عصر آذربایجان

گزارش خبر

بازار قيصريه ، نماد تمدن کهن ديار اردبيل

سیری در استان ها//

1400/04/06

‌گروه سيري در استان ها: بازار تاريخي اردبيل که يکي از بناهاي کهن و نماد تمدن اين ديار است، با گذشت سده ها از عمر خود همچنان يکي از جاذبه هاي فاخر گردشگري کشور محسوب مي شود.

‌گروه سيري در استان ها: بازار تاريخي اردبيل که يکي از بناهاي کهن و نماد تمدن اين ديار است، با گذشت سده ها از عمر خود همچنان يکي از جاذبه هاي فاخر گردشگري کشور محسوب مي شود. بازار تاريخي اردبيل معروف به راسته بازار و يا»قيصريه« مجموعه اي است مرکب از تيمچه، سرا، حمام و مسجد که بناي فعلي آن از جمله آثار دوره سلجوقي، زنديه و صفويه و بر بنيان اوليه بازار ساخته شده است. بر سر بازارچه شمال شرقي بازار سنگ نوشته اي است که تاريخ ساخت و باني بازار در آن درج شده اما به علت فرسايش سطح سنگ و عدم اشاره دقيق منابع تاريخي زمان ساخت اين بازار مشخص نيست و به روايتي پيش از حکومت صفوي احداث شده است.  قديمي ترين سياحاني که از بازار اردبيل نام برده اند عبارت اند از مقرسي و اصطخري در سده چهارم هجري که اين مجموعه تاريخي را به صورت صليب در چهار راسته توصيف کرده اند که در ميانه آن مسجد قرار دارد. قسمت عمده بازار اردبيل در تغييرات شهري در نيم قرن گذشته تخريب شده و ارتباط بعضي از بخشهاي آن با مرکز بازار از بين رفته است، بطوريکه اين بازار در حال حاضر در مرکز شهر و در طرفين خيابان امام خميني(ره) واقع شده و بازديد کنندگان به وضوح مي توانند جدايي بازار طلا فروشان را از بازار قيصريه فعلي مشاهده کنند.
اردبيل در زمان حکومت صفوي به دليل مرکزيت، جايگاه والاي ديني و واقع شدن قبور سلاطين صفوي و مهمتر از همه مقبره شيخ صفي الدين اسحاق اردبيلي جد خاندان صفوي به مانند پايتخت معنوي سلاطين صفوي بوده و اين امر باعث شده اين شهر و به خصوص بازار  آن از اهميت ويژه اي برخوردار باشد.
 در قرن دهم هجري در زمان حکومت شاه طهماسب اول بازارهاي اردبيل از رونق بسيار زيادي برخوردار بوده اند که از اين قبيل مي توان به بازار بقالان، کرباس فروشان، قصابان، خراطان، سراجان، قيصريه و دهها سراي ديگر اشاره کرد. بعدها در قرن هفتم و هشتم هجري نيز اين بازار رونق مجدد يافت که بازسازي و تعميرات اساسي صفويان و قاجارها در افزايش اين رونق بي تاثير نبود.
مطابق با روايات تاريخي مجموعه بقعه شيخ صفي الدين اردبيلي موقوفات بسياري از جمله خانه هاي اطراف بقعه، مغازه ها، حمام و همچنين بازار اردبيل را داشته که درآمد حاصل از اين موقوفات صرف امور خيريه در سطح شهر مي شد که از آن جمله مي توان به رسيدگي به وضع معيشتي افراد مستضعف و خانواده هاي فقير اشاره کرد. قسمتي از بازار بزرگ و تيمچه‌ها و سراها از موقوفات بازار به بقعه شيخ صفي‌الدين اردبيلي به شمار مي‌رفت و درآمد و عوايد حاصله صرف مخارج اين بقعه مي‌شد. ‌به گزارش عصر آذربايجان به نقل از ايسنا، مجموعه بازار تاريخي اردبيل در سال 1364 مرمت شد و با شماره 1690 در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيد.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها