طرح ویژه دوساله پژوهشی برای ساماندهی زنجانرود طراحی شد
طرح ویژه دوساله پژوهشی برای ساماندهی زنجانرود طراحی شد
1401/08/10
عصر آذربایجان- مدیرکل محیط زیست استان زنجان گفت: طرح ویژه دوساله پژوهشی در آپفن (کارگروه آموزش، پژوهش، فناوری و نوآوری) برای ساماندهی زنجانرود طراحی شده و برنامهریزیهای لازم در حال انجام است.
عصر آذربايجان- مديرکل محيط زيست استان زنجان گفت: طرح ويژه دوساله پژوهشي در آپفن (کارگروه آموزش، پژوهش، فناوري و نوآوري) براي ساماندهي زنجانرود طراحي شده و برنامهريزيهاي لازم در حال انجام است.
رودخانه زنجانرود با طول تقريبي 120 کيلومتر از حدود سلطانيه واقع در جنوب شرق زنجان سرچشمه ميگيرد و بعد از عبور از جنوب شهر زنجان در حدود روستاي رجعين در کيلومتر 84 شمال غربي زنجان به رودخانه قزل اوزن ميريزد.
اين رود که در خاک شهر زنجان از ميان باغات جنوبي شهر ميگذرد، در دو طرف بستر خود و تقريباً در تمام طول خود دره سرسبز باغات زنجانرود را تشکيل ميدهد. اما چندين سال است که اين رودخانه با ورود فاضلابها صنعتي و شهري حال و روز خوشي ندارد.
در اين راستا محمدرضا يافتيان، مديرکل محيط زيست استان زنجان در گفتوگو با خبرنگار تسنيم با اشاره به اينکه نظارت بر رودخانه زنجانرود بر عهده محيط زيست است اظهار داشت: بايد دستگاههاي اجرايي، آب و فاضلاب، شهرداري، آب منطقهاي وارد کار شوند تا با کمک اين سازمانها زنجانرود ساماندهي پيدا کند.
وي افزود: پنج طرح در سال جاري در خصوص موضوع بررسي تهديدات و راهکارهاي مرتبط با آلودگي زنجانرود در آپفن استان مصوب شده است. آپفن مخفف نام آموزش، پژوهش، فناوري و نوآوري است که نام يک کارگروه استاني است و يک درصد از اعتبارات دستگاههاي دولتي به اين کارگروه اختصاص داده شده است. در اين کارگروه مشکلات اساسي استان بررسي ميشود تا از اقدامات موازي دستگاههاي دولتي جلوگيري کند و دبيرخانه آن دانشگاه زنجان است. در اين کارگروه هر موضوعي که به صورت علمي و پژوهشي تصويب شود لازمالاجرا است.
مديرکل محيط زيست استان زنجان با بيان اينکه به لحاظ کيفي سه رودخانه خوب، متوسط و بد در سطح کشور وجود دارد افزود: متأسفانه زنجانرود جز رودخانههاي بد است که با مشکلات زيادي که عمده آن آلودگي از طريق آبهاي سطحي، آلودگيهاي صنعتي، ورود فاضلابهاي شهري، آلودگي کشاورزي از جمله وارد شدن سموم و کودهاي شيميايي مواجه است.
مديرکل محيط زيست استان زنجان در خصوص آلودگيهاي صنعتي وارد شده به اين رودخانه گفت: در حال حاضر از لحاظ صنعتي آب آلوده وارد اين رودخانه نميشود، عمده مشکل فقط بخشي از ورودي آب شرکت راشا کاسپين به اين رودخانه بود که در حال حاضر ورودي آب آن کنترل شده است و شرکت موظف شده خروجي که به زنجانرود دارد استاندارد باشد و از آخالهاي وارداتي استفاده کند که باعث شده خروجي اين شرکت صنعتي به سمت بهبود پيش رود اما براي اصلاح کلي نيازمند کار بيشتر است.
وي تصريح کرد: در حال حاضر مهمترين مشکل زنجانرود ورود فاضلابهاي شهري است و استاندار زنجان به طور مشخص روي اين موضوع حساسيت ويژه دارند و چندين جلسه به صورت غيررسمي با حضور استاندار، معاون عمراني استانداري، مديرکل محيط زيست و مشاور اين کار که در يک مقطعي طرحهايي براي ساماندهي زنجانرود داشت برگزار شده است و مقدمات کار در حال بررسي آمادهسازي است و تأکيد استاندار زنجان به راهکارهاي سريع براي ساماندهي اين رودخانه است.
يافتيان در خصوص آبياري باغهاي اطراف اين رودخانه گفت: نگراني در اين زمينه وجود ندارد زيرا پايشهاي دائمي مشترک با دانشگاه علوم پزشکي زنجان در حال انجام است و حتي استفاده از پمپها که در باغات بود و احتمال اينکه از آب زنجانرود براي آبياري استفاده شود جمع آوري شده است و تلاش بر اين شده حداقل استفاده و يا عدم استفاده از آب زنجانرود براي آبياري باغات و زمينهاي کشاورزي انجام شود.
وي با بيان اينکه طرح ويژه دوساله پژوهشي در آپفن براي ساماندهي زنجانرود طراحي شده است گفت: چون تصفيه خانههاي سنتي نيازمند مکانهاي بزرگ هستند بنابراين با همکاري يک شرکت دانش بنيان از دانشگاههاي تبريز و زنجان در حال طراحي پکيجهاي هستند که با فضاي کمتر کارايي بيشتر داشته باشد.
مديرکل محيط زيست استان زنجان ادامه داد: کارهايي که انجام ميگيرد بايد خروجي مثبت داشته باشد تا بتوان در دراز مدت از آن استفاده کرد.
منبع :