عصر آذربایجان

گزارش خبر

مظلوميت مضاعف موزه و موزه‌داري در ايام کرونايي

مظلوميت مضاعف موزه و موزه‌داري در ايام کرونايي

1400/03/02

گروه فرهنگي: هر چند به موزه و شاغلان آن در ايران به دليل ضعف فرهنگي، همسان کشورهاي مترقي ارج نهاده نمي‌شود و بازديد از موزه در تقويم زندگي ما ايرانيان جاي خاصي ندارد، اما مظلوميت اين نهاد فرهنگي و موزه‌داران در ايام کرونايي دوچندان شده است.

محمد عزيزي راد

گروه فرهنگي:  هر چند به موزه و شاغلان آن در ايران به دليل ضعف فرهنگي، همسان کشورهاي مترقي ارج نهاده نمي‌شود و بازديد از موزه در تقويم زندگي ما ايرانيان جاي خاصي ندارد، اما مظلوميت اين نهاد فرهنگي و موزه‌داران در ايام کرونايي دوچندان شده است.
 موزه و ميزان بازديد از آن در همه جاي دنيا، از شاخص هاي اصلي سنجش ميزان توسعه يافتگي فرهنگي جوامع به شمار مي رود و امروزه نام موزه_هايي چون »متروپوليتن«، »لوور«، »ارميتاژ« و »بريتيش ميوزيوم« به تنهايي معرف کشورهاي آمريکا، فرانسه، روسيه و انگليس هستند.
دقت در وسعت و بزرگي هر يک از اين موزه ها به عنوان شناخته شده هاي موزه و موزه داري جهان و توجه به آمار آثار و اشياي تاريخي به نمايش گذاشته شده در آنها، مي تواند عظمت تلاش جوامع مترقي براي جمع آوري و صيانت از ميراث بشري را به بهترين شکل ممکن بازتاب دهد.  در تبيين بزرگي و اهميت موزه هاي معتبر و معروف دنيا، اشاره به اين نکته نيز خالي از لطف نيست که هر يک از اين موزه ها سالانه بين پنج تا 12 ميليون بازديدکننده دارند که بخش عمده اي از آنان را گردشگران خارجي تشکيل مي دهند،  به عبارت ديگر موزه ها به عنوان بستري براي تربيت سفراي فرهنگي کشورهاي ميزان در مناطق مختلف جهان عمل مي کنند.
بديهي است که رشد و توسعه موزه و موزه داري در کشورهاي مختلف جهان، مديون نگاه ساختارهاي حاکميتي و تصميم ساز به آنها و تخصيص بودجه کافي براي صيانت از آنها به مثابه شناسنامه فرهنگي مي باشد؛ هيچ فراموش نمي_کنم که در سال هاي ماموريت در روسيه خبرهاي مرتبط با موزه »ارميتاژ« در صدر مطالب رسانه_هاي اين کشور و حتي رسانه هاي معتبر بين المللي بود؛ جمع آوري مجموعه تخم هاي سلطنتي »فابرژه« توسط يکي از ميلياردرهاي روسي به ارزش حدود يک ميليارد دلار در آن سال ها و نمايش آنها در موزه »ارميتاژ« با حضور ولاديمير پوتين، رييس جمهوري روسيه، خبرساز شد.  
غرض از اين ذکر اين نکته ها، متوجه کردن افکار عمومي به معناي عام و نهادهاي مسوول ميراث فرهنگي به طور خاص، به اهميت موزه و موزه داري در کشورهاي مختلف جهان است.
 در تببين اين مهم بايد گفت که گنجينه عظيمي از آثار تاريخي تمدن ايراني در موزه هاي معروف جهان نگهداري مي شوند و حتي هر يک از آنها به چاپ کتاب مستقل خود از آثار ايراني پرداخته اند.  اما موزه داري در ايران هر چند در مقايسه با خيلي از کشورها، پديده نوپايي است، اما قدمت بيش از 90 ساله موزه »ايران باستان«، پشتوانه خوبي براي تقويت موزه و موزه داري در کشورمان محسوب مي شود.  تبريز نيز به عنوان يکي از پيشگامان مظاهر نوين تمدني در ايران اسلامي، از اواسط دهه 1335 شمسي، داراي موزه مستقل با نام »موزه آذربايجان« شد؛ البته سابقه تلاش براي ايجاد موزه در اين کهن شهر به نيمه دوم دهه 1320 شمسي بر مي گردد که در آن سال ها، براي نخستين بار مجموعه اي از آثار تاريخي اين خطه در دانشگاه تبريز به نمايش گذاشته شد.
 ساختمان »موزه آذربايجان« در تبريز را نيز »آندره گدار« فرانسوي، معمار موزه »ايران باستان«، طراحي کرد و با نظارت اسماعيل ديباج، از فرهنگيان بنام تبريز،  ساخته و تکميل شد؛ بديهي است که گوشه و کنار اين بناي 65 ساله از تاريخ معاصر موزه و موزه داري، حکايت ها دارد.  البته تبريز در دو دهه اخير از نظر تنوع موزه هاي تاسيس شده در آن، توسعه چشمگيري داشته، به طوري که اکنون افزون بر 20 باب موزه تخصصي در آن فعال و اين شهر در ميان گردشگران به »شهر موزه ها« معروف است؛ دليل رشد قابل توجه آمار موزه هاي تبريز نيز وجود بيش از 500 باب خانه تاريخي آراميده در آن به عنوان يادگار سال هاي شکوه و عظمت اين شهر به عنوان »دارالسلطنه« قاجاري است.  اما واقعيت اين است که تبريز با داشتن اين تعداد موزه، بازديدکننده شايان توجهي از اين مکان هاي فرهنگي و ميراثي ندارد و آمار بازيد از آنها متناسب با ظرفيت هاي بالفعل شان نيست.  بدون شک دليل اين امر را بايد در دو چيز جستجو کرد؛ نخست ضعف فرهنگي که بر اساس آن، بازديد از موزه، در بين نهادهاي اجتماعي ساز از قبيل خانواده و مدرسه، ارزش تلقي نمي شود.
 دوم اينکه تبريز به عنوان شهري با قدمت بيش از چهار هزار سال، در تقويم گردشگري خارجي ايران در 60 سال اخير جايگاهي نداشته است.  در اثبات اين ادعا، کافي است نگاهي به کتاب ها و کتابچه هاي راهنماي گردشگري ايران، موسوم به »گايد بوک« بياندازيم که در بازه زماني ياد شده به زبان هاي مختلف چاپ و منتشر شده است؛ در هيچ يک از آنها به تبريز،  اهميتي متناسب با قدمت و جايگاه آن داده نشده است؛ نمادهاي تاريخي تبريز حتي در اوراق و اسناد رسمي کشورمان از قبيل گذرنامه و اسکناس نيز تا يک سال قبل جايي نداشته اند.
  به گزارش عصر آذربايجان به نقل از ايرنا، برآيند اين وضعيت باعث شده است که موزه و موزه داري در تبريز به رغم ظرفيت هاي بالاي آن که اتفاقاً بيشتر نيز به همت خود شهروندان تبريزي،  موجوديت يافته اند، اهميت شاياني نيافته و همچنان غريب بماند؛ غربتي که در ايام کرونايي دوچندان شده و علاقه مندان اين حوزه فرهنگي را دل آزرده مي کند.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها