عصر آذربایجان

گزارش خبر

شعر در ايران با فقدان مرجعيت مواجه است

شعر در ايران با فقدان مرجعيت مواجه است

1401/10/18

گروه فرهنگي: هنر اين پديده ارجمند و تعريف ناپذير خلقت، عطيه‌اي الهي است و به تعبيري داراي سري ناشناخته است و همين ويژگي آن نيز اساسي‌ترين سهم در بروز و ظهور هنر در جان هنرمند را بر عهده دارد و اگرچه سهم عمده‌اي از بالندگي و شکوفايي و به ثمر نشستن آن نيز مرهون تلاش‌هايي است که هنرمند در سير و سلوک هنري خويش انجام مي‌دهد، اما نمي‌توان براي عاملي ديگر نيز سهمي در اين سير و سلوک قائل نشد و آن عامل محيط و زمينه‌هاي مساعد و نامساعدي است که حواشي اين سير و سلوک را شکل مي‌دهند.

مصطفي محدثي خراساني

گروه فرهنگي: هنر اين پديده ارجمند و تعريف ناپذير خلقت، عطيه‌اي الهي است و به تعبيري داراي سري ناشناخته است و همين ويژگي آن نيز اساسي‌ترين سهم در بروز و ظهور هنر در جان هنرمند را بر عهده دارد و اگرچه سهم عمده‌اي از بالندگي و شکوفايي و به ثمر نشستن آن نيز مرهون تلاش‌هايي است که هنرمند در سير و سلوک هنري خويش انجام مي‌دهد، اما نمي‌توان براي عاملي ديگر نيز سهمي در اين سير و سلوک قائل نشد و آن عامل محيط و زمينه‌هاي مساعد و نامساعدي است که حواشي اين سير و سلوک را شکل مي‌دهند.
در چهار دهه‌اي که از پيروزي انقلاب اسلامي که به حق انقلابي فرهنگي بود مي‌گذرد شعر در مقايسه با ساير رشته‌هاي فرهنگي و هنري موقعيتي کاملاً متفاوت داشته است. شعر بيشترين حضور را در عرصه‌هاي مختلف داشته و سهم عمده‌اي از فرهنگ‌سازي معرفتي اين سال‌ها را به دوش واژه‌هاي تب‌دار خويش کشيده است.
شعر اولين هنري بود که از همان اولين روزهاي مبارزات پابه‌پاي مردم به ميدان آمد، چه در قالب شعارهاي انقلاب و چه سرودهايي که شور انقلابي مردم را فرياد مي‌کشيد و چه تا بعدها که خود تبديل به جريان پيشرو و تأثيرگذار شعر معاصر ايران‌ زمين شد همواره حضور شاعران از چشم‌گيرترين و تأثيرگذارترين حضورها در عرصه‌هاي فرهنگي کشور بوده است و کماکان خواهد بود؛ چرا که شعر شفاف‌ترين آينه‌اي است که مي‌توان تصوير بي‌دروغ و بي‌نقاب فرهنگ و هويت يک ملت با تمام ابعاد را در آن به تماشا نشست و نبض فرهنگ را از خون جاري در رگ‌هاي شعر سراغ گرفت.
آن گاه که بحثي آسيب‌شناسانه پيرامون مسائل فرهنگي در مي‌گيرد و يا نياز به گشودن افق‌هاي تازه در گستره فرهنگي کشور احساس مي‌شود، در عرصه مصاحبه‌ها و مناظره‌ها و نقد و تحليل‌هاي رسانه‌اي اعم از خبرگزاري‌ها و مطبوعات و ساير تريبون‌ها پرشورترين و خلاق‌ترين حضور را اهل ادب و خصوصاً شاعران دارند. بخش عظيمي از فرهنگ‌سازي‌ها در طول تاريخ و در اين روزگار در سايه شعر شکوهمند فارسي به سامان رسيده است و اين به دست نيامده است مگر با شوري آتشين که در جان شاعران شعله‌ور بوده است.
آتشي مقدس که هستي شاعر را چون شمعي قطره‌ قطره آب کرده و سوزانده است و نور اين سوختن و ساختن چراغي فرا روي بشريت شده است. شعر اگر چه فرآيند تأملات دروني و زندگي اجتماعي شاعر است اما در نهايت، شعر سلوکي فردي است و همين موجب شده است شاعران رغبتي به ايجاد تشکل هاي جمعي در طول تاريخ نداشته باشند و امروز نيز پراکنده‌ترين و بي‌تشکل‌ترين جمع، جمع شاعران روزگار ماست، حتي شاعراني که در خيمه‌گاه انقلاب اسلامي گرد آمده‌اند و آنها را به عنوان شاعران انقلاب مي‌شناسيم نيز داراي هيچ تشکل سامان‌يافته‌اي نيستند.
اين در حالي است که نظام فرهنگي و مديريت آن در طول اين سال‌ها کمترين توجه را نسبت به شعر رواداشته‌اند، که عدم برگزاري جشنواره شعر در مجموعه جشنواره‌هاي فرهنگي و هنري فجر تا ربع قرن پس از پيروزي انقلاب اسلامي روشن‌ترين گواه آن است.
امسال هفدهمين دوره جشنواره شعر فجر در حال برگزاري است و علي رغم اينکه برگزاري اين جشنواره در شانزده دوره گذشته توانسنه است تا حدي از انباشته‌تر شدن بي مهري‌ها نسبت به شعر بکاهد، نبايد انتظار داشت که برگزاري سالانه يک جشنواره که دبيرخانه آن هم به صورت موسمي فعال مي‌شود، بتواند اين همه بار بر زمين مانده را در حوزه شعر بردارد.
به گزارش عصر آذربايجان به نقل  از مهر،شعر بايد در نظام فرهنگي ما تعريف شود و جايگاهي در شان خود که به تعبير رهبر انقلاب »هنر و ثروت ملي ماست« پيدا کند و آنگاه از جشنواره شعر فجر به عنوان يکي از اهرم‌ها در جهت پيشبرد اهداف انتظار داشت بخشي از اين مسئوليت را عهده دار شود، شعر نه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و نه در حوزه هنري و نه در هيچ کجاي ديگر اين کشور به صورت ملي و کلان ديده نشده و جايگاه و شان متناسب خود را ندارد و هيچ کدام از مجموعه‌هاي مرتبط عملکرد قابل ارائه و دفاعي نسبت به شعر ندارند. با اين وصف شاعران نمي‌دانند که طرف حساب آنها کيست و باز همين فقدان مرجع موجب شده تشکل‌ها و بنيادهاي لازم شکل نگيرد و رغبت و انگيزه‌اي هم براي اقدام در بين شاعران بوجود نيايد، شعر نيازمند يک نهضت فرهنگي است تا بتوانيم از ظرفيتي که در طول قرن‌ها به آن دست يافته بهره برداري کنيم و به آن ظرفيت‌هاي تازه‌اي متناسب با نيازهاي امروز و راهبردهاي فرهنگي کشور بيفزاييم.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها