آسيب ديدن جوانههاي تازه بيدار شده درختان ميوه ميشوند، عنوان کرد: در صورت ديررس بودن بيشتر اين نوع سرماها، حتي به ميوهاي تازه تشکيل شده نيز خسارت وارد ميکند.
وي با بيان اينکه جوانههاي بارور در حال رکود به سرماي زمستانه مقاوم هستند اما مقاومت آنها هنگام بيدار شدن جوانهها کاهش مييابد، تصريح کرد: به طور کلي جوانههاي گل در دماي ?- و ?- درجه سانتيگراد از بين ميروند. همچنين ميوههاي تازه تشکيل شده نسبت به گلها حساستر هستند و در منفي ?.?- درجه سانتيگراد آسيب ميبينند.
اين مسئول ادامه داد: در اوايل بهار جبهههاي سرد هوا در مناطق پرورش درختان ميوه و در شبهاي بدون ابر موجب خسارت ديدن جوانه درختان ميوه ميشود.
مدير جهادکشاورزي ابهر تاکيد کرد: روشهاي مختلفي براي جلوگيري از سرماي ديررس بهاره وجود دارد که ميتواند جوانههاي گل و ميوههاي تازه تشکيل شده درختان ميوه را از سرمازدگي محافظت کند.
اين مسئول، انتخاب ارقام ديرگل را يکي از اين راهکارها عنوان کرد و گفت: در مناطقي که احتمال خطر سرماي ديررس بهاره است با توجه به تاريخ گلدهي ارقام مختلف يک گونه درختي ميتوان از ارقام ديرگل استفاده کرد اين ارقام با توجه به دير بازکردن گل کمتر با سرماهاي ديررس بهاره مواجه ميشوند. بهطور مثال، در برخي مناطق از بادام ديرگل استفاده به عمل ميآيد.
قزوينيان با اشاره به اينکه موقعيت و محل باغ نيز ميتواند در اين امر تاثيرگذار باشد، ادامه داد: در مناطق شيبدار و کنار تپههاي ماهور در صورت احتمال وجود سرماهاي ديررس بهاره محل باغ را در شيبهاي شمالي انتخاب ميکنند تا در اوايل بهار ديرتر گرم شده و موجب تاخير در بيدار شدن جوانهها شود. ايجاد باغ ميوه در کنار جنگلها، رودخانهها، برکهها و کنار سواحل که داراي هواي مرطوب و نقطه شبنم بالا هستند آسيبهاي سرماي بهاره را کاهش ميدهد.
اين مسئول با اشاره به نقش موثر تدابير زراعي در جلوگيري از سرمازدگي بهاره، گفت: نوع سطح خاک در محافظت دماي هوا تاثير دارد. براي محافظت در برابر سرما و يخبندان ناشي از تشعشع، خاک بايد مرطوب و عاري از علف هرز و شخمنخورده باشد، زيرا زمين شخمخورده داراي هواي بيشتر بوده و گرماي ويژه کمتري دارد، از اين رو خاک شخمخورده سريعتر سرد ميشود اما خاکهاي مرطوب ديرگرم شده و ديرتر دماي خود را از دست ميدهند. علفهاي سطح خاک نيز نوعي هدايتکننده گرما از خاک به هوا ميباشند تدابير زارعي ذکر شده يخزدگي را در لايه ??سانتيمتر سطح خاک به تاخير مياندازد و بهويژه براي جلوگيري از سرمازدگي گياهاني همچون توتفرنگي و انگور موثر واقع ميشود.
وي گرم کردن باغ توسط بخاريهاي باغي را از ديگر عوامل موثر در اين زمينه دانست و گفت: کار گذاشتن بخاري يا پلارهاي باغي در قسمتهاي مختلف باغ و سوزاندن موادي همچون چوب، نفت يا گازوييل موجب گرم شدن باغ ميشود. اين روش در مناطق سردسيري ممکن است تاثير زيادي نداشته باشد اما در مناطق نيمه گرمسيري ميتواند موثر واقع شود.
قزوينيان با تاکيد بر اينکه کشاورزان ميتوانند نسبت به ايجاد دود براي کاهش تشعشع نيز اقدام کنند، افزود: در شبهايي که احتمال بروز سرما ميباشد با سوزاندن کاه و کلش و مواد ديگر موجب ايجاد دود در هواي باز شود ذرات معلق در هوا هر چقدر بيشتر باشد انعکاس حرارت به سقف آسمان تقليل مييابد، زيرا تشعشع حرارت که با طول موجهاي بلند به طرف آسمان منعکس ميشود توسط ذرات هوا جذب شده و دماي باغ را حفظ ميکنند.
مدير جهادکشاورزي شهرستان ابهر، ايجاد بادشکن در اطراف باغ را از ديگر عوامل موثر در جلوگيري از سرمازدگي بهاري عنوان و خاطرنشان کرد: کشت درختان بادشکن همچون چنار، زبانگنجشک، افرا و غيره در جهتي که باد سرد ميوزد، موجب محافظت درختان ميوه از سرما ميشود.