قلعه اولتان؛ تاريخ 200 ساله شهرستان پارس آباد
سیری در استانها//
1400/08/16
گروه سيري در استان ها: اولتان را همه اهالي با قلعه باستاني برجا مانده از تاريخ دو هزار و 200 ساله اش يا بهتر بگيم (اولتان قلعه سي) مي شناسند.
گروه سيري در استان ها: اولتان را همه اهالي با قلعه باستاني برجا مانده از تاريخ دو هزار و 200 ساله اش يا بهتر بگيم (اولتان قلعه سي) مي شناسند.
اين قلعه باستاني که در 500 متري روستاي اولتان در کنار رودخانه ارس قرار دارد، 320 هزار مترمربع مساحت دارد و وضع ظاهري ساختمان آن همانند قلعههاي نظامي است و به نظر ميرسد بانيان نخستين قلعه، اشکانيان بودهاند ولي با توجه به استحکام مناسب آن،
آنچه امروزه از قلعه اولتان بر جاي مانده تداعيکننده يک دژ نظامي است و با توجه به حدس و گمانهاي کاملاً علمي هنوز قسمت اعظم ساختمانهاي قلعه در زير خاک مدفون است.
«قلعه اولتان مغان» نام دژي کهن در شمال استان اردبيل نزديک به شهر پارسآباد است قلعه اولتان در کنار رود ارس و در همسايگي روستاي کهن اولتان قرار گرفتهاست.
اين قلعه مهمترين جاذبه گردشگري روستاي اولتان شهرستان پارس آباد است.
اولتان قالاسي، بزرگترين محوطه باستاني دشت، از اين حيث توجهي دوچندان مي طلبد. اولتان قالاسي در ساحل جنوبي رود زيباي ارس از چندين جهت محوطه اي کم نظير در کشور محسوب مي شود.
هر باستان شناسي با حضور در اين محوطه و با ديدن وسعت زياد، موقعيت، ارگ با حصار خشتي آن، شکل هندسي ارگ، خندق گردگرد آن و پراکندگي آثار سطحي، در ارزش زياد، اهميت فوق العاده و ضرورت حفاظت از آن با ما هم عقيده مي شود.
اولتان قالاسي، بعنوان بزرگترين محوطه باستاني دشت مغان در شمال استان اردبيل و شهرستان پارس آباد مغان و موقعيت اولتان قالاسي که محوطه اي باستاني در ساحل جنوبي رود ارس در 15 کيلومتري پارس آباد و حاشيه رود مرزي ارس (آراز) قرار گرفته است.
مساحت تقريبي اين قلعه70هکتار است که 33 هکتار آن را ارگ يا “شارستان” و 37 هکتار آن را بخش بيروني شهر باستاني به نام “ربض” تشکيل مي دهد.
فضاهاي مسکوني داخل قلعه و فضاهاي صنعتي مانند کارگاه هاي فلزکاري، شيشه گري و سفال که بيرون از قلعه اولتان قرار گرفته و دور تا دور شهر هم خندقي 15 متري حفر شده تا قلعه را از گزند دشمنان در امان نگه دارد.
اين قلعه تا قرن 12 هجري قمري مورد استفاده بوده است و اين موضوع از سفالهاي متنوع بدست آمده مربوط به دورههاي مختلف اسلامي تائيد ميشود.
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از ديد شهر،متاسفانه به دليل فرسايش رود ارس و وجود کارخانه شن و ماسه در حوالي اين قلعه ديواره هاي آن در خطر نابودي قرار دارد،
منبع :