درياچه سوها اردبيل الماسي در ميان کوههاي نمين
سیری در استانها//
1400/10/19
گروه سيري در استان ها:قلعه اولتان؛ تاريخ 200 ساله شهرستان پارس آباد اولتان را همه اهالي با قلعه باستاني برجا مانده از تاريخ دو هزار و 200 ساله اش يا بهتر بگيم ( اولتان قلعه سي يا همان قلعه اولتان) مي شناسند.
گروه سيري در استان ها:قلعه اولتان؛ تاريخ 200 ساله شهرستان پارس آباد اولتان را همه اهالي با قلعه باستاني برجا مانده از تاريخ دو هزار و 200 ساله اش يا بهتر بگيم ( اولتان قلعه سي يا همان قلعه اولتان) مي شناسند.
اين قلعه باستاني كه در 500 متري روستاي اولتان در کنار رودخانه ارس قرار دارد، 320 هزار مترمربع مساحت دارد و وضع ظاهري ساختمان آن همانند قلعههاي نظامي است و به نظر ميرسد بانيان نخستين قلعه، اشکانيان بودهاند ولي با توجه به استحکام مناسب آن،
آنچه امروزه از قلعه اولتان بر جاي مانده تداعيکننده يک دژ نظامي است و با توجه به حدس و گمانهاي کاملاً علمي هنوز قسمت اعظم ساختمانهاي قلعه در زير خاک مدفون است.
«قلعه اولتان مغان» نام دژي کهن در شمال استان اردبيل نزديک به شهر پارسآباد است قلعه اولتان در کنار رود ارس و در همسايگي روستاي کهن اولتان قرار گرفتهاست.
اين قلعه مهمترين جاذبه گردشگري روستاي اولتان شهرستان پارس آباد است.
اولتان قالاسي، بزرگترين محوطه باستاني دشت، از اين حيث توجهي دوچندان مي طلبد. اولتان قالاسي در ساحل جنوبي رود زيباي ارس از چندين جهت محوطه اي کم نظير در کشور محسوب مي شود.
هر باستان شناسي با حضور در اين محوطه و با ديدن وسعت زياد، موقعيت، ارگ با حصار خشتي آن، شکل هندسي ارگ، خندق گردگرد آن و پراکندگي آثار سطحي، در ارزش زياد، اهميت فوق العاده و ضرورت حفاظت از آن با ما هم عقيده مي شود.
اولتان قالاسي، بعنوان بزرگترين محوطه باستاني دشت مغان در شمال استان اردبيل و شهرستان پارس آباد مغان و موقعيت اولتان قالاسي که محوطه اي باستاني در ساحل جنوبي رود ارس در 15 کيلومتري پارس آباد و حاشيه رود مرزي ارس (آراز) قرار گرفته است.
مساحت تقريبي اين قلعه70هکتار است که 33 هکتار آن را ارگ يا “شارستان” و 37 هکتار آن را بخش بيروني شهر باستاني به نام “ربض” تشکيل مي دهد.
اين دژ نخست بدست اشکانيان پديد آمد و تا سده 12 هجري مورد استفاده قرار گرفته است. با توجه به حدس و گمانهاي کاملاً علمي هنوز قسمت اعظم ساختمانهاي قلعه در زير خاک مدفون است.
باستان شناسان در کاوش قلعه اولتان قالاسي با مجموعه منسجم معماري متعلق به دوره هاي مختلف اشکاني تا اسلامي مواجه شده اند که بيشتر آثار يافت شده به دوره قرن سوم و چهارم هجري و در امتداد معماري دوره ساساني تعلق داشته است.
محوطه تاريخي قلعه اولتان شامل پادگان شهر دوره اشکاني با 57 هکتار مساحت در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.
اين قلعه نمادي از معماري دوره باستان تا دوره ساساني است که البته چون تا قرن 12 مورد استفاده قرار مي گرفته آثاري نيز تا اين دوران در اين قلعه يافت مي شود.
فضاهاي مسکوني داخل قلعه و فضاهاي صنعتي مانند کارگاه هاي فلزکاري، شيشه گري و سفال که بيرون از قلعه اولتان قرار گرفته و دور تا دور شهر هم خندقي 15 متري حفر شده تا قلعه را از گزند دشمنان در امان نگه دارد.
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از سايت ديد شهر،در صورتي که اگر مرمت و بازسازي مناسبي روي آن صورت گيرد مي تواند به يک مقصد گردشگري جذاب به خصوص براي کساني که علاقه مند به دوران باستان هستند تبديل شود و با کمي رسيدگي بيشتر مانند مکان هاي ديدني و شناخته شده ارس در ليست بازديد گردشگران قرار گيرد.
منبع :